Τελευταία νέα
Παπασταύρου για δημοσιεύματα περί πιέσεων από Γκιλφόιλ: «Δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα» – «Σε ιστορικά υψηλό οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ» Γεωργιάδης για Καρυστιανού: Μπορεί να προσκομίσει έγγραφο του ΙΣΘ ότι δεν βρήκε κάτι μεμπτό; Ψυχραιμία, δεν πάει για Αρχιεπίσκοπος ο Τσίπρας – Εναν Θανάση έβαλε Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση αντιδρά στην κρίση με ημίμετρα – Η αποτυχία της είναι πια αδιάψευστη Συμβούλιο της Ευρώπης: «Τα μέτρα της Ελλάδας κατά των επαναπροωθήσεων δεν επαρκούν» Αλέξης Τσίπρας: Στη Θεσσαλονίκη με αλιείς και στο Γεντί Κουλέ – Στο επίκεντρο το ενεργειακό κόστος και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς Ο τραυματισμός του Παβλένκα ανοίγει τον δρόμο για τη… μονιμοποίηση του Τσιφτσή στον ΠΑΟΚ ΕΛ.Α.Σ: 25 εκατ. ευρώ σε 96 συμβάσεις – Από «ξενοδοχείο ημιδιαμονής» σε χρυσές δουλειές με το Δημόσιο Ο Γερμανός πρέσβης, η Κίμπερλι και τα λουκάνικα με μπύρες υπό βροχή Επιμένει ο Συρίγος: Στην Κάσο κάναμε δύο φορές πίσω ΕΛΑΣ: Από τα ξενοδοχεία ημιδιαμονής στις «χρυσές» αναθέσεις – Άνευ προηγουμένου λεηλασία του δημοσίου χρήματος Μιχελογιαννάκης για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ μετά τη περατζάδα από ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη: «Γιατί να μην είμαι αξιόπιστος;» – Τι λέει για Τσίπρα
Iskra.gr

Οι Houthis χτύπησαν ακόμα ένα τάνκερ της Σ.Αραβίας -Φωτιά στις τιμές του πετρελαίου βάζει η επιθετικότητα και αδιαλλαξία ΗΠΑ-Σ.Αραβίας

Η Ελλάδα να αποσύρει t;vra τους Patriot από την μοναρχοφασιστική Σαουδική Αραβία.
Iskra
Η κλιμάκωση ξεκίνησε μετά τον βομβαρδισμό του διεθνούς αεροδρομίου της Sanaa τον Ιούλιο
«Φωτιά» στο πετρέλαιο βάζουν οι Houthis, καθώς ανακοίνωσαν νέο πλήγμα κατά σαουδαραβικού πετρελαιοφόρου στην Ερυθρά Θάλασσα. Ειδικότερα, το tanker «Wafa» έγινε στόχος βαλλιστικών πυραύλων στα ανοιχτά της Yanbu, με τους Houthis να προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά πλοίων που μεταφέρουν σαουδαραβικό πετρέλαιο.
Η νέα επίθεση έρχεται σε μια περίοδο έντονης αναστάτωσης στις θαλάσσιες μεταφορές ενέργειας, καθώς οι Houthis δηλώνουν ότι επεκτείνουν τον αποκλεισμό τους από τα στενά Bab el-Mandeb προς τη βόρεια Ερυθρά Θάλασσα, απειλώντας μια κρίσιμη διαδρομή για τις εξαγωγές του Ριάντ.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης, με τη χάρη του Αλλάχ, κατάφεραν να πλήξουν με επιτυχία το σαουδαραβικό πετρελαιοφόρο “Wafa” στη βόρεια Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοιχτά της Yanbu, με αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Houthi, Yahya Saree, χαρακτηρίζοντας τα πλήγματα «ακριβή».
«Με αυτή τη νέα επίθεση, ο συνολικός αριθμός των σαουδαραβικών πετρελαιοφόρων που έχουν στοχοποιηθεί από τις δυνάμεις μας από την έναρξη του θαλάσσιου αποκλεισμού στις 22 Ιουλίου ανέρχεται πλέον σε οκτώ», συνέχισε, προσθέτοντας ότι 29 πλοία αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία και να επιστρέψουν πίσω στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα.
Το ναυτικό embargo στη Σαουδική Αραβία
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ένοπλη οργάνωση επέβαλε το ναυτικό embargo ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να αποκλείσει περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες. Η κλιμάκωση ξεκίνησε μετά τον βομβαρδισμό του διεθνούς αεροδρομίου της Sanaa τον Ιούλιο, με στόχο να εμποδιστεί η προσγείωση ιρανικού αεροσκάφους που μετέφερε αντιπροσωπεία των Houthis.
Παρά τις διαψεύσεις του Ριάντ και το γεγονός ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, οι Houthis κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία και ανακοίνωσαν ότι θα απαντήσουν στη βάση της λογικής «οφθαλμός αντί οφθαλμού» και «αποκλεισμός αντί αποκλεισμού».
Με κέντρο ισχύος τη δυτική Υεμένη, οι Houthis βρίσκονται σε στρατηγική θέση ώστε να ασκούν σημαντικό έλεγχο στα στενά Bab el-Mandeb, τα οποία συνδέουν την Ερυθρά Θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό και έχουν εξελιχθεί σε κρίσιμη οδό εξαγωγής πετρελαίου για το Ριάντ, εν μέσω του κλεισίματος των Στενών του Hormuz από το Ιράν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής του με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Εκτροπή πετρελαιοφόρων
«Με την επιτυχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης, με τη χάρη του Αλλάχ, στην ενίσχυση του ναυτικού αποκλεισμού κατά του σαουδαραβικού εχθρού από τα στενά Bab el-Mandeb στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, ο σαουδαραβικός εχθρός αναγκάστηκε να εκτρέψει τα πετρελαιοφόρα του προς τη βόρεια Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε ο Saree στο βίντεο που δημοσιοποίησε την Τετάρτη (5/8/2026).
«Ως εκ τούτου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης επιβεβαιώνουν ότι οι επιχειρήσεις τους θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν, με στόχο τα σαουδαραβικά πετρελαιοφόρα στη βόρεια Ερυθρά Θάλασσα, ώστε να κλείσουν όλα τα σημεία πρόσβασης και να εμποδιστεί η διέλευσή τους, δημιουργώντας έτσι μια εξίσωση “αποκλεισμός για αποκλεισμό”, ανεξάρτητα από τις συνέπειες».
Το Reuters μετέδωσε στα μέσα Ιουλίου ότι πάνω από το 70% των εξαγωγών αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιούνται σήμερα μέσω του λιμανιού της Yanbu στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που καθιστά οποιαδήποτε παρεμπόδιση της πρόσβασης των πλοίων με σαουδαραβικό πετρέλαιο προς τον Ινδικό Ωκεανό μια σοβαρή οικονομική απειλή.
The post Οι Houthis χτύπησαν ακόμα ένα τάνκερ της Σ.Αραβίας -Φωτιά στις τιμές του πετρελαίου βάζει η επιθετικότητα και αδιαλλαξία ΗΠΑ-Σ.Αραβίας appeared first on iskra.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...