Τελευταία νέα
Υπόθεση Marfin: Αναμένεται η έκδοση της 46χρονης από τη Βρετανία – Αναφορές για απεικόνισή της σε οπτικό υλικό της δικογραφίας ΕΛΑΣ: Η Ελλάδα καταγράφει την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας στην Ε.Έ. και χαμηλή επιβάρυνση στα εισοδήματα από κεφάλαιο Νίκος Παππάς: Συλλογική ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές – «Δεν έχουμε χρόνο για συνέδριο» Βριλήσσια: Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε τζαμαρία καταστήματος [βίντεο] ΗΠΑ: Βίσονας επιτέθηκε σε ηλικιωμένο και τον εκτόξευσε στον αέρα σε ύψος τριών μέτρων – Σοκαριστικό βίντεο Αλέξης Τσίπρας από τη Λέσβο: Να στηριχθούν οι άνθρωποι της παραγωγής – Ήρθαμε να ακούσουμε τα προβλήματα και να διεκδικήσουμε λύσεις Κύμα παραιτήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ: Προς την έξοδο η αν. γραμματέας, Αναστασία Σαπουνά Μητσοτάκης για τον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά: Θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες Ο δήμαρχος Άργους υπερασπίζεται σθεναρά του αστυνομικούς που σκότωσαν τον 20χρονο – Ρίχνει ευθύνες στη μητέρα και το θύμα ΣΥΡΙΖΑ – Παππάς: Να πάμε μέχρι τις εκλογές με συλλογική ηγεσία, μετά συνέδριο και εκλογή προέδρου Η Κομισιόν στέλνει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στη Γάζα Δυτική Αττική: Ακήρυχτος πόλεμος μέσα σε οικιστική ζώνη
Efsyn.gr

Ο «γαλάζιος» δήμαρχος Άργους υπερασπίζεται με πάθος τους αστυνομικούς που πυροβόλησαν τον 20χρονο

Την απόλυτη στήριξή του εξέφρασε ο δήμαρχος Άργους και στέλεχος της ΝΔ, Γιάννης Μαλτέζος στους δύο αστυνομικούς που πυροβόλησαν τον 20χρονο Θοδωρή, με αποτέλεσμα τον θάνατό του, κατά τη διάρκεια καταδίωξης.
Με δημόσια ανάρτησή του στο facebook, ο Γιάννης Μαλτέζος αναφέρει πως η προφυλάκισή τους «μας γεμίζει προβληματισμό», καθώς όπως λέει «ηθικά και νομικά μοιάζει περιττή και γεννά την εύλογη υποψία ότι η μεγάλη δημοσιότητα βάρυνε στην κρίση των δικαστών».
Στη συνέχεια, στη μεγάλη του προσπάθεια να πείσει τους ακόλουθούς του για την αθώωση των δύο αστυνομικών, γράφει πως «πρόκειται για δύο οικογενειάρχες, δύο στελέχη με πάνω από 20 χρόνια έντιμης υπηρεσίας στην πρώτη γραμμή, χωρίς καμία σκιά στο παρελθόν τους» και τονίζει πως «δεν υπήρχε βέβαια κανένα προηγούμενο με το θύμα, ούτε καμία πρόθεση».
Επιπλέον, ρίχνει ευθύνες και στη μητέρα του 20χρονους θύματος, η οποία όπως γράφει ο Γιάννης Μαλτέζος, «ενώ γνωρίζεις ότι ένας νέος άνθρωπος αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα [αυτισμό], πώς τον αφήνεις να κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης, οδηγώντας επικίνδυνα και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ζωής αθώους πολίτες;» ενώ καταλήγει πως «χρειάζεται μια αστυνομία με κύρος και αυτοπεποίθηση, στην οποία ο πολίτης θα μπορεί να στηριχτεί τη δύσκολη στιγμή».
