Τελευταία νέα
Παραίτηση-βόμβα του πρύτανη του Keele Greece – Αιχμές κατά της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας Εντυπωσιακή η πρεμιέρα του Παναθηναϊκού κόντρα στην ΑΕΚ Δούρου από την ΔΕΘ: «Είμαστε εδώ, στεκόμαστε στα πόδια μας – Διαφάνεια, λογοδοσία και ισονομία είναι λέξεις άγνωστες για τον Μητσοτάκη» Σαουδική Αραβία: Διακόπτει τη λειτουργία κρίσιμου πετρελαιοαγωγού – Αιτία οι επιθέσεις των Χούθι Μεγάλη επιχείρηση της Europol για δίκτυο εμπορίας παράνομου κρέατος: Έστελναν σε σφαγεία χιλιάδες άλογα κούρσας Σοκ στη Βρετανία: 52χρονος ομολόγησε ότι ενθάρρυνε σεξουαλικές υποθέσεις εναντίον αναίσθητων γυναικών Πυρά Ζαχαριάδη κατά Μαρινάκη: «Ιδεοληψία; Ασχετοσύνη; Ή παραγγελιά από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα;» Δ.Κουτσούμπας: Στο πλευρό της αγροτιάς, δίκαιος ο αγώνας της Έξαλλος ο Γεωργιάδης με ανάρτηση στα social media που εύχεται τον θάνατό του: «Θεέ μου, γιατί τον Μαζωνάκη και όχι τον Άδωνι;» Ρένα Δούρου: «Η Αριστερά πρέπει και μπορεί να γίνει ξανά πλειοψηφία» – Κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις Τσίπρας μετά την βόλτα στην ΔΕΘ: «Είδα από κοντά τη θέληση και τον ζήλο νέων φοιτητών – Αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους σκεφτόμασταν» Τραγωδία στην Κερύνεια: Συγκλονιστικό βίντεο που κατέγραψε και έστειλε αγνοούμενος στην οικογένειά του 
Moneypress.gr

ΠΑΣΟΚ κατά Τσίπρα: «Εμφανίστηκε λες και μόλις προσγειώθηκε στη χώρα» – Σκληρή απάντηση μετά τη ΔΕΘ

Σε υψηλούς τόνους απαντά το ΠΑΣΟΚ στον Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, απορρίπτοντας την προσπάθεια του επικεφαλής της ΕΛΑΣ να εμφανίσει τη Χαριλάου Τρικούπη ως πιθανό εταίρο σε ένα μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα.Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ δεν είναι «αντίπαλοι αλλά ανταγωνιστές», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας εφόσον το κόμμα του αναδειχθεί πρώτο και δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
«Σαν να μην κυβέρνησε ποτέ»
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή. Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι επιχείρησε να εμφανιστεί στη ΔΕΘ σαν να μην έχει κυβερνήσει τη χώρα και σαν να μην έχει ευθύνη για όσα συνέβησαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του.Η βασική γραμμή της κριτικής είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί ένα πολιτικό rebranding, παρουσιάζοντας νέες προτάσεις και ασκώντας κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, χωρίς –κατά το ΠΑΣΟΚ– να κάνει ουσιαστική αυτοκριτική για τη δική του κυβερνητική θητεία.Η φράση ότι «εμφανίστηκε χθες λες και μόλις προσγειώθηκε στη χώρα» αποτυπώνει ακριβώς αυτή την προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να επαναφέρει στο προσκήνιο το πολιτικό παρελθόν του πρώην πρωθυπουργού.
Η μάχη για τον χώρο της Κεντροαριστεράς
Πίσω από τη σκληρή αντιπαράθεση βρίσκεται πλέον μια ξεκάθαρη πολιτική σύγκρουση για την κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.Ο Τσίπρας επιχειρεί να κρατήσει ανοιχτές τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι θεωρεί βασικό πολιτικό του αντίπαλο τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, δήλωσε ότι εφόσον η ΕΛΑΣ αναδειχθεί πρώτη στις εκλογές, θα εξαντλήσει τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.Το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, δεν δείχνει διατεθειμένο να αποδεχθεί έναν ρόλο συμπληρωματικής δύναμης σε ένα πολιτικό σχέδιο με επικεφαλής τον Τσίπρα.Η αντιπαράθεση αποκτά μεγαλύτερη σημασία και λόγω των νέων δημοσκοπικών συσχετισμών. Σε πρόσφατη μέτρηση της GPO μετά τη ΔΕΘ, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται πρώτη στην εκτίμηση ψήφου με 30,6%, η ΕΛΑΣ δεύτερη με 16% και το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 12,8%.
Το πολιτικό στοίχημα της επόμενης ημέρας
Η εικόνα που διαμορφώνεται δείχνει ότι η επιστροφή Τσίπρα δεν δημιουργεί πίεση μόνο στην κυβέρνηση. Αναδιατάσσει κυρίως τις ισορροπίες στην αντιπολίτευση και αυξάνει την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο καλείται να υπερασπιστεί τον αυτόνομο πολιτικό του ρόλο.
Η Χαριλάου Τρικούπη, με τη νέα επίθεση, στέλνει επομένως ένα σαφές μήνυμα: δεν παραχωρεί στον Αλέξη Τσίπρα την ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς και δεν σκοπεύει να αφήσει αναπάντητη την προσπάθειά του να εμφανιστεί ως ο βασικός εναλλακτικός πόλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...