Τελευταία νέα
«Το πρόσημο της πολιτικής» είναι το πρώτο από τα τρία βίντεο Σελήνη: Νέος κρατήρας από πρόσκρουση πυραύλου της SpaceX – Το πριν και το μετά μέσα από εικόνες της NASA ΕΛ.Α.Σ.: Η δημιουργία της μέσα από μια τριλογία κινηματογραφικών αφηγήσεων Ακρίτα για τη ματαίωση της «Αρκουδότρυπας»: Κάποτε έκαιγαν βιβλία, τώρα ακυρώνουν προβολές Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ σε Κομισιόν: «Η Ευρώπη να πάρει θέση για τη Μονή Αγ. Αικατερίνης στο Σινά» Θεσσαλονίκη: Πιάστηκε ο λύκος που είχε επιτεθεί σε 4χρονο παιδί ΣΥΡΙΖΑ: H Ελλάδα προτελευταία στην Ε.Ε. στις δαπάνες για την Παιδεία – Οι ανάγκες των σχολείων και των πανεπιστημίων μεγαλώνουν, όμως η χρηματοδότηση παραμένει ανεπαρκής Ελεγεία για τον Κωνσταντίνο Παρ’ ολίγον τραγωδία στον Ευαγγελισμό: Με αναφυλακτικό σοκ νοσηλεύτρια που ήταν αλλεργική σε αντιβιοτικό Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Νέο αίτημα Λαζαράτου στο ΣτΕ για την ακύρωση επτά ακόμα ιδρυμάτων Καιρός: Από τις καταιγίδες στα 40άρια το Σαββατοκύριακο – Η πρόγνωση των μετεωρολόγων Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για ένταξη της Προεδρίας της Δημοκρατίας στη «Διαύγεια»
Efsyn.gr

Σίφνος: Ξύπνησε (;) από τον λήθαργο η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας μετά την πτώση του ελικοπτέρου

Οσο πληθαίνουν οι εικόνες ελικοπτέρων που συντρίβονται ή απλώς πετούν και προσγειώνονται ανεξέλεγκτα σε μαγευτικές παραλίες, τόσο αναδεικνύονται οι ελλείψεις ενός δημόσιου μηχανισμού εποπτείας μιας χώρας που θέλει να εμφανίζεται ως «Μονακό», ενώ μόλις τον περασμένο Ιανουάριο αναγκάστηκε να κλείσει επί ώρες ολοκληρωτικά το FIR Αθηνών λόγω έλλειψης σύγχρονων συστημάτων αεροναυτιλίας.
Το προχθεσινό τραγικό δυστύχημα στη Σίφνο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο νιόπαντρων τουριστών από τη Βρετανία και τον χειριστή του ελικοπτέρου τύπου Bell 206, ξύπνησε από τον λήθαργο την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).
Πρόκειται για τον φορέα εκείνο που ήρθε να υποκαταστήσει το 2020 την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στο επίπεδο της εποπτείας της αεροπορικής αγοράς αλλά, έκτοτε, έχει πολλές φορές κατηγορηθεί ότι πραγματοποιεί ελέγχους εξ αποστάσεως και «στα χαρτιά».
Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, χθες ότι η ΑΠΑ έστειλε επιστολή «στους φορείς δικαιοδοσίας της που πετούν τον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου στην Ελλάδα (Bell 206), ζητώντας τη διενέργεια οπτικών και λειτουργικών ελέγχων σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τα ισχύοντα τεχνικά εγχειρίδια του κατασκευαστή».
Οι φορείς, «καλούνται να κοινοποιήσουν άμεσα τα αποτελέσματα των ελέγχων στην ΑΠΑ» ανέφερε το σχετικό non-paper, χωρίς να ενημερώνει για το πόσα τέτοιου τύπου ελικόπτερα πετούν στην Ελλάδα και εάν αυτό συμβαίνει μέσω εταιρικών σχημάτων ή απλών ιδιωτών.
