Τελευταία νέα
Η Τουρκία “γκριζάρει” το Αιγαίο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτάζει τα “ήρεμα νερά” Συστήματα πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας εγκαθίστανται σε μνημεία – αρχαιολογικούς χώρους Ο Μπέρνι Σάντερς εξηγεί γιατί οι προοδευτικοί υποψήφιοι σαρώνουν στις ΗΠΑ: «Δεν είναι πολύπλοκο» Φωτιά στην Κρεμαστή Λακωνίας – Επιχειρούν τέσσερα εναέρια μέσα ΚΚΕ για 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο: Το ΣτΕ υιοθετεί όλα τα άθλια επιχειρήματα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ κατά Πιερρακάκη για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους: «Απύθμενο πολιτικό θράσος» – «Εμείς κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ» Προκαλεί ξανά η Τουρκία: Με αφορμή τις ΑΠΕ επαναφέρει τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο Γιάννης Λοβέρδος: «Ανυπόστατα» τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα – «Η Ελλάδα δεν απειλείται από κανέναν» Έρευνα για τη δολοφονία της Χιντ Ρατζάμπ: «Δεν εμπιστευόμαστε το ισραηλινό δικαστικό σύστημα», ξεσπά η γιαγιά της Ακρίτα: «Πόσο πλήρωσες για τη χλιδάτη δεξίωση Τασούλα με 1.700 καλεσμένους;» Θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο επαναφέρει η Άγκυρα μετά το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ «Μεγαλώσαμε στην κρίση και ζούμε με τον φόβο» – Οι νέοι μιλούν στην ΕΛΑΣ
Efsyn.gr

Ολο και πιο βαθιά στον πόλεμο…

Ο πόλεμος των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν προκάλεσε μεγάλες περιπέτειες στην παγκόσμια οικονομία, καθώς εκτόξευσε τις τιμές των καυσίμων και δημιούργησε ένα νέο κύμα πληθωρισμού ακριβαίνοντας ακόμη περισσότερο τη ζωή των πολιτών στη χώρα μας, στην Ευρώπη και γενικότερα.
Εκτός όλων αυτών ήταν και παραμένει ένας άδικος και αδικαιολόγητος πόλεμος που έβαλε φωτιά στη Μέση Ανατολή με αλυσιδωτές επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο. Ενας πόλεμος που δεν φαίνεται να έχει τέλος, που προκαλεί συσπειρώσεις και πολεμικές συμμαχίες στην περιοχή, όπως η Συμφωνία της Μέκκας, ενώ οξύνει τις αντιθέσεις που προϋπήρχαν ευνοώντας αναγκαστικές κόντρα συμμαχίες στις υπάρχουσες.
Η συμμαχία της Μέκκας, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εμβάθυνση της σχέσης Ελλάδας-Ισραήλ -Κύπρου, ενώ είναι πιθανόν να διαταράξει τις καλές σχέσεις της χώρας μας με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, την οποία η κυβέρνηση έχει χρίσει ως στρατηγικό σύμμαχο.
Με δυο λόγια, ήδη έχει ξεκινήσει ένας αναπροσδιορισμός των παραδοσιακών σχέσεών μας με τον αραβικό κόσμο, από τις οποίες μόνο όφελος είχαμε για πολλές δεκαετίες. Ταυτόχρονα, από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να βρεθούμε εξ αντικειμένου εχθροί με τους εχθρούς του Ισραήλ, που δεν είναι λίγοι ούτε στην περιοχή ούτε σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Κινδυνεύουμε και άμεσα και μακροπρόθεσμα. Η κυβέρνηση διάλεξε πλευρά στον πόλεμο στηρίζοντας το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Κι αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων εμπλοκή. Κάτι που φάνηκε από την αρχή, με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο για την προστασία των βρετανικών βάσεων αλλά και με την παρουσία της συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, που μας καθιστά μέρος του θερμού πολέμου κάθε φορά που αποκρούουμε ιρανικές επιθέσεις πυραύλων ή drones σε αυτή τη χώρα.
Μέρα με τη μέρα, μάλιστα, μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στον πόλεμο, αν ληφθεί υπόψη ότι αρκούσε μια πληροφορία πως οι Ιρανοί θα κτυπήσουν ευρωπαϊκούς στόχους ώστε να αλλάξουμε το αμυντικό δόγμα της χώρας: Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις θα συνεχίσουν να παραμένουν στην Κύπρο, ενώ θα παρέχουμε προστασία στη Βουλγαρία αν το ζητήσει και στην αμερικανική βάση στη Σούδα.
Αν αυτό δεν λέγεται κανονική πολεμική εμπλοκή λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, πώς αλλιώς λέγεται; Αν αυτό δεν είναι βαθύτερη προσχώρηση στο μέτωπο του πολέμου, τότε τι άλλο είναι; Γιατί άμυνα της χώρας δεν είναι. Για τα ξένα συμφέροντα αμυνόμαστε. Κι αυτό είναι προσχώρηση στην άμυνα των εμπολέμων. Οτιδήποτε άλλο λέγεται, είναι φτηνή προπαγάνδα.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...