Τελευταία νέα
ΕΛ.Α.Σ: «Πλήρης διερεύνηση των υποθέσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ – Καμία νομοθετική ασάφεια για τις παράνομες ενισχύσεις» Νέα άρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου για δυο υποθέσεις Αυξήθηκε η προβληματική χρήση των social media από εφήβους στην Ελλάδα: Πιο ευάλωτοι όσοι αντιμετωπίζουν άγχος ή κατάθλιψη Βιάζοντας την αλήθεια Ανατροπή στη Eurovision: Η Ολλανδία επιστρέφει στον διαγωνισμό τραγουδιού Κεσσές για υποκλοπές: «Ασυγχώρητη αδράνεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά τη μήνυση στελέχους της ΕΥΠ» Νόμιμος ὁ «Φραπές»-Κουκουλώνονται τα σκάνδαλα ΟΠΕΚΕΠΕ- Πρός αθώωση και οι βουλευτές Ευρωβουλευτές ΚΚΕ για την αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής: «Συνένοχη στο έγκλημα των Τεμπών η Ε.Ε.» ΕΛ.Α.Σ. για ΟΠΕΚΕΠΕ: Καμία νομοθετική ασάφεια για τις παράνομες ενισχύσεις ΟΛΜΕ: Στάση εργασίας την Πέμπτη – Στον δρόμο οι καθηγητές για συγχωνεύσεις και κενά στα σχολεία Αυλωνίτης: «Εάν συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, εγώ πάω σπίτι μου» – Επιμένει για ΕΛ.Α.Σ Καταδίκη της Ελλάδας για σωματική έρευνα χωρίς ρούχα, της φωτορεπόρτερ Πόπης Μέλλιου από την αστυνομία
Thefaq.gr

Ξεσπά ο Π. Ασλανίδης για τα Τέμπη: «Δεν σεβάστηκαν ούτε τους νεκρούς – Ήμασταν όλοι υποψήφια θύματα»

Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, Παύλος Ασλανίδης, καταγγέλλοντας πλήρη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και συστηματικό εμπαιγμό απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Ασλανίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας, στην πορεία των δικαστικών ερευνών, καθώς και στα εμπόδια που συναντούν τα αιτήματα των οικογενειών για εκταφές και εξειδικευμένες εξετάσεις. Όπως τόνισε, η αδράνεια των αρμόδιων αρχών ανάγκασε τους ίδιους τους συγγενείς να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη συγκέντρωση κρίσιμων στοιχείων για τη δικογραφία.
Παράλληλα, στηλίτευσε την απουσία των κατηγορουμένων από τη δικαστική αίθουσα, υπογραμμίζοντας τις διαχρονικές ευθύνες για την επικίνδυνη κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου πριν το δυστύχημα. Κατέληξε κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη σεβασμού προς τη μνήμη των νεκρών και για λοιδορία απέναντι στον αγώνα που δίνουν οι οικογένειες για δικαιοσύνη.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι οικογένειες, σημειώνοντας ότι η δικαστική εξέλιξη για τις απαραίτητες εξετάσεις ήρθε μόνο μετά από διεθνείς πιέσεις.
Όπως εξήγησε, η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν αυτή που ξεκλείδωσε τις διαδικασίες, υποχρεώνοντας τις αρχές να εγκρίνουν τη λήψη δειγμάτων, τα οποία πρόκειται να σταλούν σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Ολλανδίας, μια λύση που υπέδειξαν οι ίδιοι οι συγγενείς.
«Συμφωνώ 100% με αυτά που είπε (στην κατάθεσή της χθες η Μαρία Καρυστιανού) . Είναι ακριβώς όλα αυτά που βιώσαμε 3,5 χρόνια. Ειδικά αυτός ο εμπαιγμός με τις εκταφές. Έχουμε φτάσει να μας ειρωνεύεται ακόμα και ο πρωθυπουργός, πού είναι οι εκταφές και πού είναι οι εκταφές, για να μας δώσουν το δικαίωμα στις εκταφές. Εγώ το αίτημα το έκανα πριν ενάμιση χρόνο, έχω τέσσερις απορρίψεις. Φτάσαμε στο σημείο εγώ και η οικογένεια Καρασάββα από τη Θεσσαλονίκη να απευθυνθούμε στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Μάρτιο. Και τώρα είμαστε σε διαδικασία ανεύρεσης του εργαστηρίου που πάλι εμείς τα βρήκαμε και τα προτείναμε, και η τελευταία εξέλιξη είναι ότι βρέθηκε στην Ολλανδία. Περιμένουμε το υπουργείο Δικαιοσύνης, τον κύριο Φλωρίδη, να αναλάβει αυτή τη διαδικασία», είπε.
«Δεν είναι μόνο η δολοφονία, είναι η σύληση νεκρών»
Στη συνέχεια, ο κ. Ασλανίδης εξαπέλυσε βαρύτατες κατηγορίες περί εσκεμμένης συγκάλυψης και βεβήλωσης, στηλιτεύοντας τους χειρισμούς που έγιναν στον τόπο της τραγωδίας. Κατήγγειλε ότι ο επικεφαλής ιατροδικαστής, κ. Καρακούκης, ενώ είχε λάβει εντολή να μεταβεί στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη, κατέληξε στη Λάρισα, ενώ έκανε λόγο για τραγικές συνθήκες στη διαχείριση των σορών. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι από βίντεο προκύπτει πως μηχανήματα (φαγάνες) συνέλεγαν χώματα μαζί με ανθρώπινα οστά, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και εντοπίστηκαν σε οικόπεδο στη Λάρισα.
«Ξέρετε πώς πήγαιναν οι σωροί; Σε σακούλες. Και ξέρετε ότι έγινε και ξανά νέα, να το πω κυνικά, συναρμολόγηση από τα ευρήματα για να παραδοθούν και μπαίνανε μέσα στις σακούλες; Είναι αυτή η διαδικασία; Συν ότι είδαμε τα βίντεο τώρα που πήραμε, που από τις φαγάνες με τα χώματα πέφτουνε και οστά. Και βρέθηκαν και στο οικόπεδο στη Λάρισα. Για μένα, και το έχω ξαναπεί, δεν είναι μόνο η δολοφονία. Είναι η σύληση των νεκρών. Αυτό που έγινε είναι το πολύ χειρότερο που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Δεν σεβάστηκαν ούτε τους νεκρούς. Και όχι και όχι μόνο αυτό. Λοιδορούνε. Μας λένε ψεκασμένους. Ο Φλωρίδης έβγαινε και μας έλεγε ότι είμαστε για τα μπάζα», είπε.
«Νιώθουμε ότι απολογούμαστε εμείς οι γονείς»
Στη συνέχεια, ο κ. Ασλανίδης καυτηρίασε τη στάση των εμπλεκομένων στη δικαστική διαδικασία, επισημαίνοντας την απουσία των κατηγορουμένων από τη δικαστική αίθουσα, καθώς από τους 36 εμφανίζονται ελάχιστοι, ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ, κ. Πατέρας.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά για την κατάσταση αυτή:
«Δηλαδή νιώθουμε ότι είμαστε εμείς οι κατηγορούμενοι. Νιώθουμε ότι απολογούμαστε εμείς οι γονείς… Ξέρουν ότι είναι ένοχοι, γι’ αυτό δεν έρχονται».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε ότι ακόμη και η πρόεδρος του δικαστηρίου αναγνώρισε τη συνεισφορά των συγγενών, οι οποίοι κατέθεσαν 18 αιτήματα για να συμπληρωθεί η δικογραφία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή εκθέτει τις παραλείψεις του ανακριτή τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, κάνοντας λόγο για σαφείς εντολές που είχε λάβει. Κατήγγειλε μάλιστα πως ο ανακριτής είχε ζητήσει την καταστροφή του βιολογικού υλικού εντός 30 ημερών, χαρακτηρίζοντάς το ως «ιατρικά απόβλητα», προκειμένου να αποτραπεί η διενέργεια επαγγελματικών εξετάσεων.
«Γνώριζαν τα πάντα – Όλοι οι πολίτες ήταν υποψήφια θύματα»
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο κ. Ασλανίδης αναφερόμενος στις κυβερνητικές δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας ως απτή απόδειξη ενοχής την τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Υπάρχει μεγαλύτερη παραδοχή του εγκλήματος από αυτό που είπε ο Γεωργιάδης δύο μέρες μετά από το έγκλημα στα Τέμπη, ότι αν λέγαμε την αλήθεια ότι τα τρένα δεν είναι ασφαλή, δεν θα ανέβαινε κανένας στα τρένα; Αυτό είναι η παραδοχή του εγκλήματος. Ναι, είναι ο ορισμός της παραδοχής».
Παράλληλα, υπενθύμισε τις διεθνείς προειδοποιήσεις και την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας πριν την τραγωδία, σημειώνοντας:
«Στις 15/2 μας παρέπεμψε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί είχε λήξει το πιστοποιητικό κυκλοφορίας των τρένων στην Ελλάδα στις 6 Φεβρουαρίου. Και ωρυόταν ο Καραμανλής ότι ήταν ασφαλή τα τρένα, ενώ είχε λήξει το πιστοποιητικό. Γνωρίζανε τα πάντα και δεν τους ενδιέφερε η ανθρώπινη ζωή. Και χιλιάδες άνθρωποι ανεβαίνουν στο τρένο. Να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι όλοι ήταν υποψήφιοι θύματα σε αυτά τα τρένα».
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Συλλόγου εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος για τη δικαίωση των θυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσαν οι ίδιοι οι γονείς μαζί με τους τεχνικούς τους συμβούλους είναι αδιάσειστο.
Τέλος, έστειλε μήνυμα ενότητας των οικογενειών, δηλώνοντας:
«Υπάρχουν πάντα διαφορετικές απόψεις, αλλά και στο δικαστήριο είμαστε μια γροθιά όλοι μας».

«Έπεφταν από τις φαγάνες μελη των σωμάτων από τα παιδιά μας. Δεν σεβάστηκαν τους νεκρούς»
Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις από τον Παύλο Ασλανιδης για το έγκλημα των Τεμπων προκαλούν οργή και αγανάκτηση pic.twitter.com/sqQC9CNBnv
— Marka2‼️ (@Marka2free) September 23, 2026

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...