Η επικείμενη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο εμβάθυνσης της διμερούς σύμπραξης Αθήνας – Παρισιού και αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της υπογραφής της πενταετούς ανανέωσης της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα το απόγευμα της Παρασκευής προερχόμενος από την Κύπρο, ενώ νωρίτερα θα έχει φτάσει η σύζυγός του. Μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το προεδρικό ζεύγος θα μεταβεί στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όπου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες επαφές.
Ακολουθούν επίσημες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και διευρυμένες συναντήσεις αντιπροσωπειών, με έμφαση τόσο στην αμυντική συνεργασία όσο και σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον τομέα των εξοπλιστικών, που αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνογαλλικής στρατηγικής σχέσης. Η ατζέντα περιλαμβάνει συζητήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με αιχμή τα μαχητικά Dassault Rafale, τις φρεγάτες και τα συστήματα της Naval Group και της MBDA. Τα ζητήματα αυτά βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, με σειρά δημοσιευμάτων σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναδεικνύουν τόσο τις προοπτικές όσο και τις γεωπολιτικές προεκτάσεις των συμφωνιών.
Στο ίδιο πλαίσιο, έχει ανακύψει έντονη φημολογία σε μερίδα του Τύπου περί ενδεχόμενης ανταλλαγής μαχητικών Dassault Mirage 2000 που διαθέτει η Ελλάδα προς ενίσχυση της Ουκρανίας, με αντάλλαγμα πρόσθετα Dassault Rafale. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τα σχετικά σενάρια, επιχειρώντας να περιορίσει τις εντυπώσεις και να αποσαφηνίσει ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία στο τραπέζι.
Στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, θα παραβρεθούν περίπου 110 προσκεκλημένοι από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό κόσμο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας θα υποδεχθεί το προεδρικό ζεύγος, ενώ θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης κορυφαίοι υπουργοί, θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της οικονομίας, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και επιχειρηματίες από στρατηγικούς κλάδους. Από γαλλικής πλευράς, την αποστολή συνοδεύουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και επικεφαλής μεγάλων ομίλων, μεταξύ αυτών η Κατρίν Βοτρέν και ο επικεφαλής της Dassault Aviation.
Ιδιαίτερο συμβολισμό αποκτά η παρουσία προσωπικοτήτων του πολιτισμού και της διασποράς, όπως ο Νίκος Αλιάγας και ο Κώστας Γαβράς, που ενσαρκώνουν τη διαχρονική πολιτιστική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών.
Από τους υπουργούς, πρόσκληση έχουν πάρει ο Νίκος Δένδιας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, η Λίνα Μενδώνη και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Παρόντες επίσης ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο Α/ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Παρούσα θα είναι και η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Γαλλίας-Ελλάδος Σπύρος Κουλκουδίνας.
Στη γαλλική αποστολή ο κ. Μακρόν εκτός από τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Κατρίν Βοτρέν, έχει μαζί του τον υπουργό Οικονομίας και Βιομηχανίας Ρολάντ Λεσκιούρ, τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπέντζαμιν Χαντάντ και την υπουργό Πολιτισμού Κατρίν Πεγκάρ. Συνοδεύεται επίσης από πλειάδα συνεργατών και συμβούλων του στη Γαλλική Προεδρία.
Στο Προεδρικό αναμένεται να δώσουν το παρών επίσης σημαντικοί επιχειρηματίες από τις δύο χώρες. Από την Ελλάδα έχουν λάβει πρόσκληση μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ομίλου METLEN Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο πρόεδρος των Ναυπηγείων Σαλαμίνας Γιώργος Κόρος, οι εφοπλιστές Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, ο Παναγιώτης Θεοχαράκης, ο γενικός διευθυντής της L’ Oreal Απόστολος Μάρος και ο διεθύνων σύμβουλος του ομίλου Zolotas Γιώργος Παπαλέξης.
Τον κ. Μακρόν συνοδεύουν επίσης σημαντικοί Γάλλοι επιχειρηματίες, όπως ο Πιερ-Ερίκ Πομεγιέ της Naval Group, ο Ερίκ Μπερανζέ της εταιρίας οπλικών συστημάτων MBDA, ο Στεφάν Μπουζνά της Euronext που εξαγόρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο πρόεδρος της Meridiam Τιερί Ντο, ο γενικός διευθυντής της Nexans Ζουλιέν Ουμπέρ και ο πρόεδρος της Dassault Ερίκ Τραπιέρ.
Τέλος, θέση στο τραπέζι θα έχουν και πρόσωπα του πολιτισμού και της Παιδείας, μεταξύ τους ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης, ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Κριστόφ Λεριμπό, ο διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος Νιάρχου Βασίλης Κασκαρέλης, η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείο Καλλιόπη Καλαφάτη, η πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Σάντρα Μαρινόπουλου, η πρόεδρος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωάννα Δρέττα, η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Άννα Ροκοφύλλου κ.α.
Διαβάστε περισσότερα
