Τελευταία νέα
Ιταλία: Κατέρρευσε τριώροφο κτίριο στη Σικελία – Αρκετοί αγνοούμενοι Μαζική είσοδος μεταναστών στην Ισπανία: Τουλάχιστον 9 νεκροί – Σπεύδουν στρατιωτικές ενισχύσεις [εικόνες – βίντεο] Η Κωνσταντοπούλου συνέχισε στη Βουλή τον καβγά για την Πολύζου: «Εχει άλλο όνομα, πέσαμε θύματα απάτης όταν την βάλαμε υποψήφια» Σάλος με τα γυαλιά του Άδωνη Γεωργιάδη – «Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι» απαντά ο υπουργός Υγείας Δεύτερος γύρος ανάμεσα σε ΕΛΑΣ και ΠΑΣΟΚ για τα χρέη και τη χρηματοδότηση των κομμάτων Κακλαμάνης για το επεισόδιο Κωνσταντοπούλου – Πολύζου: «Κουμάντο στη Βουλή κάνει μόνο ο εκάστοτε πρόεδρος» Καβγάς για τα γυαλιά του Αδωνι Γεωργιάδη Οι χάρτες της καταστροφής στην Κρήτη: Στάχτη περίπου 45.000 στρέμματα  Συγκινητικό βίντεο από drone: Καταγράφηκε για πρώτη φορά η γέννα φάλαινας στην Αυστραλία Στη Βουλή το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την εμπορία ανθρώπων (trafficking) Τραυματίστηκε 44χρονη επιβάτης πλοίου: Το σκοινί πρόσδεσης έσπασε το παρμπρίζ του αυτοκινήτου της Νερό: Απορρίφθηκε η ένσταση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή – Πολιτική σύγκρουση για τον ρόλο των δήμων και την ΕΥΔΑΠ
Thefaq.gr

Νερό: Απορρίφθηκε η ένσταση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή – Πολιτική σύγκρουση για τον ρόλο των δήμων και την ΕΥΔΑΠ

Δεν έγινε δεκτή από τη Βουλή η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ για τη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία αφορά την ανάθεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Η αντιπολίτευση εξέφρασε έντονες αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση περιορίζει τον ρόλο των δήμων στη διαχείριση ενός βασικού κοινωνικού αγαθού και ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα του νερού. Παράλληλα, τέθηκε ζήτημα συνταγματικότητας, με το επιχείρημα ότι επηρεάζονται οι αρμοδιότητες και η αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής ανέφερε ότι η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκρουσης με το άρθρο 102 του Συντάγματος, καθώς η αλλαγή του τρόπου άσκησης της αρμοδιότητας ύδρευσης μπορεί να επηρεάζει τον θεσμικό και οικονομικό ρόλο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει σε έναν τομέα που αποτελεί παραδοσιακή ευθύνη των δήμων, τονίζοντας ότι η λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης συνδέεται άμεσα με τον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης.
Το ΚΚΕ, αν και χαρακτήρισε την κίνηση του ΠΑΣΟΚ ανεπαρκή ως πολιτική αντίδραση, τάχθηκε υπέρ της ένστασης, επισημαίνοντας ότι η κατεύθυνση που ακολουθείται οδηγεί, σύμφωνα με τη θέση του κόμματος, σε μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των υδάτινων πόρων.
Η κυβέρνηση απέρριψε τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου υποστήριξε ότι η σχετική διάταξη βρίσκεται εντός του συνταγματικού πλαισίου και ότι ο νομοθέτης έχει τη δυνατότητα να καθορίζει τον τρόπο κατανομής των αρμοδιοτήτων.
Παράλληλα, υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι το υφιστάμενο πολυδιάσπαρτο μοντέλο διαχείρισης δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα σε περιοχές με ελλείψεις υποδομών, και τόνισε την ανάγκη για πιο αποτελεσματική εποπτεία και διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...