Τελευταία νέα
Συνάντηση Μητσοτάκη με πολίτες στην Αρναία: Να ανανεώσουμε τη “Συμφωνία Αλήθειας” Λάκης Λαζόπουλος για Ράδιο Αρβύλα – Αιχμηρό σχόλιο για τον ΑΝΤ1: «Θα συνεχίσουν, θα βρουν τρόπο» (Βίντεο) Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που γίνεται στις Σκουριές μπορεί να γίνει προάγγελος και για άλλες επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα Πρόστιμα 1,29 εκατ. ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία και μαϊμού προϊόντα Μαρινάκης κατά Τσίπρα: «Δεν κάνει φθηνή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αλλά στα συμφέροντα της χώρας» Βουλή: Πλαφόν στο πετρέλαιο ζητά η αντιπολίτευση – Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την τροπολογία Αναψε φωτιές ο Κικίλιας: Στο Λιμενικό η αστυνόμευση των θαλάσσιων καλωδίων, αντί για το Πολεμικό Ναυτικό Μητσοτάκης: Η επόμενη τετραετία, θα είναι των μεγάλων επενδύσεων με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας Αυτοδυναμία ζήτησε από τη Χαλκιδική ο Μητσοτάκης – Υποσχέσεις στους αλιείς ότι «θα ασχοληθεί προσωπικά» ΥΠΕΞ για GSI και Ρούμπιο: Οι “ευαισθησίες” τρίτων χωρών δεν συνιστούν δικαίωμα Ρούμπιο: «Αδιανόητο» το σενάριο σύγκρουσης Ελλάδας και Τουρκίας – «Δεν θα επιτρέπαμε ποτέ να συμβεί» Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026 στην Καναδή συγγραφέα Αν Κάρσον
Indicator.gr

Π. Γερουλάνος: Ώρα για λαϊκές μεταρρυθμίσεις – Όχι άλλη πολιτική επιδομάτων

Την ανάγκη για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αντί για πολιτικές επιδομάτων, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Α’ Αθηνών, Παύλος Γερουλάνος, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Ο κ. Γερουλάνος χρησιμοποίησε το γνωστό παράδειγμα “δώσε σε έναν άνθρωπο ψάρι… μάθε τον να ψαρεύει” για να περιγράψει τη διαφορά μεταξύ πολιτικών άμεσης ενίσχυσης και πολιτικών ενδυνάμωσης των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι μόνο η γνώση, αλλά και η πρόσβαση στους “πόρους της δημιουργίας”.
Όπως ανέφερε, πολλοί πολίτες που διαθέτουν δεξιότητες και δυνατότητες παραμένουν αποκλεισμένοι από βασικούς μηχανισμούς της οικονομίας, κάνοντας λόγο για εμπόδια που εντοπίζονται “από την εκπαίδευση και τη γραφειοκρατία έως το τραπεζικό σύστημα και τη φορολογία”.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική πολιτική βασίζεται κυρίως σε επιδοματικές παρεμβάσεις και όχι σε μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το παραγωγικό μοντέλο. Παράλληλα, διερωτήθηκε πόσες “ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις” έχουν συζητηθεί στη Βουλή τα τελευταία χρόνια, κάνοντας λόγο για επαναλαμβανόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις επιδομάτων.
Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε επίσης στη βιομηχανική παραγωγή ως ποσοστό του ΑΕΠ, υποστηρίζοντας ότι οι μεταβολές των τελευταίων ετών δεν συνιστούν ουσιαστική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ενώ σημείωσε ότι η χώρα έχει λάβει σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς αντίστοιχο δομικό μετασχηματισμό.
Παρουσιάζοντας ως παραδείγματα “πραγματικών μεταρρυθμίσεων” το ΕΣΥ και τη “Διαύγεια”, έκανε λόγο για πολιτικές που άλλαξαν τη σχέση πολίτη και κράτους, μετατρέποντας, όπως είπε, την πρόσβαση σε δικαιώματα και τη διαφάνεια σε συλλογικά αγαθά.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Γερουλάνος υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται “ριζικά διαφορετική προσέγγιση” στη λειτουργία του κράτους, η οποία θα διευρύνει την παραγωγική βάση και θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, καταλήγοντας ότι αυτό προϋποθέτει “πολιτική αλλαγή”.
The post Π. Γερουλάνος: Ώρα για λαϊκές μεταρρυθμίσεις – Όχι άλλη πολιτική επιδομάτων appeared first on The Indicator.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...