Τελευταία νέα
Κ.Τσουκαλάς: Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πανικό Κ.Πιερρακάκης: Εκτίμηση για ανοδική πορεία του πλεονάσματος – Ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων στήριξης ΠΑΣΟΚ για πρόσληψη Λαζαρίδη και συζύγου του στη Γ.Γ Ισότητας το 2013: Οικογενειακή υπόθεση οι θέσεις στο δημόσιο για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας Με φόντο τα σκάνδαλα, ο Μητσοτάκης αναζητά σωσίβιο στις «θεσμικές αλλαγές» Γιώργος Μυλωνάκης: «Είναι καλό ο εγκέφαλος να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 10 ημέρες πριν τον ξυπνήσουμε» λέει ο γιατρός που τον χειρούργησε Τσουκαλάς: “Ανοίκεια επίθεση του Άδ. Γεωργιάδη στη δικαιοσύνη- Δεν εμπιστεύονται και δεν σέβονται τη δικαιοσύνη” Η χώρα «φουντάρισε» και μας το κρύβουν: Το συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) ξεπέρασε τα 590 δισ. ευρώ! Μάχη εφ’ όλης της ύλης στη Βουλή: Ο Μητσοτάκης προβάλλει μεταρρυθμίσεις, ο Ανδρουλάκης ανεβάζει τους τόνους Νίκος Ανδρουλάκης: Τι θα πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο σκληρό μπρα ντε φερ στη Βουλή Βουλή: Ρυθμίσεις για υπαίθριο εμπόριο και επενδύσεις που υπάγονται σε καθεστώς κρατικών ενισχύσεων Μητσοτάκης: “Θεσμική φυγή προς τα εμπρός”-Απαντήσεις και συνταγματικές πρωτοβουλίες για τις διαχρονικές παθογένειες Βουλή: Σήμερα η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για το Κράτος Δικαίου
Money-tourism.gr

Ο Ντετέκτιβ αποκαλύπτει το deal της δεκαετίας, θαυμάζει την πρωτιά του money-tourism, εστιάζει στο Δημόσιο, ψάχνει καθαριστικό στα Lidl, “παρακολουθεί” την ABTA και ετοιμάζεται να σαλπάρει για … Γροιλανδία!

