Τελευταία νέα
Μουντιάλ 2026: Πρώτη φορά στους «16» η Αίγυπτος – Υπέταξε στα πέναλτι την Αυστραλία [βίντεο] Γαλλία: Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 29% την εβδομάδα του μέγαλου καύσωνα Αφροδίτη Νέστορα: «Η τυφλή πολιτική βία να μην κερδίσει» – Η πρώτη ανάρτηση μετά τον θάνατο της μητέρας της Μέση Ανατολή: Επιστρέφει στη Γαλλία το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle Μουντιάλ 2026: Στα ύψη οι τιμές των εισιτηρίων στο Μεξικό-Αγγλία, έντονες αντιδράσεις κατά της FIFA Καύσωνας στις ΗΠΑ: Ακυρώνονται εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου “Φιάσκο” Ντόκου: Ομαδικά πυρά κατά Μαξίμου από την αντιπολίτευση Μεξικό: Βρέθηκε νεκρή δημοσιογράφος που είχε απαχθεί στα μέσα Ιουνίου Ανατράπηκε λέμβος στην Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης Καρέ – καρέ η τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο σπίτι του Σάββα Αναστασιάδη ΚΚΕ: Την πολιτική που οδήγησε στη λειψυδρία στην Αίγινα σερβίρει ως «λύση» η Κομισιόν Π.Γερουλάνος: «Η σωστή διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης προϋπέθετε άλλη κυβέρνηση»
Thefaq.gr

Ο Σακελλαρίδης και οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς κατέθεσαν μήνυση κατά Βελόπουλου για «υποκίνηση βίας»

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προσήλθαν τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μαζί με τους βουλευτές Πέτη Πέρκα και Θοδωρή Δρίτσα, προκειμένου να καταθέσουν μήνυση σε βάρος του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.

Τη μήνυση συνυπογράφουν επίσης οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, η νομική πρωτοβουλία αφορά το αδίκημα της υποκίνησης βίας, όπως προβλέπεται από τον αντιρατσιστικό νόμο και ειδικότερα από το άρθρο 1 του Ν. 927/1979, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4285/2014.
Η αφορμή για τη μήνυση
Η υπόθεση συνδέεται με δηλώσεις που είχε κάνει ο Κυριάκος Βελόπουλος στις 10 Ιουνίου 2026, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Ερωτηθείς αν «την βουλιάζεις ή δεν την βουλιάζεις την βάρκα» που μεταφέρει μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης απάντησε «την βουλιάζεις», επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια την ίδια θέση και εμφανιζόμενος αδιάφορος ως προς τις νομικές συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας.
Στο σκεπτικό της μήνυσης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και οι τέσσερις βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος «προέτρεψε τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, αλλά και κάθε ιδιώτη να προβούν σε πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα (βύθιση βάρκας ήτοι πρόκληση ναυαγίου με βέβαιο αποτέλεσμα τον θάνατο προσώπων) κατά προσώπων με μόνο κριτήριο την φυλή και την εθνική τους καταγωγή τους, ήτοι το γεγονός ότι είναι πολίτες τρίτων χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως επισημαίνει η Νέα Αριστερά, παρότι από τις συγκεκριμένες δηλώσεις έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κάποια εισαγγελική ή δικαστική παρέμβαση για τη διερεύνησή τους, παρά το γεγονός ότι –όπως υποστηρίζει– πρόκειται για δημόσιες τοποθετήσεις που καλούν σε βία κατά μεταναστών και προσφύγων.
«Η Νέα Αριστερά με την σημερινή μήνυση αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με σκοπό να μπει φραγμός στις μισαλλόδοξες και ρατσιστικές δηλώσεις ακροδεξιών πολιτικών παραγόντων. Είναι μια κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της πολύμορφης πάλης -πολιτικής και νομικής- που οφείλει να δώσει η κοινωνία και η Αριστερά απέναντι στην Ακροδεξιά», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
 

Η μήνυση της Νέας Αριστεράς:

 

 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...