Τελευταία νέα
Δύο Έλληνες φοιτητές στο Παρίσι μιλούν στην efsyn για τις διαδηλώσεις: «Οι “υποτελείς” φόβισαν την ελίτ» ΕΛΑΣ: Καταδικάζει την επίθεση σε Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ιορδανία – Ζητά στήριξη του Πατριαρχείου Τεμπονέρας: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους εργαζόμενους της Pizza Fan μετά το λουκέτο σε 110 καταστήματα Καλλιθέα: Σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ – Κλειστός ο δρόμος, κινητοποίηση Πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ [βίντεο] Κουτσούμπας: Άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας – Τέλος στους πλειστηριασμούς Κ. Βελόπουλος: Τέρμα ο πόλεμος στη Ρωσία, άνοιγμα λιγνιτών και έλεγχος διυλιστηρίων Σκάνδαλο στο μπάσκετ: Στο στόχαστρο άλλοι 11 διαιτητές και παράγοντες – Πότε απολογούνται Λιόλιος και Τσαρούχα Μονή Σινά: Ο Αρχιεπίσκοπος Συμεών ανακοίνωσε ότι υπογράφει τη συμφωνία με την Αίγυπτο Ντροπή: Απέκλεισαν την ΕΛ.Α.Σ. από το συνέδριο της ΚΕΔΑ Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 74χρονος οδηγός μετά από παράσυρση και τραυματισμό πεζού Πειραιάς: Αντιδήμαρχος αυτοτραυματίστηκε με όπλο μέσα σε κατάστημα – Νοσηλεύεται στο «Λαϊκό» Ανδρουλάκης: Το βίντεο στο TikTok για τη στεγαστική κρίση 
Thefaq.gr

Πυρά Γρηγόρη Θεοδωράκη (ΕΛ.Α.Σ) για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις μεταρρυθμίσεις χωρίς αντίκρισμα – «6,7 δισ. ευρώ στον βρόντο»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των 6,7 δισ. ευρώ που κατευθύνθηκαν στη δημόσια διοίκηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εξαπολύει ο Γρηγόρης Θεοδωράκης. Επικαλούμενος την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, κάνει λόγο για περιορισμένα αποτελέσματα, τυπική επίτευξη στόχων και απουσία ουσιαστικών αλλαγών στις υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Όπως υποστηρίζει, στη χώρα μας διατέθηκαν 6,7 δισ. ευρώ για τη δημόσια διοίκηση, ποσό που αντιστοιχεί στον τρίτο μεγαλύτερο σχετικό προϋπολογισμό μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα που προκύπτει από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου απέχει από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την απορρόφηση των κονδυλίων.
«6,7 δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη Δημόσια Διοίκηση στη χώρα μας, ο τρίτος μεγαλύτερος προϋπολογισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις απορροφήσεις, όμως η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αποκαλυπτική», υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωράκης.
«Τυπικά ολοκληρωμένες» παρεμβάσεις, περιορισμένα αποτελέσματα
Ο τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης εστιάζει στην αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι η τυπική ολοκλήρωσή τους δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη πρόοδο στην πράξη.
Όπως αναφέρει, από τις τρεις παρεμβάσεις που εμφανίζονται ως ολοκληρωμένες, μόνο μία παρουσίασε σημαντική πρόοδο. Παράλληλα, κάνει λόγο για πενιχρά αποτελέσματα στον σχεδιασμό της δημόσιας πολιτικής και των κρατικών ενισχύσεων, εκτιμώντας ότι οι επίσημοι στόχοι επιτυγχάνονται χωρίς να προκύπτουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ή αισθητή αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών.
«Από τις τρεις τυπικά ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, στην πραγματικότητα μόνο μία εμφάνισε σημαντική πρόοδο. Στον τομέα του σχεδιασμού της δημόσιας πολιτικής και των κρατικών ενισχύσεων, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Οι στόχοι πιάνονται τυπικά, αλλά στην πράξη δεν έχουμε καμιά ουσιαστική μεταρρύθμιση, καμία βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με δυο λόγια, 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ στον βρόντο».
Το μήνυμα για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Γρηγόρης Θεοδωράκης προτάσσει την ανάγκη για διαφάνεια και ουσιαστική αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, υποστηρίζοντας ότι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν αρκεί από μόνη της για να αποδείξει την επιτυχία μιας πολιτικής.
«Στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη δεσμευόμαστε για κανόνες, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα κυρίως απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα».
Όσα αναφέρει ο Γρηγόρης Θεοδωράκης:

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...