Τελευταία νέα
Σίφνος: Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από την τραγική πτώση του ελικοπτέρου – Η απώλεια ελέγχου και η βουτιά στο έδαφος Το συγκινητικό «αντίο» του Τάισον σε Κωνσταντέλια: «Ο κόσμος είναι δικός σου και πρέπει να σε γνωρίσει, μάγε!» Η Ακαδημία Αθηνών για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά: «Σπουδαίος στοχαστής, σημαίνων κοινωνικός φιλόσοφος» Εργα Διονυσίου Λαυράγκα σε CD Πύρινο μέτωπο στη Θήβα – Στη μάχη με τις φλόγες τρία εναέρια μέσα Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τον Έμπολα: Ανεξέλεγκτη η επιδημία, υψηλός ο κίνδυνος διεθνούς εξάπλωσης ΠΑΣΟΚ για Κωνσταντίνο Τσουκαλά: Το έργο του άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του Ελικόπτερα: Επείγουσα οδηγία της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για ελέγχους στα Bell 206 μετά την τραγωδία στη Σίφνο Βρέθηκε η 48χρονη οδηγός που έκανε αναστροφή με λεωφορείο στην Αθηνών- Σουνίου Νέα κίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ΚΟ η Νίνα Κασιμάτη ΠΑΣΟΚ για Κωνσταντίνο Τσουκαλά: «Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη» Σίφνος: Τι αναφέρει η Αστυνομία για την πτώση του ελικοπτέρου – Δεν προκύπτει εμπλοκή άλλων ατόμων
Thefaq.gr

Πρόωρη αποπληρωμή χρέους 13 δισ. ευρώ μέσα στο 2026 σχεδιάζει η κυβέρνηση – «Υπάρχουν άλλες κατεπείγουσες ανάγκες», απαντά ο Παππάς

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει μέσα στο 2026 σε πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 13 δισ. ευρώ, μετά την αποπληρωμή 6,94 δισ. ευρώ από το διμερές δάνειο των 52,3 δισ. ευρώ με την Ευρωζώνη τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, η κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική για περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, με στόχο ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ να περιοριστεί στο 137% μέσα στο 2026. Η κυβέρνηση επικαλείται τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τη σημαντική ρευστότητα που διαθέτει το Δημόσιο.
Η επιλογή αυτή προκαλεί, ωστόσο, αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, χαρακτηρίζει λανθασμένη την πρόωρη αποπληρωμή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για δάνεια με ρυθμισμένους όρους και χαμηλό επιτόκιο.
«Η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει ακόμα 13 δισ. για πρόωρη αποπληρωμή δανείων που είναι ρυθμισμένα και έχουν χαμηλό επιτόκιο», αναφέρει, θέτοντας παράλληλα ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι πόροι θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε άλλες επείγουσες ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, προαναγγέλλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει στο θέμα το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, ο Νίκος Παππάς συνδέει τη συζήτηση με την επικείμενη ΔΕΘ, σημειώνοντας με νόημα: «Ας κρατήσουμε αυτό το δημοσίευμα. Διότι στην πορεία προς τη ΔΕΘ θα ακούσουμε χίλιες φορές, “πού θα βρείτε τα λεφτά”».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...