Τελευταία νέα
Τα κοινά σημεία των προεκλογικών υποσχέσεων των Τραμπ και Μητσοτάκη Τι σημαίνει «Η συμφωνία του Λευκού Οίκου για την υπερνοημοσύνη»; Δούρου: Η αποστολή μου στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι “πολιτική αυτοκτονία”, αλλά ιερή υποχρέωση Στον Φράνσις Χάλτσεν το φετινό Νόμπελ Φυσικής Μάριος Σαλμάς: Η ΝΔ γιορτάζει ότι γέμισε υπουργούς από ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ – Αν ο Σαμαράς ανακοινώσει κόμμα θα δείτε πού θα πάει το ποσοστό της Αρβανίτης – Κουντουρά: «Οι ζημιές στην Κυψέλη δεν επιτρέπουν ούτε εφησυχασμό ούτε υπεκφυγές» Κ. Τασούλας: Η Αθήνα δεν είναι πόλη αποκλεισμών, αλλά ένας τόπος συνθέσεων και συγκερασμών Γαβρόγλου: 500 ευρώ τον μήνα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει εκτός τόπου κατοικίας Αφροδίτη Νέστορα: Έστησαν ενέδρα θανάτου – Ήθελαν να σκοτωθεί κόσμος Δύσκολοι καιροί για κεντρικούς τραπεζίτες Η «γαλάζια» Ελεονώρα Μελέτη… ανησυχεί: «Ξέρετε πόσοι εργοδότες εκβιάζονται από εργαζόμενους;» Θάνατος Μαζωνάκη: Διαφορετική γραμμή ακολουθούν πλέον οι δύο γιατροί – Το μήνυμα για μέθη και πλασμαφαίρεση
Newsauto.gr

Πόσο επιβαρύνουν τα γιγαντιαία ηλεκτρικά SUV τους δρόμους;

Η αλματώδης αύξηση των μεγάλων ηλεκτρικών οχημάτων δημιουργεί νέα προβλήματα στις οδικές υποδομές. Το παράδειγμα της Κίνας είναι χαρακτηριστικό.

Η μετάβαση της Κίνας στην ηλεκτροκίνηση εξελίσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, όμως η επιτυχία της φέρνει μαζί της και μια απρόσμενη πρόκληση. Τα ολοένα πιο μεγάλα και βαριά ηλεκτρικά SUV και MPV ασκούν αυξημένες πιέσεις στο οδικό δίκτυο, την ώρα που τα έσοδα από τη φορολογία των καυσίμων μειώνονται, αφήνοντας σημαντικό κενό στη χρηματοδότηση των έργων συντήρησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης των κινεζικών επιχειρήσεων επιβατηγών αυτοκινήτων (China Passenger Car Association), το 60% των νέων μοντέλων που λανσαρίστηκαν στην κινεζική αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2026 έχει μήκος μεγαλύτερο από 5 μέτρα. Αντίθετα, τα μικρότερα αυτοκίνητα, με μήκος κάτω από 4,5 μέτρα, αντιστοιχούν πλέον μόλις στο 2% των νέων ταξινομήσεων, σε σχέση με το 13% του 2025.

Η τάση αυτή συνοδεύεται και από σημαντική αύξηση του βάρους. Πολλά σύγχρονα ηλεκτρικά SUV πλησιάζουν ή και ξεπερνούν τους τρεις τόνους, κυρίως λόγω των μεγάλων μπαταριών που χρησιμοποιούν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη αυτονομία.

Μέχρι σήμερα, η συντήρηση του οδικού δικτύου στην Κίνα χρηματοδοτείται κυρίως μέσω του φόρου στα καύσιμα. Όμως, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα αντικαθιστούν ολοένα περισσότερα συμβατικά μοντέλα, τα συγκεκριμένα έσοδα μειώνονται αισθητά.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg, η χώρα αντιμετωπίζει πλέον ετήσιο χρηματοδοτικό έλλειμμα που φτάνει έως και τα 300 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 44 δισ. δολάρια) για τη συντήρηση και διαχείριση του οδικού δικτύου. Παράλληλα, περίπου το 40% των τοπικών δρόμων έχει ήδη εγκριθεί για επισκευές, χωρίς όμως να υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια.

Για να καλύψει το κενό, οι τοπικές αρχές του Πεκίνου εξετάζει νέους τρόπους φορολόγησης των ηλεκτρικών οχημάτων. Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια προβλέπει την επιβολή τέλους ανά χιλιόμετρο, ώστε κάθε οδηγός να συνεισφέρει ανάλογα με τη χρήση του οδικού δικτύου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση περιορίζει σταδιακά τα φορολογικά κίνητρα για τα οχήματα νέας ενέργειας (NEV). Η έκπτωση στον φόρο αγοράς μειώνεται πλέον στο 5%, με ανώτατο όφελος τα 15.000 γουάν, ενώ καταργούνται και ορισμένες φορολογικές απαλλαγές για τα plug-in υβριδικά και τα ηλεκτρικά οχήματα με τεχνολογία range extender.

Στην επαρχία Χαϊνάν εφαρμόζεται ήδη πιλοτικό πρόγραμμα, στο οποίο χρησιμοποιούνται δεδομένα δορυφορικής πλοήγησης για την καταγραφή των διανυόμενων χιλιομέτρων, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα δυναμικό σύστημα χρέωσης που θα διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος.

Την ίδια στιγμή, οι κινεζικές αρχές επιχειρούν να ανακόψουν την τάση δημιουργίας ολοένα μεγαλύτερων ηλεκτρικών μοντέλων. Οι νέοι κανονισμοί για την ενεργειακή κατανάλωση επιβαρύνουν τα υπερβολικού βάρους αυτοκίνητα, ενθαρρύνοντας τους κατασκευαστές να επενδύσουν σε ελαφρύτερα υλικά, καλύτερη αεροδυναμική και αποδοτικότερες τεχνολογίες, αντί για ακόμη μεγαλύτερες μπαταρίες.

Μάλιστα, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, People’s Daily, κάλεσε πρόσφατα τις αυτοκινητοβιομηχανίες να «επιστρέψουν στη λογική», υποστηρίζοντας ότι τα υπερμεγέθη ηλεκτρικά οχήματα δεν συμβαδίζουν με τις υπάρχουσες αστικές υποδομές και αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση.

Ανάλογη κριτική άσκησε και ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV, χαρακτηρίζοντας τη στροφή στα γιγαντιαία EV ως αποτέλεσμα της βραχυπρόθεσμης ζήτησης και όχι πραγματικής τεχνολογικής προόδου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Το Volkswagen ID.4 αναβαθμίζεται και γίνεται ID.Tiguan

Η συγκλονιστική συλλογή αυτοκινήτων του Φερνάντο Αλόνσο

Τέλος εποχής για τον W16 της Bugatti

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...

CHANGAN: Νέα διεθνής διάκριση – Στην υψηλότερη θέση της στο KANTAR BRANDZ™ Top 50 το 2026

.tdi_2,.tdi_2 .tdc-columns{min-height:0}.tdi_2,.tdi_2 .tdc-columns{display:block}.tdi_2 .tdc-columns{width:100%}.tdi_2:before,.tdi_2:after{display:table} .tdi_4{vertical-align:baseline}.tdi_4>.wpb_wrapper,.tdi_4>.wpb_wrapper>.tdc-elements{display:block}.tdi_4>.wpb_wrapper>.tdc-elements{width:100%}.tdi_4>.wpb_wrapper>.vc_row_inner{width:auto}.tdi_4>.wpb_wrapper{width:auto;height:auto} Η CHANGAN πέτυχε την υψηλότερη […]