Τελευταία νέα
Μουντιάλ 2026: Πρώτη φορά στους «16» η Αίγυπτος – Υπέταξε στα πέναλτι την Αυστραλία [βίντεο] Γαλλία: Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 29% την εβδομάδα του μέγαλου καύσωνα Αφροδίτη Νέστορα: «Η τυφλή πολιτική βία να μην κερδίσει» – Η πρώτη ανάρτηση μετά τον θάνατο της μητέρας της Μέση Ανατολή: Επιστρέφει στη Γαλλία το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle Μουντιάλ 2026: Στα ύψη οι τιμές των εισιτηρίων στο Μεξικό-Αγγλία, έντονες αντιδράσεις κατά της FIFA Καύσωνας στις ΗΠΑ: Ακυρώνονται εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου “Φιάσκο” Ντόκου: Ομαδικά πυρά κατά Μαξίμου από την αντιπολίτευση Μεξικό: Βρέθηκε νεκρή δημοσιογράφος που είχε απαχθεί στα μέσα Ιουνίου Ανατράπηκε λέμβος στην Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης Καρέ – καρέ η τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο σπίτι του Σάββα Αναστασιάδη ΚΚΕ: Την πολιτική που οδήγησε στη λειψυδρία στην Αίγινα σερβίρει ως «λύση» η Κομισιόν Π.Γερουλάνος: «Η σωστή διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης προϋπέθετε άλλη κυβέρνηση»
Indicator.gr

«Σαφάρι» στα σούπερ μάρκετ με το «posokanei» στο χέρι: Νέα κωμωδία από την κυβέρνηση

Αν πιστέψουμε την κυβέρνηση, τα πράγματα εκτυλίσσονται κάπως έτσι: «Ξεσπάει πόλεμος, το κόστος στην ενέργεια ανεβαίνει, φέρνει την ακρίβεια και όλοι χάνουν…»
Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε… Αλλά δεν είναι. Γιατί απλούστατα δεν χάνουν όλοι: Κάποιες αλυσίδες επιχειρήσεων αυξάνουν την κερδοφορία τους και το κράτος τα έσοδά του.
Το μυστικό είναι ότι η αύξηση των τιμών, επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης -που άρχισε με αιτία αλλά και πρόσχημα την πανδημία και κλιμακώθηκε με τις πολεμικές συγκρούσεις- υποβοηθείται από δυο παράγοντες που η ίδια διαμορφώνει:

Την αδράνεια ελέγχου της αγοράς που ευνοεί τον εκφυλισμό της επιχειρηματικότητας σε κερδοσκοπία και την απουσία δραστικών παρεμβάσεων στους συντελεστές της ακρίβειας,
Τα υπερκέρδη δεν φορολογούνται – εκτός από κάποιους θεατρινισμούς- και οι φόροι στα είδη πρώτης ανάγκης δεν περιορίζονται, όπως κάνουν άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο: Η Ελλάδα μένει τελευταία στην αγοραστική ικανότητα του καταναλωτή και πρώτη στους δείκτες επιβάρυνσής του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμενε και από τις Βρυξέλλες αποφάνθηκε ότι η ακρίβεια οφείλεται «αποκλειστικά στις παγκόσμιες εξελίξεις και στον πόλεμο στο Ιράν». Οπότε η πτώση στο κόστος της ενέργειας «θα φέρει αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό».
Περισσότερο ειλικρινής ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, έλεγε λίγες μέρες νωρίτερα από την Ουάσιγκτον: «Οι προβλέψεις αναθεωρούνται προς χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλότερο πληθωρισμό».
Όταν είσαι πρόεδρος του Eurogroup, δεν μπορείς να παραβλέπεις τις προβλέψεις των πιο εγκύρων διεθνών οργανισμών.
Τα περί «πλεονάσματος μεγαλύτερου από τον στόχο» και «υπεραπόδοσης της οικονομίας» ευνοούν μόνο το κρατικό ταμείο και συγκεκριμένους κλάδους.
Η κυβέρνηση εξασφαλίζει πρόσθετα φορολογικά έσοδα και οι ισολογισμοί συγκεκριμένων εταιριών θριαμβεύουν, ενώ οι τσέπες των καταναλωτών αδειάζουν.
Τα υπόλοιπα υπάγονται στη θεωρία του μηδενικού αθροίσματος: ότι χάνει ο ένας το κερδίζει ο άλλος. Σε ελληνική εκδοχή: για να κερδίζει ο ένας, χάνει ο άλλος.
Ο κερδισμένος κάνει πάρτι στο χρηματιστήριο, ο χαμένος περιμένει χάντρες και καθρεφτάκια που μοιράζει η κυβέρνηση με pass και επιδόματα.
Υπάρχουν μειώσεις έμμεσων φόρων και αυξήσεις της φορολογίας στα υπερκέρδη, που δεν παραβιάζουν κοινοτικούς κανόνες, ούτε τη δημοσιονομική τάξη.
Η κυβέρνηση το παραβλέπει. Προέχει ο ταξικός χαρακτήρας της πολιτικής της. Η απληστία των επιχειρήσεων δεν θεωρείται αμάρτημα.
Η υποχρέωση της «ανερχόμενης» οικονομίας στους μισθωτούς εξαντλείται σε αυξήσεις κατωτέρων αποδοχών, που εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό, για στοιχειώδεις δαπάνες όπως η στέγη και η διατροφή.
Κάποια στιγμή, ο Πρωθυπουργός είχε αποδώσει στις… Πολυεθνικές ότι, στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις είναι μεγαλύτερες από άλλες χώρες, για τα ίδια προϊόντα και περίμενε την «ευρωπαϊκή απάντηση». Γνωρίζοντας ότι δε θα υπάρξει, με τις σημερινές πολιτικές ηγεσίες.
Στη θεωρία, η διαμόρφωση των τιμών προκύπτει από πολλούς παράγοντες, που στην Ελλάδα έχουν βάρβαρη μοναδικότητα. Αλλά αυτά είναι για τα σεμινάρια. Για τους καταναλωτές, η ουσία είναι ότι με τα ίδια λεφτά αγοράζουν όλο και λιγότερα αγαθά. Και η νέα απάντηση Μητσοτάκη είναι απίστευτη:
«Κατεβάζεις την εφαρμογή PosoKanei στο κινητό σου, όπως έχω κάνει εγώ, βρίσκεις το προϊόν που σε ενδιαφέρει, στο Super Market σκανάρεις το barcode του προϊόντος, βλέπεις πού πωλείται φθηνότερα, μπορείς να συγκρίνεις και τιμές, σε προϊόντα της ίδιας κατηγορίας».
Σοφό και απλό. Περιοδεύοντας σε καμία δεκαριά σούπερ μάρκετ, ο καταναλωτής γεμίζει το καλάθι του φτηνότερα… Σαν κυνήγι του θησαυρού.
Θα μπορούσε άραγε ο Πρωθυπουργός, που ξέρει καλύτερα από αυτά, να συνοδεύσει, έστω έναν καταναλωτή, σ’ αυτό το σαφάρι;
The post «Σαφάρι» στα σούπερ μάρκετ με το «posokanei» στο χέρι: Νέα κωμωδία από την κυβέρνηση appeared first on The Indicator.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...