Η «Εφ.Συν.» ζήτησε να μάθει περισσότερα στοιχεία και έλαβε την ενημέρωση ότι ο συγκεκριμένος τύπος χρησιμοποιείται από δύο εταιρείες και το πλήθος των ελικοπτέρων είναι μικρό (5-6).
Πάντως, όπως αναφέρουν έμπειροι πιλότοι, η ΑΠΑ έχει την υποχρέωση να παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και να έχει πλήρη εικόνα των τεχνικών ελέγχων και των εργασιών συντήρησης που πραγματοποιούν με βάση αυστηρό πρόγραμμα που προβλέπουν οι κατασκευαστές.
Με άλλα λόγια, η ΑΠΑ γνωρίζει τόσο για το συγκεκριμένο ελικόπτερο όσο και για τα υπόλοιπα του ίδιου τύπου, πότε και πώς ελέγχθηκαν για τελευταία φορά, ποιες εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν στα κρίσιμα συστήματα λειτουργίας τους, εάν υπήρξαν ευρήματα ή μείζονες βλάβες και πώς αυτές αντιμετωπίστηκαν.
Προφανώς, ο έκτακτος έλεγχος που ζητείται τώρα από την ΑΠΑ είναι εύλογος έπειτα από ένα δυστύχημα που μοιάζει να συνδέεται με τεχνικό πρόβλημα. Καλό θα ήταν, όμως, η ΑΠΑ να μας ενημερώσει και για το ιστορικό συντήρησης του ελικοπτέρου που συνετρίβη.
ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Πάντως, η ΑΠΑ, έσπευσε με το ίδιο ενημερωτικό να υποδηλώσει ότι δεν πρόκειται να μας ενημερώσει περαιτέρω επί του θέματος, γράφοντας ότι «τα αίτια του δυστυχήματος θα διερευνηθούν από τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ)». Πρόκειται για τον ίδιο φορέα του οποίου την ύπαρξη, ή μάλλον την ανυπαρξία, μάθαμε όταν συνέβη το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, βγάζοντας πόρισμα δύο χρόνια αργότερα, το οποίο υπονομεύτηκε από την τότε διοίκησή του.
Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ ανακοίνωσε επίσης ότι ανέλαβε τη διερεύνηση ασφάλειας του ατυχήματος στη Σίφνο, όπως προηγουμένως είχε ανακοινώσει και τη διερεύνηση της σύγκρουσης των δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην Ψάθα (4/8/26). Σημειωτέον, ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ είχε ανακοινώσει και τη διερεύνηση για το «μπλακάουτ» στο FIR Αθηνών στις 4 Ιανουαρίου 2026, χωρίς έκτοτε να έχει εκδώσει σχετικό πόρισμα.
Το δυστύχημα στη Σίφνο, πάντως, όσο και άλλα συμβάντα που έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια έρχονται να ανεβάσουν το θερμόμετρο σε μια αεροπορική αγορά που τα τελευταία 10 χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί σε μέγεθος, καθώς σε αυτήν δραστηριοποιούνται διπλάσιες εταιρείες και πολλαπλάσια ελικόπτερα, πάνω από 100.
Με δεδομένη την έλλειψη σύγχρονων συστημάτων αεροναυτιλίας, η ΑΠΑ περιορίζεται σε ελέγχους «πληρότητας φακέλων» και η ΥΠΑ σε συνεχείς επικοινωνίες με τους χειριστές που δεν αποφέρουν πάντοτε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
 

Η Bellavia ιδρύθηκε το 1992 από τον Κωνσταντίνο Μπελεσιώτη και στη συνέχεια, από τους δύο γιους του, πέρασε πλέον στην τρίτη γενιά της οικογένειας
Ποια είναι η Bellavia της οικογένειας Μπελεσιώτη
Εξυπηρετεί από ιδιωτικές ναυλώσεις και τουριστικές πτήσεις έως αεροδιακομιδές και εξειδικευμένες εναέριες αγροτικές εργασίες και αεροφωτογραφήσεις
Στέφανος Τσουλάκης
Η Bellavia Aviation Services μετράει 34 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, αποτελώντας μία από τις πρώτες εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στην αγορά υπηρεσιών ελικοπτέρων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από ιδιωτικές ναυλώσεις και τουριστικές πτήσεις έως αεροδιακομιδές και εξειδικευμένες εναέριες εργασίες.
