Τελευταία νέα
ΑΕΚ: Λευκή ισοπαλία κόντρα στη Λέφσκι Σόφιας – Στη Νέα Φιλαδέλφεια θα κριθεί η πρόκριση Η Λιβερία συνδράμει την ακροδεξιά πολιτική του Τραμπ: Θα δεχθεί έως 1.200 μετανάστες που απελαύνονται από τις ΗΠΑ Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τον πόλεμο κατά του ΔΠΔ: Επέβαλαν κυρώσεις στην πρόεδρο του Δικαστηρίου και σε ανώτερο λειτουργό Λέσβος: Διασώθηκαν πέντε άτομα μετά τη βύθιση ερασιτεχνικού σκάφους Δούρου-Παππάς-Πολάκης κοντά στην επανένωση με τους kasselistas! Τουρκοκύπριος πρώην ευρωβουλευτής ζητά συγγνώμη για τις δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού – Τι απαντά η κόρη του Ισαάκ Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο Συμφώνησαν Μπαρτσελόνα με Ρόδρι, ολοκληρώθηκε η πιο μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού Το νέο «ναυάγιο» μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν και οι απειλές του Τραμπ στο Ομάν έφεραν άλμα στις τιμές του πετρελαίου ”Καραγκιοζιλίκια” και για τα ”σκουπίδια” οι ανακοινώσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα παράνομα ”θαλάσσια πάρκα” της Τουρκίας Κύπρος: Πνίγηκε 27χρονος στη Λεμεσό – Έπεσε από καταμαράν στη θάλασσα για να βρει το κινητό του «Βόμβα» Washington Post: Το Πεντάγωνο εξετάζει μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον Κόλπο
Efsyn.gr

Ξεκινούν απεργία οι συμβασιούχοι στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο – Ο λόγος και τα αιτήματα

Στην κήρυξη γενικής απεργίας από αύριο, Δευτέρα προχωρά ο Σύλλογος Εργαζομένων Συμβασιούχων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), έπειτα από απόφαση Γενικής Συνέλευσης.
Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, «η απεργία μας θα έχει διάρκεια, μέχρι η Διοίκηση του Ιδρύματος να σταματήσει την αδιάλλακτη στάση της και να προσέλθει σε επίσημο διάλογο μαζί μας. Θεωρούμε χρέος μας να ενημερώσουμε τις/τους φοιτήτριες/ές, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία για τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση».
Γιατί Απεργούμε;

Απαξίωση της επιτυχίας μας στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ: Μετά από δεκαετίες εργασιακής ομηρίας με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων έργου, συμμετείχαμε και πετύχαμε στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (2Κ/2025) για την κάλυψη θέσεων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ).
Επιβολή καταχρηστικής σύμβασης: Αντί η Διοίκηση του Ε.Α.Π. να εφαρμόσει το νομικό πλαίσιο που διέπει τις/τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ στο Δημόσιο, συνέταξε μονομερώς ένα σχέδιο σύμβασης με απαράδεκτους όρους και όπως την αναφέρουν «σύμβαση προσχώρησης».
Ιδιωτικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο: Το σχέδιο σύμβασης ΙΔΑΧ που καλούμαστε να υπογράψουμε προβλέπει μεταξύ άλλων: διακοπή σύμβασης χωρίς τη νόμιμη προειδοποίηση, υποχρεωτική γεωγραφική μετακίνηση σε εσωτερικό ή εξωτερικό, δοκιμαστική περίοδο χωρίς πλαίσιο αξιολόγησης με δικαίωμα απόλυσης και μονομερή αλλαγή των όρων εργασίας από τον εργοδότη.
Ωμός εκβιασμός: Η Διοίκηση εκμεταλλεύεται τον νόμο του ΑΣΕΠ, ο οποίος επιβάλλει ποινή τριετούς αποκλεισμού από το Δημόσιο σε όποιον δεν αποδεχθεί τον διορισμό του, προκειμένου να μας εξαναγκάσει να υπογράψουμε αυτούς τους παράνομους και καταχρηστικούς όρους.

Τι Διεκδικούμε;
Μέσα από τον απεργιακό μας αγώνα και τα επίσημα αιτήματά μας, διεκδικούμε τα αυτονόητα:

Άμεση απόσυρση της παράνομης σύμβασης ΙΔΑΧ: Απαιτούμε να αποσυρθεί το προτεινόμενο σχέδιο σύμβασης ΙΔΑΧ, καθώς καταστρατηγεί το Εργατικό Δίκαιο, το Σύνταγμα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Επίσημος διάλογος για νόμιμη σύμβαση: Καλούμε τη Διοίκηση να μας καλέσει εγγράφως στο τραπέζι του διαλόγου, παρουσία του νομικού μας συμβούλου, ώστε να διαμορφώσουμε από κοινού μια νόμιμη, αμφοτεροβαρή σύμβαση εργασίας, όπως αρμόζει σε εργαζόμενους ΝΠΔΔ.
Διασφάλιση των μη διοριστέων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ συναδέλφων μας: Απαιτούμε να δούμε τους όρους της πρόσκλησης για συμβάσεις έργου, για να διασφαλίσουμε ότι οι συναδέλφισσές/οίμας, με έως και 22 χρόνια στην εργασία τους, θα μπορούν να παραμείνουν και κατά την 1η Αυγούστου 2026 δεν θα είναι άνεργες/οι.

«Η αξιοπρέπεια στην εργασία και η τήρηση της νομιμότητας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και θα τον συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση», καταλήγουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...

«Κουτσές πάπιες»

Η ιέρεια του αναρχισμού, όπως αποκαλείται η Εμα Γκόλντμαν, έγραφε […]