Τελευταία νέα
10 χρόνια Θέατρο «Σταθμός»: Εκεί όπου η πόλη δεν κατεβάζει αυλαία Ακυρώνονται λόγω καιρού οι συναυλίες του Ed Sheeran στη Μασαχουσέτη στη σκιά της αποπομπής του Macklemore  Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανία προχωρά στη μείωση φόρου στα καύσιμα για τρεις μήνες ΕΛ.Α.Σ.: Κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης – «Η Ελλάδα παρατηρητής των εξελίξεων, η Τουρκία χτίζει συμμαχίες» Η κυβέρνηση καλύπτει τον Κουλκουδίνα μετά το «αν δεν έχεις 10 ευρώ για βενζίνη, πάρε τα μέσα» – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση Τσουκαλάς για δημοσκοπήσεις: Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, η ΕΛΑΣ πέφτει, η κ. Καρυστιανού πέφτει Γαλλία: Εγκάρδια συνάντηση του Μακρόν με τον Πάπα Λέοντα – Οι «ισχυροί δεσμοί», το κοσμικό κράτος και η παγκόσμια ειρήνη  ΕΛΑΣ: 1.629 θέσεις μηχανικών, μόλις 157 καλύφθηκαν – Καμπανάκι για την υποστελέχωση του Δημοσίου Χάρης Δούκας: «Κρίσιμες στιγμές» – Αγωνία για τους αγνοούμενους στα συντρίμμια της Πλάκας Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από την πυρκαγιά σε πλοίο στη Μύκονο: Δραματική επιχείρηση κατάσβεσης – Τα σενάρια που εξετάζονται Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της JPMorgan Chase στη Νέα Υόρκη για την ελληνική οικονομία Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο «συνδετικός κρίκος» της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε φορολογικές απάτες 
Efsyn.gr

Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από την πυρκαγιά σε πλοίο στη Μύκονο: Δραματική επιχείρηση κατάσβεσης – Τα σενάρια που εξετάζονται

Ώρες αγωνίας στα ανοιχτά της Μυκόνου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε στο «Blue Carrier 2».
Σύμφωνα με την ενημέρωση η πυρκαγιά εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό των καταστρωμάτων του πλοίου με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να έχουν ξεκινήσει συντονισμένη επέμβαση για να τεθεί υπό έλεγχο και για την ασφαλή σταθεροποίηση του φορτηγού-οχηματαγωγού.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, εξετάζεται το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να ξεκίνησε από κάποιο όχημα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση για την ακριβή αιτία.


Η επιχείρηση κατάσβεσης
Το ναυαγοσωστικό-ρυμουλκό «AIGAION PELAGOS» έφτασε στη θαλάσσια περιοχή περίπου στις 17:00 το απόγευμα, προκειμένου, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και τις υπόλοιπες δυνάμεις που βρίσκονται στο πεδίο, να ξεκινήσει η επόμενη και ιδιαίτερα απαιτητική φάση της επιχείρησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της MEGATUGS, πρώτο ζητούμενο είναι ο περιορισμός της φωτιάς και, παράλληλα, πραγματοποιούνται ρίψεις νερού και ελεγχόμενη ψύξη των ελασμάτων στα πλευρικά τμήματα του πλοίου, ώστε να μειωθούν οι υψηλές θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό των χώρων όπου μαίνεται η πυρκαγιά.
Το «AIGAION PELAGOS», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, διαθέτει δυνατότητα ρίψης περίπου 2.500 κυβικών μέτρων νερού την ώρα, ενώ σε αυτό επιβαίνουν 12 μέλη πληρώματος.

 

Στην περιοχή φτάνει εξειδικευμένη ομάδα ναυαγιαίρεσης 10 ατόμων, η οποία θα παραμείνει στο πεδίο και, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και η φωτιά έχει τεθεί υπό επαρκή έλεγχο, θα επιχειρήσει να επιβιβαστεί στο BLUE CARRIER 2.
Ιδιαίτερη σημασία έχει στο μεταξύ η διατήρηση του πλοίου σε ασφαλή απόσταση από τις ακτές, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος προσάραξης.
Η επιχείρηση εξελίσσεται με παράλληλη μέριμνα για την αποτροπή ενδεχόμενης θαλάσσιας ρύπανσης και την ασφαλή διαχείριση του πλοίου μετά την κατάσβεση.
Στην ευρύτερη επιχείρηση συμμετέχουν πλωτά του Λιμενικού, πυροσβεστικά σκάφη, ρυμουλκά και άλλα παραπλέοντα μέσα.

Στην Τήνο μεταφέρθηκαν οι επιβαίνοντες
Η φωτιά είχε εκδηλωθεί σήμερα το πρωί σε ένα από τα γκαράζ του BLUE CARRIER 2, ενώ το πλοίο εκτελούσε το προγραμματισμένο δρομολόγιό του. Είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά, είχε προσεγγίσει τη Σύρο και στη συνέχεια είχε αποπλεύσει με προορισμό το Βαθύ Σάμου, την Κω και τη Ρόδο.
Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 29 άτομα, εκ των οποίων 28 μέλη πληρώματος και ένας επιβάτης, ενώ στα γκαράζ του μεταφέρονταν 166 φορτηγά και 29 Ι.Χ. οχήματα.
Οι επιβαίνοντες συγκεντρώθηκαν αρχικά σε ασφαλές σημείο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε οργανωμένη εκκένωση. Επιβιβάστηκαν στις σωστικές λέμβους του πλοίου και μεταφέρθηκαν από πλωτά του λιμενικού με ασφάλεια στην Τήνο. Σύμφωνα με την εταιρεία, όλοι ήταν καλά στην υγεία τους.
Νωρίτερα, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συντονιστική επιχειρησιακή τηλεδιάσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, καθώς και εκπροσώπων της πλοιοκτήτριας εταιρείας και της εταιρείας που έχει αναλάβει τις εργασίες salvage. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η εξέλιξη της πυρκαγιάς, η διαχείριση του πλοίου και τα μέτρα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ανησυχία για προβλήματα στην τροφοδοσία σε Ρόδο και Κω
Την ώρα που συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, έχουν αρχίσει και εκφράζονται φόβοι για προβλήματα στην τροφοδοσία σε Ρόδο και Κω, καθώς το πλοίο επρόκειτο να μεταφέρει σημαντικό μέρος φορτίων που προορίζονταν για την αγορά τους.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Δ.Χ. Δωδεκανήσου, Κωνσταντίνος Στυλιανού, στο συγκεκριμένο πλοίο βρισκόταν σημαντικό μέρος του ανεφοδιασμού που προοριζόταν για τη Ρόδο και την Κω.
Όπως ανέφερε, η εξέλιξη αναμένεται να επηρεάσει μια σειρά από βασικούς τομείς της καθημερινότητας, καθώς στα φορτία περιλαμβάνονται τρόφιμα, προϊόντα κρεοπωλείων, είδη σούπερ μάρκετ, εξοπλισμός, ρουχισμός, έπιπλα, καύσιμα και άλλα εμπορεύματα. Προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, και τα φαρμακεία, καθώς και άλλες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την καθημερινή μεταφορά προϊόντων από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία στους επαγγελματίες της αγοράς, καθώς το συγκεκριμένο δρομολόγιο αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα τροφοδοσίας των νησιών. Εφόσον δεν υπάρξει άμεσα εναλλακτική λύση για τη μεταφορά των φορτίων, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις και ελλείψεις σε βασικά προϊόντα.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...