Τελευταία νέα
Παύλος Μαρινάκης για Γιώργο Μυλωνάκη: «Είναι δυνατός, σύντομα θα είναι κοντά μας» «Η κατάστασή του είναι σταθερή» – Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον Γιώργο Μυλωνάκη Άδωνις Γεωργιάδης: Ο Γιώργος Μυλωνάκης είναι γερός οργανισμός θα τα καταφέρει – Εκλογές μετά τη ΔΕΘ δεν θεωρούνται πρόωρες Το Luben ξεφτιλίζει τον Λαζαρίδη (βίντεο) Ανδρουλάκης: Ζητά εκλογές για να «προλάβει» Μητσοτάκη και Τσίπρα Μαρινάκης: Ο Μυλωνάκης είναι δυνατός, θα κερδίσει τις μάχες- Σύντομα κοντά μας Μαρινάκης για Μυλωνάκη: Ο χρόνος πάγωσε λίγο πριν τις 9 το πρωί – Eίναι δυνατός, ήδη βγήκε νικητής στην πρώτη μάχη Διαμαντοπούλου: Την εποχή των μνημονίων άσπρισαν τα μαλλιά μου σε μια νύχτα από το άγχος ΣΥΡΙΖΑ: Οι υποκλοπές και το Κράτος Δικαίου δεν πάνε μαζί Γ.Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα συνεισφέρει στην ανθρωπιστική βοήθεια για το Σουδάν Ευάγγελος Αποστολάκης τέλος για τον Αλέξη Τσίπρα Γ.Μυλωνάκης: Δεύτερη επίσκεψη Μητσοτάκη στον «Ευαγγελισμό»
Libre.gr

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην αίθουσα 168 η δικογραφία για Λιβανό-Αραμπατζή- Κακουργηματικές κατηγορίες στο πόρισμα για τους 11

Άνοιξε σήμερα Σάββατο στις 10 το πρωί η αίθουσα 168 όπου βρίσκεται η δικογραφία των 3.000 σελίδων για τον Σπήλιο Λιβανό και την Φωτεινή Αραμπατζή ώστε όσοι βουλευτές επιθυμούν να λάβουν γνώση των στοιχείων ώστε να αποκτήσουν άποψη για όσα αναγράφονται σε αυτήν και στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα κατατεθεί πρόταση παραπομπής σε προανακριτική επιτροπή. Η εν λόγω δικογραφία διέπεται από μυστικότητα και έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί σε αντίγραφα. Ωστόσο οι βουλευτές μπορούν να κρατήσουν χειρόγραφες σημειώσεις.

Αντίγραφα δόθηκαν για τη δεύτερη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που αφορά στους 11 βουλευτές. Η συγκεκριμένη δικογραφία θα διατεθεί στα 16 μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία προβλέπεται να συνεδριάσει την Μεγάλη Τρίτη το πρωί για την άρση ασυλία των συγκεκριμένων βουλευτών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σκιαγραφεί, συνολικά, ένα πλέγμα παρεμβάσεων και υπηρεσιακών ενεργειών που, κατά την εκτίμησή της, οδήγησαν σε καταβολή αχρεωστήτως καταβληθεισών ενισχύσεων, με επίκεντρο την αλλοίωση ελεγκτικών δεδομένων και την καταστρατήγηση των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία για τη βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, αποδίδοντάς της ενεργό ρόλο σε παρεμβάσεις με στόχο την παράκαμψη ελέγχων και την καταβολή παράνομων αγροτικών ενισχύσεων.

Κατά το περιεχόμενο της δικογραφίας, η κ. Παπακώστα φέρεται να άσκησε πιέσεις προς τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να «τακτοποιηθούν» εκκρεμότητες κτηνοτρόφου της εκλογικής της περιφέρειας, ο οποίος είχε εντοπιστεί με σημαντική απόκλιση στο δηλωθέν ζωικό κεφάλαιο έπειτα από επιτόπιο έλεγχο.

Η απόκλιση αυτή οδηγούσε σε κυρώσεις και αποκλεισμό από επιδοτήσεις, ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα, ακολούθησε παρέμβαση για αλλοίωση στοιχείων στην κτηνιατρική βάση δεδομένων.

Η δικογραφία αποδίδει στη βουλευτή κατηγορίες ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία, καθώς φέρεται να επηρέασε τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να αποδεχθεί εικονική διόρθωση στοιχείων, παρακάμπτοντας τα πορίσματα ελέγχου. Παράλληλα, της αποδίδεται ηθική αυτουργία σε απάτη με υπολογιστή και ψευδή βεβαίωση, πράξεις που συνδέονται με την παραποίηση δεδομένων και τη διασφάλιση παράνομου οικονομικού οφέλους για τον παραγωγό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι παρεμβάσεις δεν περιορίζονταν σε μεμονωμένη πληρωμή, αλλά εντάσσονταν σε ευρύτερο σχεδιασμό με στόχο τη διατήρηση των δικαιωμάτων του παραγωγού στο σύστημα επιδοτήσεων και την αποφυγή οριστικού αποκλεισμού. Η φερόμενη ζημία για τα ευρωπαϊκά και εθνικά ταμεία εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 140.000 ευρώ σε βάθος ετών.

Σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, η δικογραφία δεν αποδίδει άμεση εμπλοκή σε αξιόποινες πράξεις, ωστόσο καταγράφει επικοινωνίες συνεργατών του με τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με αιτήματα διευθέτησης υποθέσεων παραγωγών. Οι συνομιλίες αποτυπώνουν συζητήσεις για διαδικαστικές δυνατότητες «διόρθωσης» ή επίλυσης εκκρεμοτήτων, κυρίως μέσω διοικητικών οδών, όπως η ιεραρχική προσφυγή.

Αντίστοιχα, για τον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή δεν προκύπτει άμεση συμμετοχή σε συνομιλίες ή πράξεις, ωστόσο το όνομά του αναφέρεται σε επικοινωνίες υπηρεσιακών παραγόντων ως σχετιζόμενο με υπόθεση ομάδας παραγωγών. Οι αναφορές αυτές συνδέονται με αιτήματα διευκόλυνσης ή επίσπευσης διαδικασιών, χωρίς όμως – κατά τα μέχρι στιγμής στοιχεία – να του αποδίδεται συγκεκριμένη ποινική κατηγορία.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...