Τελευταία νέα
Μιλένα Αποστολάκη: Τι δεν μας είπε ο Κυρ. Πιερρακάκης για 120 δόσεις και servicers [βίντεο] Ιωαννίδης στην εκδήλωση της «Εστίας»: «Η Ελλάδα έχει κατακλυστεί από νούμερα-αχρηστοκράτες, προδιαγράφουν με αλαζονεία ένα σκοτεινό μέλλον για τη χώρα» Ρούμπιο: Μήνυμα στήριξης στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ Λαβρόφ – Βάντεφουλ: Μια συνάντηση με… άγνωστο σκοπό – Κίνηση τακτικής ή αλλαγή στρατηγικής; Δένδιας: Οι ηχηρές διαφοροποιήσεις του από τον Μητσοτάκη – «Μίλησα πολύ καθαρά για το τι πρέπει να γίνει» – Τι είπε για Σαμαρά και Καραμανλή Η κακοκαιρία «σφυροκοπά» την Κρήτη: Χείμαρροι οι δρόμοι, εγκλωβισμοί και μπαράζ 112 [εικόνες – βίντεο] Γ. Βαρουφάκης: «H Επανένωση της Γερμανίας δημιούργησε ένα νέο Χάσμα» Θ. Κουφονικολάκου: Παράγοντας αποσταθεροποίησης η κυβέρνηση Μιλένα Αποστολάκη απαντά στον Πιερρακάκη: ”Τι δεν μας είπε” για 120 δόσεις και servicers Κουφονικολάκου: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης στη χώρα» – Τι είπε για ακρίβεια, ελληνοτουρκικά και Φλωρίδη Σδούκου: Η Ελλάδα μεταξύ των 4 χωρών της Ευρωζώνης που έπεσαν οι τιμές των τροφίμων Γιάννης Ιωαννίδης (Stanford): Η Ελλάδα «έχει κατακλυστεί από “νούμερα- αχρηστοκράτες”
Efsyn.gr

Ο Τραμπ δεν… πτοείται από δικαστικές αποφάσεις: Επιχειρεί εκ νέου να διώξει την Κουκ από τη Fed

Τι κι εάν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε πρόσφατα τη Λίζα Κουκ, διοικήτρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), αρνούμενο με επιτρέψει την απόλυσή της, όπως ζητούσε ο Ντόναλντ Τραμπ;
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί και πάλι να την απομακρύνει από τη θέση της, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.
Σημειώνεται ότι η περσινή απόφαση του Τραμπ για απόλυση μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Fed, αποτέλεσε ευθεία βολή στην ανεξαρτησία της ομοσπονδιακής τράπεζας και ευρύτερα των ανεξάρτητων θεσμών της φιλελεύθερης δυτικής δημοκρατίας, καθώς ήταν η πρώτη φορά στην 111ετή ιστορία της Fed που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ απολύει διοικητή της κεντρικής τράπεζας, προσβάλλοντας έναν από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας της.
Εκ νέου κατηγορίες
Ειδικότερα, αυτήν την εβδομάδα ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε γραπτώς την Κουκ ότι ο πρόεδρος «εξετάζει» το ενδεχόμενο να την απομακρύνει από τα καθήκοντά της και απαίτησε μέσα σε τρεις εβδομάδες να απαντήσει σε ανεπιβεβαίωτες κατηγορίες ότι διέπραξε απάτη όταν έλαβε στεγαστικό δάνειο.
Η Fed δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής. Ο δικηγόρος της Κουκ, ο Άμπι Ντ. Λόουελ, χαρακτήρισε «ανυπόστατες» τις κατηγορίες και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει βάσιμος λόγος» για την απόλυσή της. «Όπως κάναμε και στο παρελθόν, θα αμφισβητήσουμε αυτό το νέο πρόσχημα και θα διαφυλάξουμε τη θέση της και τον ιστορικό ρόλο της Fed», ανέφερε επίσης.
Η δικαστική δικαίωση
Πέρυσι, ο Τραμπ είχε επικαλεστεί αυτή τη στεγαστική απάτη στην προσπάθειά του να απολύσει την Κουκ, την πρώτη μαύρη γυναίκα που διορίστηκε διοικήτρια της Fed.
Η Κουκ αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι ήταν ένα πρόσχημα ώστε να την απομακρύνουν, επειδή εκφράζει διαφορετικές απόψεις από τον Τραμπ σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική. Τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο όπου είχε προσφύγει αρνήθηκε να επιτρέψει την απόλυσή της, προασπιζόμενο την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Με ψήφους 5-4 το Δικαστήριο μπλόκαρε την απομάκρυνση της Κουκ, παρέχοντας δικλείδα ασφαλείας ειδικά για τη Fed.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...