Τελευταία νέα
Κωνσταντινούπολη: 15χρονη μαχαίρωσε πέντε συμμαθητές της έξω από σχολείο Γαλλία και Ισπανία «βουλιάζουν» το ευρώ – Σε χαμηλό 17μηνου η ισοτιμία με το δολάριο Καρυστιανού: «Αυτοδυναμία χωρίς συγκυβέρνηση – Κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους» Κλέλια Ρένεση για έμφυλη βία: «Τι συμβαίνει με τους άντρες και λυσσάνε τόσο πολύ; Φοβούνται τα θηλυκά» [βίντεο] Ν. Δένδιας και υπουργοί Άμυνας της ADRION: Κοινή ευρωπαϊκή «Αμυντική Ασπίδα» στο προσκήνιο Κρήτη: Βιβλική καταστροφή στο Οροπέδιο Λασιθίου – Πλημμύρισε έκταση ίση με τις Σπέτσες [βίντεο drone] Κεραμέως: Όρια στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διαχείριση εργαζομένων Αλέξης Τσίπρας: Ο… άπιστος Θωμάς που δήλωσε ότι τον έπεισε Το Τραγούδι της Ημέρας: Tongue “Καρφιά” Γεωργιάδη σε υπουργούς για τα 52α γενέθλια της ΝΔ: «Απορώ με ορισμένους που επέλεξαν να λείπουν» Η άτυχη στιγμή της συζύγου του Βανς: Παραπάτησε και γλίστρησε με τον νεογέννητο γιο αγκαλιά [βίντεο] Διαφάνεια και Τεχνητή Νοημοσύνη: οι πολίτες έδειξαν τον δρόμο, σειρά έχει το κράτος
Newsauto.gr

Οι Έλληνες δεν βάζουν μυαλό ούτε για την ταχύτητα, ούτε για το κράνος ούτε για το αλκοόλ (+video)

Παρά τις αυστηρές κυρώσεις του νέου ΚΟΚ και τους συνεχείς ελέγχους της Τροχαίας, πάρα πολλοί οδηγοί εξακολουθούν να αγνοούν βασικούς κανόνες που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή.

Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνουν ότι η αυστηροποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν αρκεί, τουλάχιστον προς το παρόν, για να αλλάξει παγιωμένες και ιδιαίτερα επικίνδυνες συμπεριφορές. Η μη χρήση κράνους παραμένει εκτεταμένη, ενώ δεκάδες οδηγοί εντοπίζονται να οδηγούν έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.

Από τις 10 έως τις 16 Αυγούστου 2026 πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα 20.599 έλεγχοι στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους». Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα βεβαιώθηκαν 2.352 παραβάσεις, δηλαδή περισσότερες από μία ανά εννέα ελέγχους.

Από αυτές, οι 2.122 αφορούσαν οδηγούς και οι 230 επιβάτες. Συνολικά, καταγράφηκαν 1.346 παραβάσεις σε οδηγούς δικύκλων, μεταξύ των οποίων 37 διανομείς, 182 σε επιβάτες δικύκλων, 706 σε οδηγούς Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων και 68 σε οδηγούς ATV.

Τις περισσότερες παραβάσεις συγκέντρωσε η Αττική με 769, ενώ ακολούθησαν το Νότιο Αιγαίο με 526 και τα Ιόνια Νησιά με 349. Στη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν από 108, στη Θεσσαλία 104 και στην Κρήτη 89. Ακολούθησαν η Πελοπόννησος με 81, η Κεντρική Μακεδονία με 73, η Στερεά Ελλάδα με 46, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 44, το Βόρειο Αιγαίο με 33, η Ήπειρος με 18 και η Δυτική Μακεδονία με τέσσερις.

Τα στοιχεία αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα αν ληφθούν υπόψη οι κυρώσεις του νέου ΚΟΚ. Ο οδηγός δικύκλου που δεν φορά κράνος τιμωρείται με πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες. Οι ίδιες κυρώσεις επιβάλλονται και όταν δεν έχει μεριμνήσει για το κράνος του επιβάτη, ενώ ο επιβάτης πληρώνει επίσης πρόστιμο 350 ευρώ. Για τους οδηγούς Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων το πρόστιμο είναι 30 ευρώ, με τις ποινές να αυξάνονται σημαντικά σε περίπτωση υποτροπής.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην κατανάλωση αλκοόλ. Σε ειδική επιχείρηση της Τροχαίας στην Αττική, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν 14.032 αλκοολομετρήσεις. Βεβαιώθηκαν 145 παραβάσεις, με τα θετικά αποτελέσματα να αντιστοιχούν στο 1,03% των ελέγχων.

Δώδεκα οδηγοί συνελήφθησαν επειδή η ένδειξη ξεπερνούσε τα 0,60 mg αλκοόλ ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν συνολικά 17 συλλήψεις οδηγών.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί βεβαίωσαν 4.764 παραβάσεις του ΚΟΚ, ακινητοποίησαν 653 οχήματα και αφαίρεσαν 777 άδειες οδήγησης και 255 άδειες κυκλοφορίας. Από τα ακινητοποιημένα οχήματα, τα 65 μεταφέρθηκαν με γερανό.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται πλέον στην έλλειψη αυστηρών διατάξεων. Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει υψηλά πρόστιμα, αφαίρεση διπλώματος και κλιμακούμενες κυρώσεις, όμως σημαντικός αριθμός οδηγών συνεχίζει να αντιμετωπίζει το κράνος και την αποχή από το αλκοόλ ως προαιρετικές επιλογές. Και αυτή είναι μια νοοτροπία που κανένα πρόστιμο δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς συστηματικούς ελέγχους και ουσιαστική συνειδητοποίηση του κινδύνου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Video: Ηλικιωμένη οδηγούσε ανάποδα στην Αθηνών–Κορίνθου!Επίσημο: Αυτή είναι η καινούργια Mercedes-Benz C-ClassΗ XPeng θέλει να φέρει υβριδικά στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...

Επιδότηση diesel: Συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο η έκπτωση 10 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης

.tdi_2,.tdi_2 .tdc-columns{min-height:0}.tdi_2,.tdi_2 .tdc-columns{display:block}.tdi_2 .tdc-columns{width:100%}.tdi_2:before,.tdi_2:after{display:table} .tdi_4{vertical-align:baseline}.tdi_4>.wpb_wrapper,.tdi_4>.wpb_wrapper>.tdc-elements{display:block}.tdi_4>.wpb_wrapper>.tdc-elements{width:100%}.tdi_4>.wpb_wrapper>.vc_row_inner{width:auto}.tdi_4>.wpb_wrapper{width:auto;height:auto} Συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο η […]