Τελευταία νέα
Βουλή: Ψηφοφορία για την Ακρίτα- Σύγκρουση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με… “επίκληση” στον Γεραπετρίτη Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την επίθεση με drone στη Λειψία – «Δεν είμαστε σε πόλεμο», λέει η Γερμανία Μια ανάσα από τον Παναθηναϊκό ο Ουναΐ Ξεκάθαρο «όχι» σε απειλές και κυρώσεις από τις ΗΠΑ Και τα «παπαγαλάκια» τον… σκοπό τους Χαλαρές ποινές στους σύντεκνους για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι οι 19 από τους 22 για τις παράνομες επιδοτήσεις ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ» ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ; Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ιδιοκτήτης της «Βιολάντα» – Αντιδρούν οι συγγενείς των θυμάτων Ξέσπασε εμφύλιος στη «δεξιά πολυκατοικία» για τη woke ατζέντα: Το κόμμα Σαμαρά και η μάχη για τους ψηφοφόρους Φρίκη στην Κυψέλη: «Κλειδί» οι καταθέσεις των παιδιών – Το DNA θα αποκαλύψει τις συγγενικές σχέσεις Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Νέα χτυπήματα των ΗΠΑ στο Ιράν – Με επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους απαντά η Τεχεράνη Η Ιθάκη πέραν του Νόλαν
Efsyn.gr

Ξεκάθαρο «όχι» σε απειλές και κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Την ώρα που ο Τραμπ και η Αμερική κορυφώνουν τον οικονομικό αποκλεισμό Ρωσίας και Ιράν και απειλούν με εξοντωτικές κυρώσεις και χρηματοπιστωτικό «ολοκαύτωμα» όσες χώρες εξακολουθούν να συναλλάσσονται μαζί τους, κάτι δυνάμει κοσμοϊστορικό λαμβάνει χώρα στην καρδιά της Ευρασίας, την Μπισκέκ.
Εκεί όπου το τελευταίο διήμερο πραγματοποιήθηκε η 25η ετήσια σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), της πολιτικής και αμυντικής ομάδας 10 χωρών που παράλληλα με την «αδελφή» δομή των ΒRICS+ χτίζουν έναν εναλλακτικό πολυ-πολικό κόσμο προκαλώντας ανοιχτά την ισχύ της παραπαίουσας -και γι’ αυτό ακόμη πιο επικίνδυνης- αμερικανικής αυτοκρατορίας.
Τι έγινε λοιπόν στην πρωτεύουσα της Κιργισίας; Μιλάμε για τέτοια απομόνωση, που αναρωτιέται κανείς πως άντεξαν δύο μέρες όλοι αυτοί οι ηγέτες -ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ, ο Ναζρέντρα Μόντι, ο Μασούντ Πεζεσκιάν, ο Σεμπάζ Σαρίφ, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και πλήθος άλλοι- όχι μόνο τις τρομερές πιέσεις και απειλές της Ουάσινγκτον να μη συμμετάσχουν στη σύνοδο, αλλά και τη σχεδόν πλήρη έλλειψη δημοσιογραφικής κάλυψης από τα μεγάλα δυτικά ΜΜΕ. Η απάντηση βέβαια είναι απλή και αποκρυσταλλώνεται στο τελικό κοινό ανακοινωθέν του SCO, όπου τα μέλη του καταδικάζουν ανοιχτά τον πόλεμο κατά του Ιράν και τις «μονομερείς» δυτικές κυρώσεις.
Στη «Διακήρυξη της Μπισκέκ» τα μέλη του Οργανισμού αναφέρουν συγκεκριμένα πως οι πολύνεκρες επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν «παραβιάζουν τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα».
Επιβεβαιώνουν επίσης «την υποστήριξή τους προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν» και τάσσονται υπέρ της επίλυσης της σύγκρουσης «αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», ενώ καταδικάζουν τις νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και των χωρών που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με το Ιράν, καθώς και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας πως αντιτίθενται σε οποιαδήποτε «μονομερή καταναγκαστικά μέτρα» που αντιβαίνουν στους κανόνες του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».
Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν πως οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης έχουν αποσταθεροποιήσει τη Δυτική Ασία και ότι «ο μόνος δυνατός τρόπος για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι μια συνολική και δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος». Αντίθετα, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία!
Πρόκειται λοιπόν για ένα ξεκάθαρο «όχι» στη νέα απόπειρα των ΗΠΑ να εργαλειοποιήσουν το δολάριο και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα για να πετύχουν με οικονομικά μέσα ό,τι αδυνατούν να καταφέρουν με τον πόλεμο, απευθείας ή δι’ αντιπροσώπων, ή με τα… πατροπαράδοτα πραξικοπήματα. Και αυτό φάνηκε περίτρανα τόσο στο βίντεο με την τριπλή χειραψία Σι, Πούτιν και Μόντι όσο και στην ομιλία του «τσάρου», ο οποίος ουσιαστικά κήρυξε την επίσημη έναρξη της «μετα-δολαριακής» εποχής, τονίζοντας ότι το 98% των περσινών συναλλαγών της Ρωσίας με τους εταίρους της στον SCO, ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πραγματοποιήθηκε… χωρίς δολάρια, δηλαδή σε εθνικά νομίσματα, και έξω από το σύστημα SWIFT.
Ο Πούτιν πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία μιας νέας κοινής αναπτυξιακής τράπεζας του Οργανισμού που θα είναι εντελώς ανεξάρτητη από το δυτικό χρηματιστηριακό σύστημα, ενώ ο πραγματικός αρχηγός της ομάδας, ο Σι, ανακοίνωσε μεταξύ πολλών άλλων πρότζεκτ τη δημιουργία ενός κοινού επιστημονικού κέντρου για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει βέβαια και η φυσική παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στην Μπισκέκ και τα διαδοχικά τετ α τετ του με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνόδου: η Τουρκία δεν είναι μέλος του SCO, αλλά μαζί με άλλες 14 χώρες (Αίγυπτος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Καμπότζη, Κατάρ, Κουβέιτ, Λάος, Μαλδίβες, Μιανμάρ, Μπαχρέιν, Νεπάλ, Σαουδική Αραβία και Σρι Λάνκα) συμμετέχει στην «Ομάδα Διαλόγου» ή SCO Plus όπως είναι γνωστή.
Ο «σουλτάνος» παίζει σε όλα τα ταμπλό αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις κυρώσεις και τις απειλές των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ – σε αντίθεση με την Ελλάδα που, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα κοσμοϊστορικά, επέλεξε να εμπλακεί ακόμη βαθύτερα στη γενοκτονία των Παλαιστινίων χρηματοδοτώντας με τρία δισεκατομμύρια ευρώ τη σιωνιστική πολεμική βιομηχανία…

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...