Τελευταία νέα
Με ανατροπή η πρώτη νίκη της ΑΕΚ στην Basketball Champions League Ισπανία: Πέθανε η 87χρονη Μαρικάρμεν, γυναίκα – σύμβολο του κινήματος κατά των εξώσεων Γαλλία: Ο Λεκορνί στήριξε την αστυνομία για τις μαθητικές διαδηλώσεις – Αποδεσμεύονται 10 εκατ. βαρέλια ντίζελ Τι κερδίζει η Ελλάδα από τον Ρούμπιο;: Τα αμερικανικά κέρδη και το «βρείτε τα» στον Γεραπετρίτη για το καλώδιο Οι αλιείς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις: «Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας» Η κοινή δήλωση του 6ου Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ Αιχμαλωτίστηκε ο «άτακτος» λύκος της Αττικής – Εξετάζεται αν είχε κάνει την επίθεση κατά περιπατητή στο Κρυονέρι Ελλάδα και ΗΠΑ «δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν το εμπόριο και τις αμυντικές τους σχέσεις» – Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν  Ενοχλήθηκε ο Μάρκο Ρούμπιο από ερώτηση για το δημοσίευμα της WSJ για τη Γκίλφοϊλ Η Ελλάδα στο επίκεντρο της αμερικανικής στρατηγικής – Το μήνυμα Ρούμπιο από την Αθήνα και η συνάντηση με Μητσοτάκη Δείπνο προς τιμήν του Μάρκο Ρούμπιο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας -Γεραπετρίτης: «Ο υπουργός είναι φίλος της Ελλάδας» Αντιπολίτευση κατά κυβέρνησης για Ρούμπιο: «Πώς υπηρετούμε το Διεθνές Δίκαιο με την εμπλοκή μας στον Κόλπο; – Η Πνύκα “ντεκόρ” για ακροδεξιές απόψεις»
Efsyn.gr

Παρέμβαση Πεζεσκιάν: Ήρθε η ώρα να τελειώσει ο πόλεμος όσο το Ιράν είναι σε θέση ισχύος

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαζούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σήμερα ότι είναι καιρός να μπει τέλος στον πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Τεχεράνη να είναι όπως λέει σε θέση ισχύος απέναντι στην Ουάσινγκτον.
Παρότι πρόσφατα υπήρξε μια μείωση των εχθροπραξιών, οι εντάσεις παραμένουν στην περιοχή σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη του Στενών του Ορμούζ, ενός στρατηγικού θαλάσσιου διαύλου για το εμπόριο υδρογονανθράκων, και οι ΗΠΑ διατηρούν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν.
«Είναι καλύτερα να τεθεί τέλος στον πόλεμο τώρα, ενόσω είμαστε σε θέση ισχύος και σε αξιοπρέπεια», είπε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε συνάντηση με γιατρούς.
«Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τη νίκη μας και υπογραμμίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτέθηκαν στα σχολεία μας, στα νοσοκομεία μας και στις υποδομές μας κατά παράβαση όλων των κανόνων», πρόσθεσε, «είναι απεχθείς σε όλο τον κόσμο».
Ο Ιρανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε, επίσης ενός πρωτοκόλλου συμφωνίας με τις ΗΠΑ που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο με σκοπό την εξεύρεση διεξόδου στον πόλεμο, απαντώντας στις επικρίσεις που ήθελαν να δουν σε αυτό μια ένδειξη αδυναμίας του Ιράν.
«Δεν θα βρουν τον παραμικρό όρο στη συμφωνία που δηλώνει συνθηκολόγηση, όλες οι δεσμεύσεις αφορούν την άλλη πλευρά», διαβεβαίωσε.
Την επομένη της επίτευξης αυτού του πρωτοκόλλου συμφωνίας, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι είχε επιφυλάξεις για τη συμφωνία. «Είχα διαφορετική άποψη, αλλά έδωσα την έγκρισή μου», είχε πει.
Ιρανοί βουλευτές είχαν επίσης επικρίνει την κυβέρνηση για το θέμα αυτής της συμφωνίας, κατηγορώντας την ότι έκανε παραχωρήσεις στις ΗΠΑ, κυρίως όσον αφορά το άνοιγμα και πάλι του στενού του Ορμούζ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που εμφανίστηκαν σε αμερικανικά ΜΜΕ, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό οργανώνει και προστατεύει μυστικές φάλαγγες πετρελαιοφόρων που διέρχονται από τη νότια περιοχή του στενού του Ορμούζ, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την εξαγωγή πέντε έως δέκα εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.
Οι δηλώσεις έγιναν αφού το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «οικονομική τρομοκρατία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον της ενίσχυσης των οικονομικών κυρώσεων με στόχο να αυξηθεί κατακόρυφα η πίεση στην Τεχεράνη.
«Οι δράστες και οι υποκινητές αυτών των κυρώσεων αξίζουν να δικαστούν και να τιμωρηθούν επειδή διέπραξαν αυτά τα απεχθή εγκλήματα», ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.
Ο υπουργός Οικονομικών ων ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ υποσχέθηκε χθες Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει την κατάρρευση του ιρανικού καθεστώτος με την εκστρατεία κυρώσεων που ανακοινώθηκε, σχεδόν έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...