Ο Ντετέκτιβ σπάνια ενθουσιάζεται, αλλά … συμβαίνει και αυτό
Υπάρχουν όμως στιγμές που ακόμη κι αυτός καταλαβαίνει ότι κάτι πολύ μεγάλο κινείται κάτω από την επιφάνεια. Και αυτή είναι μία από αυτές. Γιατί όταν μιλάμε για το deal της χρονιάς —ίσως και της δεκαετίας— δεν μιλάμε για άλλη μία συναλλαγή της αγοράς. Μιλάμε για μια συμφωνία που αλλάζει επίπεδο. Και που, για μια ακόμη φορά, αποκαλύπτεται από εκείνους που ξέρουν να βλέπουν πριν από τους άλλους: το money-tourism.gr  και τον Ντετέκτιβ.
Ένα εμβληματικό κτίριο της Αθήνας, από αυτά που δεν χρειάζονται περιγραφή, περνά σε νέα χέρια. Δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, γνωστά όχι μόνο στους Έλληνες αλλά και πέρα από τα σύνορα, με βαρύ συμβολισμό και ξεκάθαρη ταυτότητα. Δεν πρόκειται απλώς για ένα ακίνητο, αλλά για ένα τοπόσημο που κουβαλά “εντυπώσεις”, αναγνωρισιμότητα και προσδοκίες.
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Και όταν τέτοια κτίρια αλλάζουν ιδιοκτήτη, τίποτα δεν γίνεται τυχαία.
Η συμφωνία κλείνει με την ΖΕΥΣ του Χάρη Σιγανού, ο οποίος ξεκινώντας από την πλατεία Καραϊσκάκη, με την εμπιστοσύνη και την στήριξη του ομίλου Στασινόπουλου, προχωρά από deal σε deal. Αυτή την φορά όμως θα τινάξει την “μπάνκα”!!! Η νέα αυτή επένδυση δεν γίνεται για να προσθέσει άλλο ένα ξενοδοχείο στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά για να δημιουργήσει σημείο αναφοράς. Ένα ξενοδοχείο που δεν θα αφορά μόνο την εγχώρια αγορά, ούτε καν μόνο τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Από αυτά που συζητιούνται πριν ανοίξουν και γίνονται σημείο σύγκρισης για όσα ακολουθούν.
Ο Ντετέκτιβ στέκεται σε μια λεπτομέρεια που οι πολλοί θα προσπερνούσαν: το κτίριο είναι κατασκευής λίγων ετών. Και αυτό, για όσους ξέρουν, σημαίνει ελευθερία κινήσεων, σύγχρονες προδιαγραφές και τη δυνατότητα να στηθεί κάτι πραγματικά διεθνές, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος. Όχι ανακύκλωση παλιών λύσεων, αλλά καθαρό βλέμμα προς το μέλλον.
Σε μια περίοδο που η αγορά γεμίζει λόγια για βιωσιμότητα, εμπειρία και τουρισμό υψηλής αξίας, κάποιοι δεν αρκούνται στις δηλώσεις.
Κάνουν κινήσεις.
Και οι κινήσεις αυτές στέλνουν μήνυμα: ο ελληνικός Τουρισμός δεν παίζει πια άμυνα.
Παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Με αυτοπεποίθηση, κεφάλαια και στρατηγική.
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο Ντετέκτιβ δεν τελειώνει εδώ. Γιατί τέτοιες συμφωνίες δεν φωνάζουν και δεν αποκαλύπτονται πριν έρθει η σωστή στιγμή. Όταν έρθει, όμως, δεν θα χρειαστούν εξηγήσεις. Η αποκάλυψη θα γίνει σύντομα για το κτίριο, με όλες τις λεπτομέρειες.
Μέχρι τότε, κρατήστε αυτό το σχόλιο στη μνήμη σας — όχι ως υπόσχεση, αλλά ως σημείωση. Για να θυμάστε ποιος μίλησε πρώτος και ποιος, για μια ακόμη φορά, θα τρέχει πίσω από τα γεγονότα.
Ο Ντετέκτιβ θα το αποκαλύψει σύντομα.
Του Ντετέκτιβ το ανάγνωσμα
Ο Ντετέκτιβ έχει μάθει κάτι απλό: όταν όλοι φωνάζουν «πρωτιά», κοιτάς πρώτα ποιος κρατά τον φακό και μετά τι φωτίζει.
Γιατί τα δεδομένα είναι σαν τα αποτυπώματα. Αν τα κοιτάξεις όλα, λένε ιστορία. Αν διαλέξεις όσα σε βολεύουν, γράφεις μυθιστόρημα.
Ανοίγουμε λοιπόν τον φάκελο Similarweb, Δεκέμβριος 2025.
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στην ελληνική αγορά, τα ίχνη είναι καθαρά. Ένα μέσο κρατά πάνω από το μισό της προσοχής. Όχι «λίγο μπροστά». Μόνο του.

money-tourism.gr: 55,67%
ο επόμενος: γύρω στο 21%

Ο Ντετέκτιβ σημειώνει στο περιθώριο:
«Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό της χρονιάς. Τους προηγούμενους μήνες είχε φτάσει μέχρι και 86%».
Προχωράμε.
Το επόμενο ερώτημα δεν είναι πόσο, αλλά πώς.
Το money-tourism.gr ζει από:

direct επισκέψεις (δηλαδή “μπαίνω γιατί σε ξέρω”),
οργανική αναζήτηση,
χωρίς ούτε ένα ευρώ πληρωμένης καμπάνιας.

Ούτε display.
Ούτε paid social.
Ούτε boosted posts.
Κάπου αλλού, όμως, τα ίχνη δείχνουν έντονη δραστηριότητα:

πληρωμένες καμπάνιες,
social που «σπρώχνεται»,
traffic που εμφανίζεται και εξαφανίζεται.

