Τελευταία νέα
Εκλογές με ένα «εγώ» χωρίς «εμείς»; Ρωσία: Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με Ουκρανία και ΗΠΑ ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει ανάσυρση από το αρχείο της υπόθεσης των “αδιευκρίνιστων” ποσών του Γεωργιάδη Ο Γεωργιάδης επικαλέστηκε το ChatGPT για τον τζίρο των εστιατορίων κι αυτό τον έβγαλε… ψεύτη [βίντεο] Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Μακρυκάπα Ευβοίας: Ήχησε το 112 – Σηκώθηκαν 5 εναέρια μέσα «Ακρίβεια, υπερφορολόγηση και καρτέλ» – Σφοδρή επίθεση Τσουκαλά στον Μητσοτάκη ΑΝΤΑΡΣΥΑ για ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Πρώτα σε κλέβουν, μετά σε δουλεύουν Γιώργος Βασιλειάδης: “Πέρα από μια υπέρμετρη αλαζονεία, δεν είδα τίποτε άλλο στις εξαγγελίες του Μητσοτάκη – Ένα έργο χιλιοπαιγμένο” Τέλος ο Γουόκαπ από τον Ολυμπιακό – Πετάει για Ντουμπάι Αρβανίτης: Οι υπεύθυνοι για τη νίκη του ΑfD στη Γερμανία έχουν ονοματεπώνυμο Αλ. Σδούκου: “Επί Κ. Μητσοτάκη δεν συζητάμε για ελλείμματα, αλλά πώς θα μοιράσουμε το πλεόνασμα ΕΦΕΤ: Ανακαλεί πασίγνωστους χυμούς από την αγορά – Ποια προϊόντα αφορά
Efsyn.gr

Ο Πάνος Καμμένος στην κηδεία του «Χασάπη» της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς

Στον ναό του Αγίου Λουκά, όπου τελείτε με στρατιωτικές τιμές η κηδεία του «Χασάπη» της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, βρέθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Πάνος Καμμένος προκειμένου «να αποτίσει φόρο τιμής στον στρατηγό Μλάντιτς», σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjung.
(AP Photo/Marko Drobnjakovic)
(AP Photo/Marko Drobnjakovic)
(AP Photo/Marko Drobnjakovic)
Υπενθυμίζεται πως στην είδηση του θανάτου του καταδικασμένου για εγκλήματα πολέμου Μλάντιτς, ο κ. Καμμένος προχώρησε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία τον χαρακτήριζε «φίλο» και σε καμία περίπτωση «χασάπη».
Το πτώμα του Ράτκο Μλάντιτς εκτίθεται από νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε λαϊκό προσκύνημα στο ναό του Αγίου Λουκά, που βρίσκεται σε περιφερειακό συνοικισμό του Βελιγραδίου.
Έξω από τον ναό είχε σχηματισθεί μεγάλη ουρά από πολίτες που περίμεναν υπομονετικά για να αποτίσουν φόρο τιμής. Πολλοί φορούσαν μπλουζάκια με την φωτογραφία του Μλάντιτς και πολεμικά σύμβολα του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας.
(AP Photo/Marko Drobnjakovic)
(AP Photo/Marko Drobnjakovic)
(AP Photo/Darko Vojinovic)
Εντός του ναού ήταν η οικογένειά του ενώ δίπλα από το φέρετρο εναλλάσσονταν συνεχώς αγήματα που συνέθεταν στρατιώτες του στρατού της Σερβίας, βετεράνοι πολέμου, αλλά και νέοι που έμαθαν να υμνούν τον Μλάντιτς ως ήρωα.
Στο Βελιγράδι έφτασαν οργανωμένα και πολίτες από την Σερβική Δημοκρατία (Republika Srpska) της Βοσνίας και το Μαυροβούνιο.
Το «ύστατο χαίρε» στον Μλάντιτς προσήλθαν για να απευθύνουν και πολλοί υπουργοί της σερβικής κυβέρνησης, όπως επίσης και ο πρωτότοκος γιός του σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Ντανίλο. Σημειώνεται πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία της Σερβίας εξυμνεί τον εγκληματία πολέμου και διοργανώνει την ταφή του με στρατιωτικές τιμές.
Στον ναό του Αγίου Λουκά βρέθηκε και ο πρέσβης της Ρωσίας στην Σερβία Αλεξάνταρ Μπόκαν Χερτζένκο ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια.
Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Σερβία με ειδικές εκπομπές καλύπτουν το γεγονός εξυμνώντας τον Μλάντιτς.
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια έγινε η εκφορά του νεκρού στο νεκροταφείο που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από τον ναό του Αγίου Λουκά. Κατά την πομπή ταφής, το φέρετρο συνοδεύτηκε με στρατιωτικό άγημα ενώ στο νεκροταφείο θα έγινε ρίψη τιμητικών βολών στο αέρα.
Ο Μλάντιτς απεβίωσε στις 27 Αυγούστου στο νοσοκομείο των φυλακών του δικαστηρίου της Χάγης όπου νοσηλευόταν.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) καταδίκασε τον Μλάντιτς σε ισόβια κάθειρξη στις 8 Ιουνίου του 2021. Κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία που διαπράχθηκε εναντίον περίπου 8.000 Βόσνιων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, μια περιοχή που βρισκόταν υπό την προστασία του ΟΗΕ, το καλοκαίρι του 1995, όταν ξεκίνησε η επίθεση του Σερβοβοσνικού στρατού.
Καταδικάστηκε επίσης για διώξεις και βίαιο εκτοπισμό Βοσνίων και Κροατών σε όλη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τρομοκράτηση αμάχων κατά την πολιορκία του Σεράγεβο και κράτηση σε ομηρία μελών των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1995.
Απειλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο «εκθειασμός» ενός εγκληματία πολέμου δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε σε μια χώρα που θέλει να ενταχθεί σ’ αυτή, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος στης Βρυξέλλες, ερωτηθείς σχετικά με την κηδεία του Ράτκο Μλάντιτς στη Σερβία.
«Ο εκθειασμός εγκληματιών πολέμου, η άρνηση της γενοκτονίας και ο αναθεωρητισμός (…) δεν έχουν θέση στην ΕΕ ούτε στις χώρες που είναι υποψήφιες για ένταξη», όπως η Σερβία, δήλωσε αυτός ο εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...