Τελευταία νέα
Der Spiegel: Ο πρώην επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών έδινε πληροφορίες σε Κινέζο αξιωματούχο Τσουκαλάς για Κωνσταντόπουλο:”Επαρκείς οι εξηγήσεις του σε σχέση με το βίντεο που έχουμε δει” USS Abraham Lincoln: Επέστρεψε στη βάση του μετά από 11 μήνες – «Λαβωμένο» από απόπειρες αυτοκτονίας και ελλείψεις Ρένα Δούρου: Ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν βρέθηκε για το Κυπριακό στην επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν πάρει διαζύγιο από τα κοινωνικά προβλήματα Παπαδοπούλου για καβγά με Κωνσταντόπουλο: “Πολύ ένταση και αντριλίκι στο ΠΑΣΟΚ – Είναι συγκεκριμένη γραμμή” Θάνατος Μαζωνάκη: Δεσμεύεται η περιουσία των γιατρών – Έρευνα για τέσσερα αδικήματα Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι απαντά σε όσους μιλούν για αλλαγή Προέδρου εν κινήσει Γεραπετρίτης για Γκίλφοϊλ και WSJ: “Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα πίεσης ή απειλής της χώρας μας” Άννα Παπαδόπουλου: Καλλιεργείται αντρική σχολή στο ΠΑΣΟΚ Ενόχληση στο ΠΑΣΟΚ για τα «πράσινα άλογα» που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης Νάβι Πιλάι για Νόμπελ Ειρήνης: «Αν χειροκροτήσετε λίγο πιο δυνατά, ίσως μοιραστώ το βραβείο με τον Τραμπ» [βίντεο]
Indicator.gr

Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση λέει ψέματα – Θυμίζω ότι έχουμε δώσει 20 δισ. ευρώ εγγυήσεις στον «Ηρακλή»

«Η κυβέρνηση λέει ψέματα» όταν ισχυρίζεται ότι τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές, τόνισε ο Νίκος Παππάς, γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον «Αθήνα 9.84». Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Και θέλω να προκαλέσω ακόμα και στη δική σας συχνότητα μια ραδιοφωνική αντιπαράθεση με όποιο μέλος του οικονομικού επιτελείου επιθυμεί».
Ο Νίκος Παππάς επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να μην προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή φθηνού και ρυθμισμένου χρέους, υπενθυμίζοντας: «Ζητήσαμε να συγκληθεί η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για να συζητήσει, πριν γίνει η καταβολή, την πρόωρη αποπληρωμή φθηνού και ρυθμιζόμενου χρέους, που έχει επιτόκιο μόλις 1,5%».
Απαντώντας στον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι τα χρήματα δεν μπορούν να κατευθυνθούν αλλού λόγω των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, υπογράμμισε: «Δεν ισχύει. Οι χώρες χρησιμοποιούν κυρίως τρεις ευελιξίες που υπάρχουν στον δημοσιονομικό κανόνα».
Για την πρώτη, σημείωσε: «Η πρώτη αφορά τα μέτρα άπαξ. Εάν έχεις πλεόνασμα πάνω από το συμφωνημένο και αυτό προκύπτει από συγκυριακούς λόγους, μπορείς να κάνεις αντίστοιχες μη μόνιμες δαπάνες». Για τη δεύτερη, τόνισε: «Η δεύτερη ευελιξία αφορά τα μέτρα διακριτικής ευχέρειας στα έσοδα», παραπέμποντας στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για ειδική φορολόγηση των υπερκερδών ενεργειακών εταιρειών και τραπεζών και δικαιότερη φορολόγηση των πολύ υψηλών εισοδημάτων από μερίσματα. Η τρίτη αφορά, όπως είπε, «δαπάνες μέσω αναπτυξιακών τραπεζών», δυνατότητα που «έχουν αξιοποιήσει κατά κόρον χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία» και η οποία «μπορεί να στηρίξει ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης».
«Θυμίζω ότι έχουμε δώσει 20 δισ. ευρώ εγγυήσεις στον “Ηρακλή”. Αν μπορούμε να δώσουμε 20 δισ. εγγυήσεις στον “Ηρακλή”, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούμε να δώσουμε αντίστοιχη δυνατότητα στον ΕΦΚΑ, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα ή σε έναν ενδιάμεσο φορέα που θα αναλάβει να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης», υπογράμμισε.
Και πρόσθεσε ότι οι δυνατότητες αυτές «αποδεικνύονται από το πώς έχουν αξιοποιήσει αυτές τις ευελιξίες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Ιταλία, η Σλοβενία, η ίδια η Γερμανία».
«Ο δημοσιονομικός κανόνας μιλά για ταβάνι στην αύξηση των καθαρών δαπανών. Καθαρών από τι; Από μέτρα άπαξ, από μέτρα διακριτικής ευχέρειας, από δαπάνες ευρωπαϊκών κονδυλίων. Γι’ αυτό ονομάζονται “καθαρές”», σημείωσε. Και κατέληξε: «Αν θέλεις, λοιπόν, υπάρχουν λύσεις».
The post Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση λέει ψέματα – Θυμίζω ότι έχουμε δώσει 20 δισ. ευρώ εγγυήσεις στον «Ηρακλή» appeared first on The Indicator.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...