Αναλυτικά η ανάρτησή του
Τις τελευταίες ημέρες η πόλη μας βιώνει μια βαθιά κρίση μετά το τραγικό περιστατικό που κατέληξε στην απώλεια ενός 20χρονου συμπολίτη μας. Ως Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, ως νομικός αλλά και ως πολίτης αυτής της χώρας, οφείλω να μιλήσω έξω από τα δόντια και χωρίς στρογγυλέματα. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να κρυβόμαστε πίσω από λέξεις.
Η απόφαση για την προφυλάκιση των δύο αστυνομικών μάς γεμίζει προβληματισμό. Η προφυλάκιση, σύμφωνα με τον νόμο, δεν είναι προκαταβολή ποινής ούτε μέσο ικανοποίησης της κοινής γνώμης. Είναι ένα ακραίο περιοριστικό μέτρο που εφαρμόζεται όταν ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων. Στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για δύο οικογενειάρχες, δύο στελέχη με πάνω από 20 χρόνια έντιμης υπηρεσίας στην πρώτη γραμμή, χωρίς καμία σκιά στο παρελθόν τους. Δεν υπήρχε βέβαια κανένα προηγούμενο με το θύμα, ούτε καμία πρόθεση. Υπήρξε μια στιγμή ακραίας έντασης στο πεδίο. Ηθικά και νομικά, η προφυλάκισή τους μοιάζει περιττή και γεννά την εύλογη υποψία ότι η μεγάλη δημοσιότητα βάρυνε στην κρίση των δικαστών. Οι δικαστές, όμως, πρέπει να κρίνουν με το γράμμα του νόμου και όχι υπό το βάρος της τηλεοπτικής δημοσιότητας.
Από την άλλη πλευρά, ακούσαμε τη μητέρα του θανόντος να αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς και την ιδιαιτερότητα του παιδιού της. Εννοείται ότι ένας νέος άνθρωπος χάθηκε και αυτό είναι ένα τραγικό γεγονός που δεν επιδέχεται σχετικοποίησης.
Το ερώτημα όμως είναι αμείλικτο: Όταν γνωρίζεις ότι ένας νέος άνθρωπος αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, πώς τον αφήνεις να κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης, οδηγώντας επικίνδυνα και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ζωής αθώους πολίτες; Τι έκανες για να αποτρέψεις ένα τέτοιο συμβάν; Πώς διαφυλάσσεται αντίστοιχα η κοινωνία; Αν εκείνη τη μέρα το όχημα αυτό παρέσυρε και σκότωνε ένα παιδί στους δρόμους του Άργους (μια πιθανότητα απολύτως ορατή με βάση τη συμπεριφορά του) τι θα λέγαμε σήμερα;
Η δουλειά των αστυνομικών του δρόμου είναι καθημερινός πόλεμος. Αντιμετωπίζουν την παραβατικότητα με ελλιπή μέσα, χαμηλούς μισθούς και ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση. Αν ως κοινωνία τούς “σταυρώνουμε” σε κάθε λάθος χειρισμό κάτω από συνθήκες ακραίας πίεσης, το μήνυμα που στέλνουμε είναι καταστροφικό: τους αναγκάζουμε να αδρανήσουν. Αν συνεχίσουμε έτσι, αύριο ο κλέφτης θα είναι μέσα στο σπίτι μας, θα καλούμε την αστυνομία και εκείνοι θα έρχονται μετά από μισή ώρα, απλά για να καταγράψουν το συμβάν, επειδή κανείς δεν θα ρισκάρει πλέον να βάλει το χέρι του στη φωτιά.
Το Άργος χρειάζεται αστυνόμευση. Χρειάζεται μια αστυνομία με κύρος και αυτοπεποίθηση, στην οποία ο πολίτης θα μπορεί να στηριχτεί τη δύσκολη στιγμή.
Εκφράζω την απόλυτη και ειλικρινή μου στήριξη στους δύο αστυνομικούς και στις οικογένειές τους, που δοκιμάζονται σκληρά. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη ότι στην πορεία της υπόθεσης θα επικρατήσει η νομική ορθότητα και η ψυχραιμία, μακριά από κραυγές και σκοπιμότητες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΤΕΖΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΓΟΥΣ- ΜΥΚΗΝΩΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...