Ιδρύθηκε το 1992 από τον Κωνσταντίνο Μπελεσιώτη, που ήταν ο πρώτος αδειοδοτημένος μηχανικός πολιτικών ελικοπτέρων στην Ελλάδα. Στη συνέχεια την επιχείρηση ανέλαβαν οι γιοι του, για να περάσει πλέον στην τρίτη γενιά της οικογένειας: η Ράνια Μπελεσιώτη έχει αναλάβει καθήκοντα Accountable Manager, ενώ ο Κωνσταντίνος Μπελεσιώτης δραστηριοποιείται ως μηχανικός ελικοπτέρων.
Ετος-σταθμός το 2000
Το 2000 υπήρξε «έτος-σταθμός» για την εταιρεία, καθώς απέκτησε το Πιστοποιητικό Αερομεταφορέα (AOC) διευρύνοντας το πεδίο των υπηρεσιών της. Σήμερα προσφέρει πτήσεις charter με ελικόπτερα, island hopping και περιηγήσεις, ημερήσιες εκδρομές, αεροδιακομιδές, καθώς και μεταφορές φορτίου και ταχυδρομείου.
Η Bellavia αναλαμβάνει επίσης ειδικές αεροπορικές εργασίες όπου περιλαμβάνονται εναέριες κινηματογραφήσεις και φωτογραφήσεις, επιθεωρήσεις και περιπολίες δικτύων, μεταφορά εξωτερικών φορτίων, γεωργικοί ψεκασμοί και λιπάνσεις, καθώς και εργασίες καθαρισμού ηλεκτρικών γραμμών υπό τάση.
Παράλληλα έχει παρουσία στη συντήρηση και διαχείριση αεροσκαφών παρέχοντας υπηρεσίες συνεχούς αξιοπλοΐας, τεχνικής υποστήριξης, αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες για πωλήσεις και leasing αεροσκαφών.
Ο στόλος της εταιρείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα Bell 407, Bell 505 JetRanger X, Bell 429 Global Ranger, Bell 206 JetRanger, EC-120B Colibri και BO 105, που εξυπηρετούν το μικτό μοντέλο δραστηριότητάς της μεταξύ επιβατικών μεταφορών και ειδικών αποστολών.
Η εταιρεία συνηθίζει να καταθέτει τις οικονομικές της καταστάσεις στα τέλη του έτους, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα οικονομικά της στοιχεία να αφορούν το 2024, όπου η Bellavia παρουσίασε σημαντική αύξηση τζίρου και κερδοφορίας εμφανίζοντας παράλληλα αισθητή βελτίωση της καθαρής της θέσης.
Ο τζίρος της το 2024 διαμορφώθηκε στα 3,25 εκατ. ευρώ ενισχυμένος κατά 29,2% έναντι του 2023, με το κόστος πωλήσεων να αυξάνεται στα 2,586 εκατ. ευρώ. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 665,7 χιλ. ευρώ, ενώ το EBITDA σημείωσε άνοδο κατά περίπου 8,8% φτάνοντας τις 712,8 χιλ. ευρώ.
Ωστόσο η ισχυρότερη αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το EBITDA οδήγησε το σχετικό περιθώριο στο 21,92% από 26,02% έναν χρόνο νωρίτερα.
Τα κέρδη προ τόκων και φόρων ανήλθαν σε 659,5 χιλ. ευρώ, ενώ μετά την επιβάρυνση από χρηματοοικονομικά έξοδα 17,1 χιλ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 642,4 χιλ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 10,2%. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 500,8 χιλ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 3,8%, με την κεφαλαιακή βάση να ενισχύεται, καθώς τα ίδια κεφάλαια έφτασαν τα 1,52 εκατ. ευρώ έναντι των 1,023 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023.
 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...