Ο Ντετέκτιβ δεν κατηγορεί. Απλώς καταγράφει: άλλο οργανική σχέση, άλλο διαφημιστική εξάρτηση.
Γυρνάμε σελίδα. Πάμε γεωγραφικά.
Το 71,78% της επισκεψιμότητας του money-tourism.gr είναι από Ελλάδα.
Με σταθερή παρουσία από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ελβετία.
Πάμε Ευρώπη.
Εδώ το πράγμα σοβαρεύει. Γιατί συγκρίνεσαι με μεγάλους παίκτες, ώριμες αγορές, επαγγελματικό κοινό.
Και όμως:

money-tourism.gr: 31,56%
ο επόμενος ευρωπαϊκός τίτλος: 24,8%
μετά 21,28%, 13,33%, 9,03%

Σχεδόν ένας στους τρεις επιλέγει ελληνικό μέσο.
Χωρίς διεθνή καμπάνια.
Χωρίς πολυεθνικό budget.
Ο Ντετέκτιβ γράφει με μολύβι:
«Αυτό δεν λέγεται “καλή χρονιά”. Λέγεται δομή».
Και μετά έρχεται το αγαπημένο όλων: το engagement.
Εκεί που τα μεγάλα ευρωπαϊκά trade media κινούνται περίπου:

30–100 δευτερόλεπτα παραμονή,
1,3–1,7 σελίδες ανά επίσκεψη,

το money-tourism.gr είναι μέσα στο ίδιο πλαίσιο:

~1:07 χρόνος,
~1,18 σελίδες.

Και ξεπερνά τα 3 από τα 4 ευρωπαϊκά μέσα στον χρόνο παραμονής.
Κάπου εδώ, όμως, στην Ελλάδα εμφανίζεται μια μοναχική εξαίρεση:

7 λεπτά παραμονή,
8,48 σελίδες ανά επίσκεψη.

Ο Ντετέκτιβ σηκώνει το φρύδι.
Γιατί τέτοια νούμερα:

δεν υπάρχουν στην Ευρώπη,
δεν υπάρχουν σε μεγάλα ειδησεογραφικά sites,
δεν υπάρχουν σε ώριμες B2B αγορές.

