Τελευταία νέα
Άνοιξε νέος κύκλος εξαγορών στην ιδιωτική εκπαίδευση, στο ραντάρ η Ιόνιος Σχολή Συνέδριο ΝΔ: «Κόκκινες γραμμές» και γαλάζιες ανησυχίες – Το τεστ συνοχής και τα θέματα «αγκάθια» Πώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να δημιουργήσουν Ευρωπαίους πρωταθλητές Ο Παύλος Μαρινάκης εκθέτει τον Νίκο Ανδρουλάκη Η Ελλάδα επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της στη Μη Διάδοση των πυρηνικών και στον ρόλο του ΔΟΑΕ Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ: Τι θα πει ο Ανδρουλάκης- “Κλειδώνει” η στρατηγική μετωπικής με την κυβέρνηση Βουλή: Η ιστορική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη και τα πανανθρώπινα μηνύματα Γερμανία: Ο ΥΠΕΞ κάλεσε το Ιράν να εγκαταλείψει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων Παπουτσάνης: Οι ανθεκτικές επιδόσεις του α’ τριμήνου Κόλπος και ουροποιητικό: 7 επιλογές για φυσική θωράκιση Στα Κανάρια Νησιά θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο με τον χανταϊό Ένοχος ο Παύλος Πολάκης για συκοφαντική δυσφήμιση του Σταμάτη Πουλή – Το Εφετείο του επέβαλε 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή
Libre.gr

Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ: Τι θα πει ο Ανδρουλάκης- “Κλειδώνει” η στρατηγική μετωπικής με την κυβέρνηση

Mε σαφή πρόθεση να μετατρέψει την πολιτική συγκυρία σε πεδίο άμεσης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και με το βλέμμα στραμμένο στη διεύρυνση, τη διάταξη μάχης και τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνουν οι δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ συγκαλεί σήμερα το Πολιτικό του Συμβούλιο.  Στη Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για «συνεδρίαση στρατηγικού βάθους», όπου θα αποτυπωθεί η «γραμμή» των επόμενων μηνών.  O Νίκος Ανδρουλάκης, επιχειρεί να δώσει τον τόνο μιας πιο επιθετικής, αλλά ταυτόχρονα θεσμικά τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης.

Ράνια Τραγόμαλλου

«Εκλογές άμεσα, για να υπάρξει πολιτική αλλαγή», αναμένεται να επαναλάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να ενισχύσει το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες και να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια που καταγράφεται στην κοινωνία.

Επίσημη πρώτη για το Πολιτικό Συμβούλιο

Στην ίδια κατεύθυνση, τίθεται και η προτεραιότητα για τη διερεύνηση κρίσιμων υποθέσεων.  «Θα διερευνήσουμε πού πήγε και το τελευταίο ευρώ. Όποιος έχει σπαταλήσει δημόσιο πλούτο θα πληρώσει», σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης, στέλνοντας μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την κοινωνία.

Η στρατηγική που διαμορφώνεται στη Χαριλάου Τρικούπη,  δεν εξαντλείται σε καταγγελτικό λόγο. Αντίθετα, στηρίζεται στο  τρίπτυχο: θεσμική πίεση μέσω πρωτοβουλιών όπως η Εξεταστική και η Προανακριτική, ευθεία πολιτική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και ταυτόχρονη ανάδειξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διακυβέρνησης.

Στελέχη του κόμματος επιμένουν ότι «η κοινωνία δεν ζητά απλώς αντιπολίτευση, αλλά εναλλακτική λύση εξουσίας», και σημειώνουν ότι «η πολιτική σύγκρουση δεν είναι τακτική επιλογή, αλλά αναγκαία συνθήκη για να αποκαλυφθούν οι ευθύνες».

Παρεμβάσεις στελεχών

Στο εσωτερικό του Πολιτικού Συμβουλίου, το ενδιαφέρον εστιάζεται όχι μόνο στις τοποθετήσεις αλλά και στις αποχρώσεις των παρεμβάσεων. Υπάρχει η εκτίμηση ότι η εικόνα ενότητας που εκπέμπεται αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ενόψει των εξελίξεων.

