Τελευταία νέα
Πένθος για τον Δημήτρη Πιατά: Πέθανε η σύζυγός του Λέλα – Το ανακοίνωσε ο Βούρος μετά την παράσταση ΥΠΕΞ για 81 χρόνια ΟΗΕ: Σημαντικότητα της Προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας Γκιουλέρ: Η Αίγυπτος θα κέρδιζε 15.000 τ. χλμ. με συμφωνία θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία – Τι είπε για Ελλάδα Συνεργασία Ελλάδας και Νορβηγίας για την Καταπολέμηση της Παραπληροφόρησης Στη «σέντρα» όλο το ελληνικό μπάσκετ: Σαρωτικοί έλεγχοι σε παράγοντες και διαιτητές από την Αρχή για το Μαύρο Χρήμα Νίκος Δένδιας: Επικοινωνία με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων μετά την επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Ιορδανία Ο Βαγγέλης Τσάπας «σπάει» τη σιωπή του – O βασικός μάρτυρας στην υπόθεση που ταράζει το ελληνικό μπάσκετ – «Ό,τι κατέθεσα είναι πέρα για πέρα αληθινό» «Σερβία ή μαφία;»: Οι φοιτητές επιχειρούν να ανατρέψουν τον Βούτσιτς «Φλέβα διαφθοράς» στη Δικαιοσύνη: Θύελλα αντιδράσεων για τη δημόσια παρέμβαση του αντιεισαγγελέα ΑΠ και αδελφού του Γ. Φλωρίδη ΕΛΑΣ για Μονή Σινά: Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης – Να δημοσιοποιηθεί η συμφωνία Άκης Σκέρτσος: Υπάρχουν αναλογίες μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας; Μαρία Λεπενιώτη: «Αλίμονο αν η διαφθορά γίνει κανονικότητα» – Αιχμές για Predator και υποκλοπές, τι είπε για Τσίπρα
Moneypress.gr

Στουρνάρας: Στόχος η αξιολόγηση «Α» για την Ελλάδα πριν από το 2030 – Κλειδί η μείωση του χρέους

Την κατάκτηση πιστοληπτικής αξιολόγησης στην κατηγορία «Α» πριν από το 2030 θέτει ως επόμενο στόχο για την Ελλάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας πως, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τις αναβαθμίσεις που ακολούθησαν, το ζητούμενο είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, με τη μείωση του δημόσιου χρέους να αποτελεί βασικό κρίκο αυτής της προσπάθειας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του συνεδρίου «Dialogues for Athens», ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε απολύτως ορθή την πρόσφατη πρόωρη αποπληρωμή 2,5 δισ. ευρώ προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Όπως επισήμανε, η κίνηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο αναταράξεων στις διεθνείς αγορές και αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων.
Γιατί έχει σημασία η πρόωρη αποπληρωμή χρέους
Η Ελλάδα προχώρησε στην αποπληρωμή την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, αξιοποιώντας έσοδα από την επαναϊδιωτικοποίηση ελληνικών τραπεζών που είχαν προηγουμένως λάβει στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σύμφωνα με την ανακοίνωση του EFSF.
Ο διοικητής της ΤτΕ στάθηκε στην εξοικονόμηση πόρων που προκύπτει από τη συγκεκριμένη κίνηση, συνδέοντας το όφελος για τα δημόσια οικονομικά με το όφελος για τους πολίτες. «Ενήργησε απολύτως ορθώς, διότι στην τεταραγμένη περίοδο στην οποία ζούμε, με αύξηση των αποδόσεων των διεθνών ομολόγων, άρα και των δικών μας, αυτή η εξόφληση εξοικονομεί σημαντικούς πόρους, σημαντικότατους πόρους και αυτό είναι το όφελος και για τους πολίτες και για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, συνέδεσε την αποπληρωμή με την ενίσχυση της αξιοπιστίας των ελληνικών ομολόγων και την πορεία των αξιολογήσεων της χώρας. «Δεν έχουμε μόνον επενδυτική βαθμίδα, έχουμε προχωρήσει. Βέβαια ο στόχος μας είναι να φθάσουμε σε επενδυτική βαθμίδα Α πριν από το 2030», υπογράμμισε.
Οι προϋποθέσεις για τις επόμενες αναβαθμίσεις
Η επιδίωξη υψηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης συνδέεται, κατά τον κ. Στουρνάρα, με τη συνέχιση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, την ενίσχυση των τραπεζών και την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσε έμφαση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στη βελτίωση των θεσμών και ιδιαίτερα της Δικαιοσύνης, καθώς και στη στενότερη σύνδεση του ιδιωτικού τομέα με την εκπαίδευση, την έρευνα και την τεχνολογία.
Προειδοποίησε, επίσης, ότι μια απομάκρυνση από τη δημοσιονομική σύνεση θα μπορούσε να αντιστρέψει τα οφέλη των τελευταίων ετών, να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, απώλεια αναβαθμίσεων και ακριβότερη τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...