Τελευταία νέα
Λυκόβρυση: Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας δίπλα στο αμάξι του στη γέφυρα της Εθνικής Τσουκαλάς κατά Μαρινάκη: «Νομίζει πως όλοι οι πολιτικοί μοιάζουν με τον Μητσοτάκη – Όσο μένει στη διακυβέρνηση οι πολίτες θα πληρώνουν το πάρτι διαφθοράς» Παπανδρέου: «Ο Μητσοτάκης πήγε στο Καστελλόριζο για να κλείσει έναν κύκλο που άνοιξε με ευθύνη της ΝΔ» Ουκρανία: Στόχος ρωσικού drone τρένο που μετέφερε στην Πολωνία τον Μπόρις Τζόνσον και Ευρωπαίους αξιωματούχους Ο Πατούλης δίνει στεγνά την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την έλλειψη ελέγχων στα ιατρεία Πόσα ξοδεύουν online οι Έλληνες σε σούπερ μάρκετ και delivery Κώστας Τσουκαλάς για Παύλο Μαρινάκη: Σας αφήνουμε να παίξετε μόνοι σας στο γήπεδο του ψεύδους και της τοξικότητας Η Βαβέλ του Νίκου Ανδρουλάκη στη συνέντευξη στη ΔΕΘ Παπανδρέου: Μιλά για ενότητα ο Μητσοτάκης, αλλά στις πιο κρίσιμες στιγμές ήταν εκκωφαντικά απών Τσουκαλάς σε Μαρινάκη: «Όσο κυβερνάτε οι πολίτες πληρώνουν το λογαριασμό – Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε» Αιμίλιος Χειλάκης: «Ο Τσίπρας είναι η καλύτερη περίπτωση ανθρώπου για να ηγηθεί στην Ελλάδα» Γιώργος Μαζωνάκης: Σε ανοικτό κύκλο τελικά η κηδεία – Πλήθος κόσμου στη λαϊκή αγρυπνία [εικόνες – βίντεο]
Libre.gr

Παπανδρέου: Μιλά για ενότητα ο Μητσοτάκης, αλλά στις πιο κρίσιμες στιγμές ήταν εκκωφαντικά απών

«Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο Καστελόριζο για να “κλείσει έναν κύκλο”. Όμως ο κύκλος αυτός άνοιξε με ευθύνη της παράταξής του. Όταν η χώρα έδινε τη μεγάλη μάχη, βρέθηκε απέναντι. Μιλά σήμερα για ενότητα, αλλά στις πιο κρίσιμες στιγμές για τον ελληνισμό ήταν εκκωφαντικά απών», απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου στον πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του από το Καστελόριζο.

Ο κ. Παπανδρέου στην απάντησή του ανέφερε ότι 16 χρόνια μετά, «κατάλαβε την εθνική και γεωπολιτική σημασία του Καστελλόριζου; Κατάλαβε τις αγωνιώδεις στιγμές που έζησε τότε η Ελλάδα;».

Τόνισε πως το 2010 ήταν η αφετηρία μιας εθνικής προσπάθειας, για να αλλάξει η χώρα και να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση που έπληξε την Ελλάδα και συγκλόνισε την Ευρώπη.

«Η κρίση δεν προέκυψε από το πουθενά. Ήταν ευθέως το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή. Που έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, πρόταξε το εθνικό συμφέρον και ανέλαβε το τεράστιο πολιτικό βάρος εξαιρετικά δύσκολων αποφάσεων», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Το ΠΑΣΟΚ διασφάλισε τη μόνη διαθέσιμη λύση για να παραμείνει η χώρα όρθια»

Επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ τότε αγωνίστηκε και διασφάλισε τη μόνη διαθέσιμη λύση για να παραμείνει η χώρα όρθια, ενώ το κόμμα του κ. Μητσοτάκη συναγωνιζόταν τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα στις πλατείες του δήθεν αντιμνημονιακού μετώπου.

«Σήμερα επαίρεται για μια Ελλάδα που ξέφυγε από τη δίνη των ελλειμμάτων. Αλλά αναπαράγει τις ίδιες πρακτικές που μας οδήγησαν στην κρίση. Δεν ήταν η εικόνα τότε του όμορφου πάντα Καστελόριζου που πίκρανε τους έλληνες. Ήταν το έλλειμμα, το χρέος και η αναξιοπιστία της χώρας, που έφερε εξαρτήσεις και δεινά – τα οποία συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά για χάρη της ΝΔ και των λίγων ισχυρών», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε πως δεν είναι η εικόνα του Καστελόριζου που πρέπει τώρα να ξεχαστεί.

«Πρέπει να παραμείνει έντονη για να θυμίζει ποιες πρακτικές και ποιες αντιλήψεις της ΝΔ, τότε και τώρα, πρέπει να αλλάξουν: Ο πελατειασμός και η κοινωνική αδικία. Η αδιαφάνεια και η διαφθορά. Ο υπερσυγκεντρωτισμός της εξουσίας, η νομή και η ιδιοποίησή της. Η κλεπτοκρατία και η ευνοιοκρατία υπέρ των λίγων. Οι ευθύνες δεν διαγράφονται», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Οι παθογένειες αυτές για να ξεριζωθούν απαιτούν πολιτικό θάρρος και πραγματική βούληση. Η Νέα Δημοκρατία δεν τα είχε τότε. Δεν τα έχει σήμερα. Έναν κύκλο δεν τον κλείνεις με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Τον κλείνεις αναλαμβάνοντας τις ευθύνες σου. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Και οι ευθύνες δεν διαγράφονται», κατέληξε.

Μητσοτάκης για το 2010

Ο πρωθυπουργός από το Καστελόριζο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εικόνα του 2010, όταν το ακριτικό νησί συνδέθηκε με την έναρξη της περιόδου των μνημονίων.

«Μας πίκρανε η εικόνα του 2010, με το Καστελόριζο να επιλέγεται ως σκηνικό για το πέρασμα της χώρας στα μνημόνια», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια σύνδεση που, όπως είπε, «δεν άξιζε το νησί».

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι αυτή η σύνδεση θα αποτελέσει πλέον μέρος του παρελθόντος, σημειώνοντας πως «θα ξεχαστεί μαζί με την περίοδο και όσα την ακολούθησαν».

«Σήμερα και εδώ και σε όλη την Ελλάδα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά», επισήμανε, επιχειρώντας να αναδείξει τη διαφορετική εικόνα της χώρας σε σχέση με την περίοδο των μνημονίων.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...