Οι αναλυτές τα λένε «ακραία απόκλιση».
Οι αλγόριθμοι «στατιστική ανωμαλία».
Ο Ντετέκτιβ τα λέει απλώς: σημείο προς έλεγχο.
Και ο Ντετέκτιβ επισημαίνει: όταν δεν πληρώνεις για να φαίνεσαι, ό,τι φαίνεται μετράει διπλά.
Και κάπου εδώ κλείνει ο φάκελος.
Γιατί, στο τέλος της ημέρας, η αγορά αποφασίζει.
Με το ποιος διαβάζεται.
Με το ποιος αντέχει στον χρόνο, με ηθική, εντιμότητα, αξιοπιστία και δεοντολογία.
Και –κυρίως– με το ποιος δεν χρειάζεται φωνές για να ακούγεται.
Ο Ντετέκτιβ σημειώνει την τελευταία γραμμή: Η πραγματική πρωτιά δεν είναι νούμερο. Είναι συνήθεια.
Ο Ντετέκτιβ “βλέπει” το γνωστό Δημόσιο 
Υπάρχουν οργανισμοί που παρουσιάζονται ως ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο δημόσιος τομέας. Σύγχρονοι, τεχνοκρατικοί, με governance, KPIs και αγγλικούς όρους σε κάθε δεύτερη πρόταση. Στα χαρτιά, όλα άψογα.
Σε πρόσφατο συνέδριο, ανώτερο στέλεχος μιας τέτοιας –μεγάλης και «υποδειγματικής»– δημόσιας εταιρείας ρωτήθηκε για την πορεία ενός συγκεκριμένου project. Η απάντηση ήρθε αβίαστα και με αυτοπεποίθηση: «Εξελίσσεται τέλεια». Ούτε προβλήματα, ούτε καθυστερήσεις, ούτε σκιές. Τέλεια.
Μόνο που, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν έστω και στοιχειώδη εικόνα, το συγκεκριμένο project κάθε άλλο παρά τέλεια εξελίσσεται. Αντιθέτως, σέρνεται, μπλοκάρει και ανακυκλώνει τα ίδια προβλήματα εδώ και καιρό. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Σημασία έχει το αφήγημα.
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Το καλύτερο ήρθε αμέσως μετά. Όταν ζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, το στέλεχος έκανε μια παύση και είπε: «Μισό λεπτό να δω τις σημειώσεις μου, γιατί δεν θυμάμαι». Για το project που, μόλις πριν από δευτερόλεπτα, πήγαινε… τέλεια.
Ο Ντετέκτιβ δεν ξέρει τι είναι πιο ανησυχητικό: το ότι όλα παρουσιάζονται ως τέλεια ενώ δεν είναι, ή το ότι όσοι τα παρουσιάζουν δεν θυμούνται καν τις λεπτομέρειες.
Γιατί, ξέρετε, άλλο να μην πηγαίνει καλά ένα έργο. Και άλλο να πηγαίνει «τέλεια» μόνο στις σημειώσεις. Και κάπου εκεί, το γέλιο μπλέκεται με το κλάμα.
Σε κάθε περίπτωση, αν αυτό είναι το «καλό παράδειγμα» του δημόσιου τομέα, τότε μάλλον δεν έχουμε πρόβλημα μνήμης. Έχουμε πρόβλημα πραγματικότητας.
Κανένα καθαριστικό βρε παιδιά!
Ο Ντετέκτιβ εκτός από .. ντετέκτιβ είναι και καταναλωτής και ψωνίζει και σε σούπερ μάρκετ.
Όποιος ασχολείται επαγγελματικά με τα ξενοδοχεία ξέρει ότι η υγιεινή δεν είναι «λεπτομέρεια», είναι βασικός δείκτης πολιτισμού. Γι’ αυτό και η εικόνα που επικρατεί στα καρότσια αγορών σε πολλά καταστήματα της Lidl προκαλεί πραγματική απορία — και αγανάκτηση. Βρωμιά, δυσοσμία, υπολείμματα και ακαθαρσίες στα καρότσια στα οποία οι καταναλωτές ακουμπούν τρόφιμα που θα βάλουν στο σπίτι και στο τραπέζι τους.
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Για μια εταιρεία αυτού του μεγέθους, αυτό δεν είναι απλώς αμέλεια. Είναι ντροπή. Και σίγουρα δεν συμβαδίζει ούτε με τις διαφημίσεις περί ποιότητας ούτε με τη διεθνή εικόνα που επιχειρεί να καλλιεργήσει. Αν χρειάζεται να θυμίσουμε ότι τα καρότσια δεν είναι αποθήκες σκουπιδιών αλλά προέκταση του χώρου τροφίμων, τότε κάτι πάει πολύ λάθος.
Οι υπάλληλοι λένε στις αιτιάσεις των καταναλωτών ότι γνωρίζουν το πρόβλημα και ότι υπάρχει εξωτερικός συνεργάτης που έχει αναλάβει την εργασία αυτή, αλλά δεν έρχεται … συχνά και ότι τα μεταφέρουν στην διοίκηση…
Ίσως μια επίσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών υγιεινής να βοηθούσε να αποκατασταθεί η τάξη. Μέχρι τότε, το ερώτημα παραμένει απλό: πώς είναι δυνατόν μια τόσο μεγάλη αλυσίδα να δείχνει τέτοια αδιαφορία για κάτι τόσο στοιχειώδες;
Γιατί η καθαριότητα δεν είναι πολυτέλεια — είναι υποχρέωση.
Οι αλλαγές στην ABTA
