Τελευταία νέα
Ευρωπαϊκή Ένωση: Εκταμίευση ποσού 1 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία για drones Δημοσκοπήσεις: Κλείνει διαρκώς η ψαλίδα ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΕΛ.Α.Σ, Το Σάββατο η εκλογή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΥΡΙΖΑ: Το Σάββατο η εκλογή προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας – Πολάκης εναντίον Δούρου για την ηγεσία Σπαράζει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τον νέο «τελικό» – Πολάκης και Δούρου μονομαχούν για μια Κ.Ο που συρρικνώνεται Η ΕΛ.Α.Σ. αποχαιρετά τη Μάρω Κοντού: Ομόρφυνε τη ζωή μας με το ταλέντο και τη φινέτσα της Αγωγές SLAPPs: Η Ελλάδα «φλερτάρει» με το να οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Marfin: Τον αποστολέα του ανώνυμου email ζητά η ανακρίτρια – Το σκεπτικό της απόφασης για προφυλάκιση Κυρώθηκαν οι αμυντικές συμβάσεις με Βουλγαρία και Μαυροβούνιο – Αθ. Δαβάκης: Το 2029 στην Ελλάδα τα F-35 Πυρκαγιά στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης – Ήχησε το 112 «Χτύπημα» Μητσοτάκη σε Σαμαρά: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εγκαινίασε τη γέφυρα της Χαλκίδας πριν πέσει, όπως έπεσε Οι λομπίστες και ο… φερετζές
Thefaq.gr

Σκάνδαλο πολεοδομιών: Όταν το επιτελικό κράτος κάνει τα στραβά μάτια

Η ιδέα του «επιτελικού κράτους», όπως παρουσιάστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρχικά αντιμετωπίστηκε από μερίδα της κοινής γνώμης ως μια θεσμική μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η εικόνα αυτή φαίνεται να έχει υποστεί σημαντική φθορά. Η θεωρία της συγκεντρωτικής και αυστηρά ελεγχόμενης διοίκησης δίνει πλέον τη θέση της σε μια διαφορετική ανάγνωση, όπου η διαχείριση της εξουσίας φέρεται να συνδέεται με φαινόμενα αδιαφάνειας και εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση γύρω από υποθέσεις που σχετίζονται με πολεοδομικές υπηρεσίες και εμπλεκόμενους παράγοντες της δημόσιας διοίκησης, έχει αναζωπυρώσει την κριτική απέναντι στο λεγόμενο «επιτελικό κράτος». Παρά τις διακηρύξεις περί αυστηρού ελέγχου και κεντρικού συντονισμού, καταγγελίες και δημοσιεύματα κάνουν λόγο για δίκτυα επιρροής που εκτείνονται από υπηρεσίες και υπουργεία έως τοπικούς φορείς.
Η κυβερνητική πλευρά εμφανίζεται να αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις, ωστόσο η κριτική που ασκείται υποστηρίζει πως ένα πραγματικά συγκροτημένο σύστημα διοίκησης θα όφειλε να έχει αποτρέψει τέτοιου είδους φαινόμενα. Έτσι, η έννοια του «επιτελικού κράτους» επανεξετάζεται πλέον υπό το πρίσμα της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας, με έντονο δημόσιο διάλογο για το κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...