Τελευταία νέα
Κ. Γαβρόγλου: «500 ευρώ τον μήνα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει εκτός τόπου κατοικίας – Η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που δημιούργησε» Χρυσοχοΐδης: Η απάτη σε βάρος ηλικιωμένων θα γίνει ιδιώνυμο   Θεσσαλονίκη: Πούλησε κάλπικα χρυσαφικά για 2.200 ευρώ και επέστρεψε με ένα ακόμη ψεύτικο κόσμημα Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο συγγραφέας και πολιτικός Τζέφρι Άρτσερ Ο Αλέξης Τσίπρας στην έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη: «Μια ωραία και ευγενική χειρονομία» Νέα μελέτη: Η βανιλίνη στο επίκεντρο έρευνας για την επούλωση χρόνιων πληγών Δ. Τσιόδρας στο ΕΚ: Ώρα για τολμηρές κοινές λύσεις στην ενεργειακή κρίση – Δεκτή η πρόταση της Ελλάδας Εργατικό ατύχημα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης: 54χρονος καταπλακώθηκε από κοντέινερ σε αποθήκη Δρυμιώτης για εκλογές: «Ο Ανδρουλάκης θα περάσει τον Τσίπρα – Θα ζητήσω συγγνώμη αν πάρει πάνω από 12%» Ο Φίλιππος Καμπούρης του ΛΑΟΣ και η σύζυγός του επικεφαλής κυκλώματος απάτης με ασφαλιστικές εισφορές ΜέΡΑ25: Πνίγηκε η «Ανάπτυξη» στην Κρήτη – Αποζημιώσεις τώρα! Χρυσοχοΐδης: 100 καταγγελίες την ημέρα για ενδοοικογενειακή βία στην Αττική – Έρχεται βραχιολάκι για τους δράστες
Newsauto.gr

Πόσο πιθανό είναι να σου χακάρουν το αυτοκίνητο;

Οι σύγχρονες over-the-air αναβαθμίσεις στο λογισμικό του αυτοκινήτου εγκυμονούν κινδύνους κυβερνοασφάλειας. Ωστόσο, πόσο εύκολα ή δύσκολα παραβιάζει ένα χάκερ το όχημα;

Η δυνατότητα απομακρυσμένων αναβαθμίσεων λογισμικού (Over-the-Air) αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Μέσω αυτής, οι κατασκευαστές μπορούν να διορθώνουν σφάλματα, να βελτιώνουν τη λειτουργία των συστημάτων και να προσθέτουν νέες δυνατότητες, χωρίς να χρειάζεται το αυτοκίνητο να επισκεφθεί κάποιο συνεργείο.

Παράλληλα, όμως, η συνεχής σύνδεση των σύγχρονων οχημάτων στο διαδίκτυο έχει δημιουργήσει ένα νέο πεδίο ανησυχίας για τους ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια.

Καθώς ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα ανταλλάσσουν δεδομένα μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, αυξάνονται και οι πιθανές «πύλες εισόδου» που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν οι κακόβουλοι χρήστες.

Ωστόσο, το σενάριο που συχνά προβάλλεται στις ταινίες, όπου ένας χάκερ αποκτά τον πλήρη έλεγχο ενός οχήματος εν κινήσει και το οδηγεί σε ατύχημα, απέχει σημαντικά από την πραγματικότητα.

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν πολλαπλά επίπεδα προστασίας, ενώ τα κρίσιμα συστήματα, όπως το σύστημα πέδησης, το τιμόνι και η μετάδοση της κίνησης, είναι απομονωμένα από τις μονάδες που επικοινωνούν με το διαδίκτυο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα συνδεδεμένο όχημα είναι απρόσβλητο. Ένας επιτιθέμενος θα έπρεπε να παρακάμψει διαδοχικά αρκετούς μηχανισμούς ασφαλείας προτού αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμα ηλεκτρονικά συστήματα.

Ακόμη και τότε, οι δυνατότητες παρέμβασης θα ήταν εξαιρετικά περιορισμένες σε σχέση με τον έλεγχο που έχει ένας οδηγός.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται αλλού. Αντί για τον έλεγχο ενός μεμονωμένου αυτοκινήτου, μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο μαζικών κυβερνοεπιθέσεων που θα μπορούσαν να ακινητοποιήσουν ολόκληρους στόλους οχημάτων ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών.

Σε ένα ακραίο σενάριο, μία συντονισμένη κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να εμποδίσει την εκκίνηση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, να ακινητοποιήσει στόλους μεταφορών ή να μπλοκάρει τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, χωρίς να χρειαστεί να αναλάβει κανείς τον έλεγχο του τιμονιού.

Από την άλλη πλευρά, η ίδια τεχνολογία OTA που θεωρείται πιθανό σημείο εισόδου για μία επίθεση αποτελεί και το ισχυρότερο «όπλο» των κατασκευαστών. Μέσω αυτής μπορούν να διανείμουν διορθώσεις σε εκατομμύρια οχήματα μέσα σε λίγες ώρες, περιορίζοντας γρήγορα τις επιπτώσεις μιας ευπάθειας.

Βέβαια, αυτή η «μάχη» δεν σταματά ποτέ. Κάθε νέα ψηφιακή υπηρεσία και κάθε πρόσθετη λειτουργία συνδεσιμότητας δημιουργεί μία ακόμη πιθανή ευκαιρία επίθεσης.

Για τους κατασκευαστές, η πρόκληση είναι να διατηρούν όλα αυτά τα «ψηφιακά παράθυρα» ασφαλώς κλειδωμένα, καθώς αρκεί μία αδυναμία για να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η Tesla ενισχύει τη θέση της ως εξαγωγέας αυτοκινήτων στην… Κίνα

Καύσωνας: Οι δρόμοι της Αθήνας «ψήνονται» στους 57 βαθμούς Κελσίου (+video)

Τι να κάνετε αμέσως μετά από ένα τροχαίο ατύχημα

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...

Ηλεκτρικά πατίνια: Τέλος για τους ανήλικους κάτω των 17 – Υποχρεωτική ασφάλιση και βαριά πρόστιμα

.tdi_2,.tdi_2 .tdc-columns{min-height:0}.tdi_2,.tdi_2 .tdc-columns{display:block}.tdi_2 .tdc-columns{width:100%}.tdi_2:before,.tdi_2:after{display:table} .tdi_4{vertical-align:baseline}.tdi_4>.wpb_wrapper,.tdi_4>.wpb_wrapper>.tdc-elements{display:block}.tdi_4>.wpb_wrapper>.tdc-elements{width:100%}.tdi_4>.wpb_wrapper>.vc_row_inner{width:auto}.tdi_4>.wpb_wrapper{width:auto;height:auto} Νέο πλαίσιο για τα ηλεκτρικά […]