Ο Ντετέκτιβ κρατά σημειώσεις για την αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή της ABTA, γνωρίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις δεν είναι ποτέ απλώς εσωτερικές υποθέσεις. Ειδικά όταν ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει επενδύσει ουσιαστικά στην Ελλάδα και μάλιστα με τρόπο που λίγοι διεθνείς φορείς τόλμησαν. Η επιλογή της Μεσσηνίας και της Costa Navarino το 2024 για τη φιλοξενία του Travel Convention δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε συγκυριακή· ήταν μια συνειδητή τοποθέτηση της Ελλάδας στο επίκεντρο της βρετανικής τουριστικής στρατηγικής, με φυσική παρουσία, decision makers και πραγματικό διάλογο.
Στο φόντο αυτής της πορείας, αξίζει μια καθαρή αναφορά στον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος παραδίδει έναν οργανισμό με αυξημένο θεσμικό βάρος, ενισχυμένο ρόλο στην αγορά και ουσιαστική επιρροή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις του travel trade. Δεν είναι μικρό πράγμα να φεύγεις αφήνοντας πίσω σου μια ABTA πιο ισχυρή και πιο παρούσα στους προορισμούς που έχουν στρατηγική αξία.
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Και φυσικά, ο Ντετέκτιβ δεν ξεχνά ότι πριν από αυτόν, στο τιμόνι της ABTA βρέθηκε Έλληνας, ο Noel Josephides. Μια προεδρία με συμβολισμό αλλά και ουσία, που συνέβαλε στο να αντιμετωπίζεται η Ελλάδα όχι απλώς ως «αγαπημένος προορισμός», αλλά ως σοβαρός εταίρος με λόγο, ρόλο και προοπτική.
Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν η σχέση ABTA–Ελλάδας υπάρχει — αυτή έχει ήδη γραφτεί στη Μεσσηνία. Το ερώτημα είναι ποιοι θα καταλάβουν τη σημασία της και ποιοι θα την προσπεράσουν σαν μια ακόμα «ωραία διοργάνωση».
Ο Ντετέκτιβ, πάντως, ξέρει ότι τα σοβαρά πράγματα δεν τελειώνουν με χειροκροτήματα.
Τώρα αρχίζουν.
Καλορίζικη η νέα πρόεδρος!
Ο Ντετέκτιβ σαλπάρει για Γροιλανδία
Ο Ντετέκτιβ χαμογελάει κάθε φορά που βλέπει τον θόρυβο να προηγείται της πραγματικότητας. Γιατί όσο κάποιοι ανακαλύπτουν ξαφνικά τη Γροιλανδία πάνω σε χάρτες, δηλώσεις και τηλεοπτικά παράθυρα, εκεί πάνω τα πράγματα κινούνται με τον δικό τους, παγωμένο αλλά σταθερό ρυθμό. Πλοία φεύγουν, πλοία έρχονται, ημερολόγια γεμίζουν και οι κρατήσεις δεν φαίνεται να συγκινούνται ιδιαίτερα από μεγαλοστομίες και σενάρια.
Ο Ντετέκτιβ ξέρει ότι στον τουρισμό —και ειδικά στον πιο «ψαγμένο»— δεν αρκεί να φωνάξεις για να αλλάξεις την πορεία των πραγμάτων. Οι πελάτες που ταξιδεύουν μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο δεν τρομάζουν εύκολα από δηλώσεις, ούτε συγχέουν τη γεωπολιτική φαντασία με την καθημερινή λειτουργία. Αντίθετα, διαβάζουν πίσω από τις γραμμές: αν τα πλοία κινούνται, αν τα αεροδρόμια δουλεύουν, αν οι τοπικές κοινότητες συνεχίζουν να υποδέχονται κόσμο.
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κι όσο κάποιοι επενδύουν σε εντυπώσεις, άλλοι επενδύουν σε υποδομές, δρομολόγια και παρουσία.
Ο Ντετέκτιβ το έχει ξαναδεί το έργο: μεγάλα λόγια για τηλεθέαση, μικρές επιπτώσεις στην πράξη. Η Γροιλανδία, άλλωστε, δεν είναι προορισμός της στιγμής· είναι προορισμός επιλογής. Και όσοι την έχουν επιλέξει, σπάνια αλλάζουν γνώμη επειδή κάποιος αποφάσισε να κάνει θόρυβο από μακριά.
Στο τέλος της ημέρας, ο Ντετέκτιβ κρατά μια απλή σημείωση: άλλοι μιλάνε για το ποιος θα πάρει τι, κι άλλοι συνεχίζουν να ταξιδεύουν εκεί που θέλουν. Και συνήθως, αυτοί που ταξιδεύουν, γράφουν και την πραγματική ιστορία.

The post Ο Ντετέκτιβ αποκαλύπτει το deal της δεκαετίας, θαυμάζει την πρωτιά του money-tourism, εστιάζει στο Δημόσιο, ψάχνει καθαριστικό στα Lidl, “παρακολουθεί” την ABTA και ετοιμάζεται να σαλπάρει για … Γροιλανδία! appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...