Τελευταία νέα
Nations League: «Όρθια» η Ιταλία στο Παρίσι, θρίαμβοι για Βέλγιο και Πολωνία Ενωτικός Δένδιας από τον Άλιμο: «Υπηρέτησα με την ψυχή μου Καραμανλή, Σαμαρά και Μητσοτάκη – Ποτέ δεν πλήγωσα τη ΝΔ» Η κακοκαιρία κλείνει τους δρόμους στην Κρήτη – Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων Καύσιμα: Ο εκβιασμός Τραμπ και οι χαοτικές διαπραγματεύσεις για το ντίζελ που δίχασαν και εξόργισαν τους Ευρωπαίους Παναθηναϊκός: Επίδειξη δύναμης κόντρα στη Μακάμπι και «3 στα 3» στη Euroleague Αλ. Τσίπρας: «Μια χώρα που δεν παράγει δεν έχει ελπίδα» – Τι είπε στη συνάντηση με τους αλιείς Στήριξη Ρούμπιο σε Γκιλφόιλ και Κάθετο Διάδρομο- “Εκτιμούμε το έργο της” Λιακούλη κατά Μητσοτάκη: «Τεμάχισαν τον Όλυμπο – Απέκλεισαν τη Θεσσαλία» Διαρροή e-mail αποδήμων: Τι αποζημίωση πήρε πολίτης από το Δημόσιο Στο πλευρό των αλιέων ο Τσίπρας: Στο επίκεντρο τα προβλήματα του κλάδου Εντυπωσιακή η συγκέντρωση Δένδια στον Άλιμο: «Υπηρέτησα με την ψυχή μου Καραμανλή, Σαμαρά και Μητσοτάκη» [βίντεο] Γρ. Θεοδωράκης: “Να μπει τέλος στο πάρτι της διαφθοράς και των απευθείας αναθέσεων”
Efsyn.gr

Σκύλος, λύκος, ανθρωπιά

Η είδηση για την αποδοχή και συμβίωση του κουταβιού με τη φαμίλια των λύκων συνεγείρει σκέψη και συναίσθημα. Ο θάνατός του, άγγελμα φυσικής επιλογής, σφίγγει τις καρδιές και των πλέον ορθολογιστών. Στη ταινία «Αγριο Κάλεσμα» (Wild Call), ο Μπακ, είναι ένας αδέξιος μεγαλόσωμος σκύλος, πραγματική συμφορά στο αρχοντικό που αναστατώνει. Θύμα απαγωγής, μετά από περιπέτειες όπου σέρνει έλκηθρα, φτάνει στο τέλος να σμίγει με λύκαινα και να γίνεται θρύλος. Συμπρωταγωνιστής του ο Χάρισον Φορντ. Πραγματικό ζωντανό ή προϊόν λογισμικού, δεν γνωρίζω.
Σε μια σκηνή επιδεικνύει αλληλεγγύη, ουσίας όχι πομφόλυγα, θυμίζοντας μια διήγηση του Μίκη Θεοδωράκη. Εκεί που το έλκηθρο σταματά, ο ηνίοχος δίνει ένα ψάρι σε κάθε σκυλί. Ο επικεφαλής σκύλος αποστερεί από το πλέον αδύναμο το μερτικό επιβίωσης. Τότε ο Μπακ τοποθετεί το δικό του μπροστά στον εξουθενωμένο σύντροφο. Στην πρώτη εξορία του, μάλλον στην Ικαρία, ο Θεοδωράκης μαζί με συνεξόριστους και χωροφύλακες φτάνουν τσακισμένοι από τη ναυτία και την κούραση. Τους δίνουν από μία πατάτα και αρχίζουν τον ανήφορο τρώγοντας λαίμαργα. Λίγο πιο πάνω, ένας κρατά την πατάτα ακέραιη. «Γιατί δεν τρως», ρωτά ο Μίκης. «Κάποιος σύντροφος θα την έχει περισσότερο ανάγκη», απαντά ο άγνωστος. Ο Θεοδωράκης περιγράφει αυτοκριτικά την υπερβατική αλληλέγγυα στάση του άλλου.
Οι Μπακ εκτιμώνται και από τους λύκους. Ισως και από λυκάνθρωπους. Το λευκό κουτάβι χωρίς (τη δική του) οικογένεια συνάντησε μαύρη μοίρα, παρά τη συμπερίληψη της ανάδοχης οικογένειας. Αναζητήστε την ταινία, αλλά και τα απομνημονεύματα του Μίκη. Οι Αθλιοι παραμένουν επίκαιροι. Στηρίξτε όπου μπορείτε.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...