«Διαμορφώνεται ένα πιο συνεκτικό μέτωπο, με λιγότερες εσωστρέφειες και μεγαλύτερη στόχευση», αναφέρουν κομματικές πηγές, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν τις πρόσφατες εντάσεις, όπως αυτή με τον Χάρη Καστανίδη. Δεν λείπουν όμως οι επισημάνσεις ότι τέτοιες κινήσεις «δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά ενότητας».

Ο Δημήτρης Ρέππας ασκώντας κριτική στην ηγεσία, ζήτησε από το Πολιτικό Συμβούλιο να εισηγηθεί στην ΚΕ τη συμμετοχή του κ. Καστανίδη στο ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης. “Την ώρα που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανοίγει τις αγκάλες της σε λογιών λογιών παράγοντες που πολέμησαν αβυσσαλέα το ΠΑΣΟΚ, οι Καστανίδηδες έδιναν μάχη για τις πολιτικές του νίκες”, είπε στο dnews ο πρώην Υπουργός. 

Στο Πολιτικό Συμβούλιο αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της οργανωτικής ανασυγκρότησης, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιδιώκει πλήρη ευθυγράμμιση στελεχών γύρω από έναν ενιαίο  πολιτικό  σχεδιασμό. «Η φάση της εσωστρέφειας έχει κλείσει», υποστηρίζουν συνεργάτες του, τονίζοντας ότι η επόμενη περίοδος θα είναι «περίοδος πολιτικής καθαρότητας και διεύρυνσης».

Επιταχύνουν τις πρωτοβουλίες

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η σύγκρουση Ανδρουλάκη-Μητσοτάκη «αναδεικνύει το δίπολο» που επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ, περιορίζοντας τον πολιτικό χώρο για τρίτες δυνάμεις. «Πρώτοι, έστω και με μία ψήφο, για να πάει η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση», είναι το μήνυμα στο οποίο επιμένουν, επενδύοντας στη λεγόμενη “χρήσιμη ψήφο”. Στο επιτελείο της ηγεσίας  εκτιμούν ότι «η πραγματική μάχη θα δοθεί στο πεδίο της αξιοπιστίας και όχι της συγκυρίας».

Ωστόσο, στο παρασκήνιο, η δυναμική του υπό διαμόρφωση πολιτικού σκηνικού δημιουργεί νέες εξισώσεις. Η ενεργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα και οι επόμενες κινήσεις του παρακολουθούνται  στενά, καθώς, σύμφωνα με κομματικές πηγές «η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να αναδιατάξει το σκηνικό, αναζητώντας αντίπαλο που τη διευκολύνει».

Στην ίδια γραμμή, συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη υποστηρίζουν ότι «η δυσαρέσκεια των πολιτών τους κατευθύνει κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό το κόμμα και δέχεται την κύρια πίεση από την κυβέρνηση».

Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τάσεις ενίσχυσης του κόμματος, χωρίς όμως να αγνοούνται οι κίνδυνοι διαρροών προς τους νέους πολιτικούς σχηματισμούς. Αυτό εξηγεί και την επιτάχυνση των πρωτοβουλιών, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων όσο και οργανωτικής διεύρυνσης. Δεν λείπουν, βέβαια, οι επιφυλάξεις για συγκεκριμένες επιλογές προσώπων, με ορισμένα στελέχη να θέτουν ζητήματα πολιτικής συνέπειας.

Στη σημερινή συνεδρίαση, αναμένεται να τεθούν όλα αυτά τα ζητήματα, με το ΠΑΣΟΚ να επιχειρεί να διασφαλίσει -πρωτίστως- εσωτερική συνοχή προκειμένου να αντέξει την πίεση μιας περιόδου που προμηνύεται ιδιαίτερα πυκνή πολιτικά.

Όπως το θέτει συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, «μπήκαμε σε φάση πολιτικής ωρίμανσης και τώρα θα κριθεί αν μπορούμε να πείσουμε ως δύναμη διακυβέρνησης».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...