Τελευταία νέα
Αιματηρή επίθεση στο Λαύριο: Δίωξη με πολύ βαρύ κατηγορητήριο στον 32χρονο δράστη – Σοκάρουν οι λεπτομέρειες  ΕΛ.Α.Σ.: «Τι έκανε η κυβέρνηση από τον Ιούνιο για τη μείωση του ΕΦΚ;» Η σφοδρή κακοκαιρία «βουλιάζει» την Κρήτη: 103 χιλιοστά βροχής στη Σαμαριά [εικόνες – βίντεο] Θάνατος Μαζωνάκη: Η προποφόλη, η ΚΑΡΠΑ και οι στιγμές πανικού – Πού συγκλίνουν οι καταθέσεις των μαρτύρων Βορίδης για υποστελέχωση Δημοσίου: «Ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει περισσότερο» Η απάντηση της Ελίφ Εράλπ στον Αλέξη Τσίπρα: «Μοιραζόμαστε κοινές αριστερές ιδέες – Ευγνώμονες που έχουμε φίλους σαν εσένα» Ζαχαριάδης: Τι έγραψε στα social media για τις αναθέσεις σε ξενοδοχεία Η απάντηση της Στέλλας Αραμπατζή για τα botox στο ιατρείο: «Ελέγχομαι για μία πινακίδα» – «Θα προβώ σε μηνύσεις» Die Linke προς Αλέξη Τσίπρα: «Μοιραζόμαστε κοινές αριστερές ιδέες – Ευγνώμονες που έχουμε φίλους σαν εσένα» Πρόταση ΕΛΑΣ για πλαφόν κέρδους στα καύσιμα: «Φυσικά και συμφωνώ» είπε ο Χ. Κακλαμάνης του ΠΑΣΟΚ (βίντεο) Η εξαιρετικά αμφιλεγόμενη συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για την… «αμοιβαία κατάθεση κειμηλίων» ΕΛ.Α.Σ.: Γιατί η Ελλάδα δεν ζήτησε τη δυνατότητα μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα;
Moneypress.gr

Πληθωρισμός: Εκτοξεύτηκε στο 5,1% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Στο 3,8% στην ευρωζώνη

Στο 5,1% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Εναν μήνα πριν ήταν στο 3,7%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 3,8% τον Σεπτέμβριο, από 3,2% τον Αύγουστο.

Καθοριστικό ρόλο στη νέα επιτάχυνση διαδραμάτισε η ενέργεια. Οι τιμές στον συγκεκριμένο τομέα αυξήθηκαν κατά 18,8% σε ετήσια βάση, έναντι 14,3% τον Αύγουστο, αποτελώντας τη συνιστώσα με τη μεγαλύτερη αύξηση.
Ανοδικές πιέσεις καταγράφηκαν και στις υπηρεσίες, όπου ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,2% από 3% τον προηγούμενο μήνα. Στα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό ο ετήσιος ρυθμός αυξήθηκε στο 1,4% από 1,1%, ενώ στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά υποχώρησε οριακά στο 1,1% από 1,2%.
Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, αυξήθηκε στο 2,2% από 2,1%

Η επιτάχυνση των τιμών είναι εμφανής στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,3%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών.
Στη Γαλλία, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% από 2,6% τον Αύγουστο, ενώ στην Ιταλία ανέβηκε στο 4,1% από 3,2%. Στην Ισπανία έφθασε στο 5%, από 4,6% έναν μήνα νωρίτερα.
Δυσκολεύει η εξίσωση για την ΕΚΤ

Η νέα άνοδος των τιμών περιπλέκει σημαντικά την εξίσωση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η απότομη επιτάχυνση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με το ενεργειακό σοκ, ενισχύει το ενδεχόμενο η νομισματική πολιτική να παραμείνει αυστηρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι η νέα πληθωριστική έξαρση δεν περιορίζεται σε μία οικονομία, αλλά καταγράφεται ταυτόχρονα στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης. Η ενέργεια αποτελεί τον βασικό καταλύτη, όμως η παράλληλη επιτάχυνση των υπηρεσιών δείχνει ότι οι πιέσεις αρχίζουν να διαχέονται ευρύτερα στην οικονομία.
Για τις αγορές, αυτό σημαίνει ότι η πορεία των επιτοκίων επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, ενώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις η νέα άνοδος του πληθωρισμού δημιουργεί ένα δύσκολο μείγμα: ακριβότερη ενέργεια, υψηλότερο κόστος ζωής και κίνδυνο διατήρησης του κόστους χρήματος σε υψηλά επίπεδα
 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...