Τελευταία νέα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη σκοτεινή επέτειο αντιτάσσουμε τον αισιόδοξο ορίζοντα μιας καλύτερης ζωής για όλους Τασούλας για 21η Απριλίου: «Η θλιβερή επέτειος μάς υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη» Κυριάκος Μητσοτάκης για 21η Απριλίου: «Στη σκοτεινή επέτειο, αντιτάσσουμε τον αισιόδοξο ορίζοντα μιας καλύτερης ζωής» Β.Κικίλιας: Οι λιμενικοί μας στην Κρήτη κάνουν τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση των μεταναστατευτικών ροών Τασούλας για το Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967: Η θλιβερή επέτειος μάς υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη Δημοσκόπηση Interview: Μεγάλη πτώση της Ν.Δ. – Τρίτη η Καρυστιανού Κωνσταντοπούλου: Επίκαιρη ερώτηση για τη Δικαιοσύνη Βόμβα από Ιράν : Δεν έχει αλλάξει τίποτα-Είμαστε εκτός διαπραγματεύσεων Δημοσκόπηση Interview: Τρίτο το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού – Πτώση για τη ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Πυκνό παρασκήνιο και «ζυμώσεις» για την άρση της ασυλίας των γαλάζιων βουλευτών – Η «γραμμή» του Μαξίμου Νίκος Καραχάλιος: ΝΔ στο 20-23% με 75-82 βουλευτές Δημοσκόπηση: Υποχωρεί η ΝΔ λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ και Λαζαρίδη – Τρίτο το κόμμα Καρυστιανού
Newsit.gr

Παύλος Μαρινάκης για εκλογές: «Ιερός ο σταυρός προτίμησης, λάθος κάθε σκέψη υποβάθμισής του»

Την προσωπική του θέση υπέρ της διατήρησης του σταυρού προτίμησης και την αντίθεσή του σε συστήματα λίστας εξέφρασε ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Τρίτης (07.04.2026). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις επόμενες εκλογές.
«Για μένα ο σταυρός είναι πολύ προτιμότερος από την όποια λίστα», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας για τις εκλογές. Κατά τον ίδιο, η διαδικασία αυτή διασφαλίζει την κοινωνική κινητικότητα. Όπως εξήγησε, ένας άνθρωπος που προέρχεται από τη δημόσια εκπαίδευση «πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκτεθεί στην ψήφο των συμπολιτών του και αν είναι καλός, να είναι στη Βουλή και αύριο μεθαύριο μπορεί να είναι και υπουργός».
Χαρακτηρίζοντας τον σταυρό «ιερό», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Οποιαδήποτε πρόταση μειώνει την αξία του σταυρού είναι λάθος, είναι προς τη λάθος κατεύθυνση». Μάλιστα, απέρριψε τα επιχειρήματα όσων συνδέουν την κατάργηση του σταυρού με την πάταξη των πελατειακών σχέσεων, τονίζοντας ότι «όσοι λένε ότι αν καταργηθεί ο σταυρός, θα καταργηθεί και το ρουσφέτι, θεωρώ ότι ακολουθούν έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο ελιτισμού». Κατά τον ίδιο, μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε βουλευτές που θα ένιωθαν «ελέω Θεού βασιλείς», χωρίς την ανάγκη να συνομιλούν με τον κόσμο.
 
Αναφορικά με τις εκλογικές περιφέρειες, ο Παύλος Μαρινάκης εξέφρασε την προτίμησή του στις μεγάλες περιφέρειες έναντι των μονοεδρικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι το «τσουβάλιασμα είναι κάτι απαράδεκτο» και πως η εντιμότητα ενός πολιτικού δεν εξαρτάται από το μέγεθος της περιφέρειας στην οποία εκλέγεται.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επίσης, επανέλαβε την προσήλωσή του στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, δηλώνοντας: «Η προσωπική μου θέση είναι ότι πρέπει το πρώτο κόμμα να μπορεί να κάνει κυβέρνηση, όποιο είναι το πρώτο κόμμα». Διευκρίνισε δε ότι η συζήτηση για αλλαγή του συστήματος εκλογής (σταυρός ή λίστα) δεν αφορά την παρούσα χρονική στιγμή, καθώς «δεν έχει ανοίξει τέτοια κουβέντα» σε κυβερνητικό επίπεδο.
To άρθρο Παύλος Μαρινάκης για εκλογές: «Ιερός ο σταυρός προτίμησης, λάθος κάθε σκέψη υποβάθμισής του» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...