Τελευταία νέα
Ανάμεσα σε δύο εξουσίες To «Όχι» των δικηγόρων στην ΚΥΑ της… ντροπής: Αρνούνται το bonus των 250€ για τις απελάσεις και την κρατική «εποπτεία» ΗΠΑ – Ιράν: Στις 11 Ιουλίου θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, στο τραπέζι και τα πυρηνικά Πυρκαγιά στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης – Επιχειρεί και ελικόπτερο ΠΑΣΟΚ: ”Εξαιρετικά σοβαρό γεγονός, οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Στέλιου Κούλογλου” Πώς «ροκάνισε» ο πληθωρισμός τις αυξήσεις των μισθών Ρόδος: Υπό έλεγχο η φωτιά στον Ατάβυρο – Έκαψε περίπου δέκα στρέμματα Πυρά από την ΕΛ.Α.Σ για τη νέα ΚΥΑ: «Συνδέουν κοινωνικά ζητήματα με οικονομικά κίνητρα, θα την καταργήσουμε» Προκαλεί η Αφροδίτη Λατινοπούλου: «Γύφτοι είναι, θα αυτοκτονούσα» απάντησε σε υποθετική ερώτηση για τους Ρομά Hellenic Train: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση και η κυκλοφορία στο τμήμα Άνω Λιόσια–Ασπρόπυργος Πυρκαγιά στην περιοχή Λειψύδριο του Κιλκίς – Σηκώθηκαν εναέρια μέσα Νέα Αριστερά: Ζητά παραίτηση Φαραντούρη και ανάκληση της μετάθεσης της συζύγου του στη ΜΕΑ
Indicator.gr

Σε ποιες περιφέρειες θα έπαιρναν βουλευτικές έδρες τα κόμματα εάν είχαμε σήμερα εκλογές

Σύμφωνα με πανελλαδική μου δημοσκόπηση για το πως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό σήμερα, που δημοσιεύθηκε στις 30/4/2026, αν είχαμε σήμερα εκλογές θα εισέρχονταν στη Βουλή τα εξής οκτώ κόμματα: Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, κόμμα Καρυστιανού, κόμμα Τσίπρα, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, Φωνή Λογικής και Πλεύση Ελευθερίας.
Στη δημοσίευση της έρευνας παρουσιάστηκε το εύρος διακύμανσης της εκτίμησης ψήφου βάσει του στατιστικού σφάλματος για όλα τα κόμματα και για την κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια χρησιμοποιήθηκε η μέση τιμή της εκτίμησης ψήφου, η οποία ήταν για τη Νέα Δημοκρατία 23,5%, για το ΠΑΣΟΚ 15%, για το κόμμα Καρυστιανού 14,5%, για το κόμμα Τσίπρα 11%, για την Ελληνική Λύση 7%, για το ΚΚΕ 6,5%, για τη Φωνή Λογικής 4,5% και για την Πλεύση Ελευθερίας 4%.
Οι βουλευτικές έδρες που θα ελάμβαναν πανελλαδικά τα οκτώ κόμματα σύμφωνα με τα παραπάνω ποσοστά είναι οι εξής: Νέα Δημοκρατία 82 έδρες, ΠΑΣΟΚ 52 έδρες, κόμμα Καρυστιανού51 έδρες, κόμμα Τσίπρα 38 έδρες, Ελληνική Λύση 24 έδρες, ΚΚΕ 23 έδρες, Φωνή Λογικής 16 έδρες και Πλεύση Ελευθερίας 14 έδρες.
Κάνοντας την παραδοχή ότι οι αυξομειώσεις των παραπάνω ποσοστών των οκτώ κομμάτων σε σχέση με τα ποσοστά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023, θα κυμαίνονταν αναλογικά και στις 59 εκλογικές περιφέρειες, έγινε εκτίμηση των βουλευτικών εδρών που θα κατανέμονταν τόσο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, όσο και σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, η οποία απεικονίζεται στον παρακάτω πίνακα.

Το παράδοξο του εκλογικού νόμου είναι ότι σε κάποιες 4εδρικές εκλογικές περιφέρειες (Δυτική Αττική, Κοζάνη, Πέλλα, Τρίκαλα και Χανιά), όπου η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα και δεν λαμβάνει έδρα λόγω του εκλογικού μέτρου με την πρώτη κατανομή, τελικά δεν λαμβάνει βουλευτική έδρα στις εν λόγω εκλογικές περιφέρειες.
Δείτε την ανάρτησή του Νίκου Καρδούλα στο Facebook:

Ο Νίκος Καρδούλας είναι Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Στατιστικολόγος, Πολιτικός Αναλυτής, Συνταγματάρχης ε.α. και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ το 2023 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
The post Σε ποιες περιφέρειες θα έπαιρναν βουλευτικές έδρες τα κόμματα εάν είχαμε σήμερα εκλογές appeared first on The Indicator.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...