Τελευταία νέα
Κατάρρευση κτιρίου στην Πλάκα: Εικόνες καταστροφής από την έκρηξη- «Νομίζαμε ότι ήταν βόμβα» Ανοίγουν mini Jumbo από το 2027 – Σε ποιες περιοχές θα λειτουργήσουν Ζητούνται απαντήσεις από τον Πατούλη: Η Medi Derma και οι συμβάσεις με Δήμο Αμαρουσίου και Περιφέρεια Αττικής Αλ. Εξάρχου: Ορόσημο το 2026 στην ιστορία του Aktor – «Καμπανάκι» για δύσκολο χειμώνα στην ενέργεια Το τίμημα της εξάρτησης ΜέΡΑ25: Η ασφάλεια των κατοίκων της Κυψέλης δεν μπορεί να παίζεται στον «Μετροπόντικα» Το ποτάμι της προσφυγιάς Το Ιράν προτείνει σχέδιο 7 ημερών για να ανοίξουν και πάλι τα Στενά του Ορμούζ «Μάθαμε αυτές τις μέρες» Ποιητής… εκ του προχείρου «Η Ελλάδα είναι γεφυροποιός, όχι κράτος ταραξίας» λέει ο Μητσοτάκης στον ΟΗΕ αφού συναντήθηκε με τον Νετανιάχου ΠΑΣΟΚ: Ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και αλλάζει ατζέντα – Ο Ανδρουλάκης βάζει μπροστά ακρίβεια και αγρότες
Thefaq.gr

ΠΑΣΟΚ: Ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και αλλάζει ατζέντα – Ο Ανδρουλάκης βάζει μπροστά ακρίβεια και αγρότες

Την ώρα που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να αλλάξει το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αφήνοντας στην άκρη τη συζήτηση περί «Τσίπρα ή Ανδρουλάκη» και βάζοντας στο επίκεντρο την ακρίβεια, το κόστος παραγωγής και την καθημερινότητα. Στο επίκεντρο οι αγρότες, με προτάσεις για αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνότερο ρεύμα και νέο σύστημα για τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να μεταφέρουν τη δημόσια συζήτηση από τους πολιτικούς συσχετισμούς και τις εξελίξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή, όπου παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον πρωτογενή τομέα, συνδέοντας το κόστος παραγωγής με την οικονομική κατάσταση των αγροτών, την ανάπτυξη της περιφέρειας και το δημογραφικό.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αποφύγει την παγίδευση σε μια διαρκή συζήτηση για το αν η αντιπολίτευση θα εκφραστεί από τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Νίκο Ανδρουλάκη, επιμένοντας ότι η πολιτική του πρόταση πρέπει να κρίνεται από το πρόγραμμα και τις θέσεις του.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν «ανάσα» στο ΠΑΣΟΚ
Στη Χαριλάου Τρικούπη καταγράφουν με ικανοποίηση την ανοδική εικόνα που εμφανίζει το κόμμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Στη μέτρηση της Metron Analysis, το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 12,6% στην εκτίμηση ψήφου, από 11,4% τον Ιούνιο.
Αντίστοιχη εικόνα καταγράφηκε και στην Opinion Poll, όπου το κόμμα συγκέντρωσε 12,1%, αυξημένο κατά 1,6 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας. Στη MRB, το ΠΑΣΟΚ καταγράφηκε στο 12,4%, σημειώνοντας άνοδο 1,3 μονάδων από τον Ιούλιο.
Τα στοιχεία αυτά ερμηνεύονται από τη Χαριλάου Τρικούπη ως ένδειξη βελτίωσης της δημοσκοπικής εικόνας, με την ηγεσία του κόμματος να επιχειρεί πλέον να συνδέσει την πορεία αυτή με μια πιο διακριτή πολιτική ατζέντα.
«Γυρνάμε όλη την Ελλάδα και συναντάμε χέρσα χωράφια και έρημα χωριά»
Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην κατάσταση του πρωτογενούς τομέα.
«Γυρνάμε όλη την Ελλάδα και συναντάμε χέρσα χωράφια και έρημα χωριά», ανέφερε χαρακτηριστικά, ασκώντας κριτική στις κυβερνητικές επιλογές για τον αγροτικό κόσμο.
Στην κορυφή των προτάσεών του έθεσε το ενεργειακό κόστος των παραγωγών. Συγκεκριμένα, πρότεινε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο απευθείας στην αντλία, μέσω μόνιμου και αυτοματοποιημένου συστήματος με Κάρτα Αγροτικού Πετρελαίου.
Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης θα αφαιρείται κατά την αγορά του καυσίμου και οι αγρότες δεν θα χρειάζεται να περιμένουν μεταγενέστερη επιστροφή.
Ρεύμα στα 7 λεπτά και αλλαγές στο κόστος παραγωγής
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε επίσης στο τραπέζι την πρόταση για αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα με ανώτατη τιμή στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Παράλληλα, πρότεινε να δοθεί προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης για συνεταιρισμούς και παραγωγούς, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας του πρωτογενούς τομέα.
Στο στόχαστρο μπήκε και το κόστος των αγροτικών εφοδίων. Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού που θα παρακολουθεί τις τιμές βασικών προϊόντων και θα τις συγκρίνει με τις χαμηλότερες αντίστοιχες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στόχος, σύμφωνα με την πρόταση, είναι να περιοριστεί η επιβάρυνση των Ελλήνων παραγωγών για σπόρους, φυτοφάρμακα και άλλα απαραίτητα εφόδια.
Νέα ψηφιακή πύλη για τις αγροτικές επιδοτήσεις
Ιδιαίτερη θέση στις προτάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη έχει και η δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής αγροτικής πύλης «μίας στάσης».
Η λογική της πρότασης είναι ο αγρότης να καταθέτει τα στοιχεία του μία φορά και στη συνέχεια η διασταύρωση των δεδομένων μεταξύ ΟΣΔΕ, ΑΑΔΕ, ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ, Κτηματολογίου και των υπόλοιπων μητρώων να πραγματοποιείται από τη διοίκηση.
Με αυτόν τον τρόπο, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι μπορεί να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να γίνει πιο αποτελεσματική η διαδικασία των αγροτικών ενισχύσεων.
Το στοίχημα της Χαριλάου Τρικούπη
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί, έτσι, να κρατήσει την ακρίβεια, το κόστος παραγωγής και τα προβλήματα της περιφέρειας στην πρώτη γραμμή της πολιτικής συζήτησης.
Η στόχευση είναι διπλή: από τη μία να αξιοποιηθεί η δημοσκοπική ενίσχυση που καταγράφεται στις τελευταίες μετρήσεις και από την άλλη να αποκτήσει μεγαλύτερη προβολή το πρόγραμμα του κόμματος.
Σε μια περίοδο κατά την οποία μεγάλο μέρος της συζήτησης για την αντιπολίτευση περιστρέφεται γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα και τις πιθανές μελλοντικές ανακατατάξεις, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον στις δικές του προτάσεις και στα ζητήματα που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...