Τελευταία νέα
Αλόννησος: Προσάραξη ιστιοφόρου στη νήσο Περιστέρα – Διασώθηκαν οι δύο επιβαίνοντες [εικόνες] Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τις έδρες από τους ανεξάρτητους βουλευτές: «Ο Τσίπρας έδωσε το παράδειγμα έναν χρόνο πριν» [βίντεο] ΣΥΡΙΖΑ: Video – κόλαφος για τους ανεξάρτητους που δεν παραδίδουν την έδρα ΣΥΡΙΖΑ: «Τελεσίγραφο» για τις έδρες με βίντεο που «εκθέτει» τους ανεξάρτητους βουλευτές Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε NAVTEX αφού πρώτα το ΠΑΣΟΚ του λεηλάτησε την “ΑΟΖ”: Από σήμερα, κάθε κόμμα που θα εντάξει ως υποψηφίους/ες βουλευτές και βουλεύτριες στα ψηφοδέλτιά του θα κουβαλά το στίγμα της σύμπραξης με το μη ηθικό Δ. Μιχαηλίδου: 10.000 ευρώ σε πολίτες που θα εγκατασταθούν στην ακριτική Ελλάδα – Άνοιξε η πλατφόρμα Θεσσαλονίκη: Οριστικό «λουκέτο» στην ιδιωτική κλινική που έκανε παράνομα χημειοθεραπείες Ο ΔΕΔΔΗΕ στο… απυρόβλητο: Τροπολογία σκάνδαλο εξαιρεί τα στελέχη του από το αυτόφωρο σε πυρκαγιές Τ. Θεοδωρικάκος: Μήνυση για ηλεκτρονική απάτη με πλαστό μήνυμα σε στέλεχος ομάδας μπάσκετ Μήνυση Θεοδωρικάκου, για επιχείρηση ηλεκτρονικής εξαπάτησης «Νέα νομοθεσία για τα δικαιώματα όσων φτιάχνουν τη μουσική»: Το αίτημα στην εκδήλωση Αρβανίτη ΔΝΤ: Καμπανάκι για κρυφά ρήγματα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Efsyn.gr

Στο 1,55 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης, επιδότηση 20 λεπτά στο ντίζελ – Όλα τα μέτρα για τα καύσιμα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξειδίκευση των μέτρων γίνεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνο Πετραλιά.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ανακοίνωσαν αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέρμανσης και πρόσθετη επιδότηση στην τιμή πώλησης του πετρελαίου.
Οι νέες επιδοτήσεις
Από τις 15 έως και τις 31 Οκτωβρίου, ενεργοποιούνται τρεις άμεσες κρατικές επιδοτήσεις στην αντλία:

20 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης,
15 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης (diesel),
10 λεπτά ανά λίτρο στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων (από τις 17/10).

Η επιδότηση εφαρμόζεται απευθείας στην τιμή πώλησης, χωρίς αιτήσεις ή εισοδηματικά κριτήρια. Το όφελος φτάνει άμεσα στον καταναλωτή.
Το κόστος των τριών παρεμβάσεων για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου ανέρχεται σε 46 εκατ. ευρώ.
Οι εκπτώσεις που ανακοίνωσαν νωρίτερα οι εταιρείες διύλισης προστίθενται στην κρατική επιδότηση διαμορφώνοντας το συνολικό όφελος ως εξής:

Καύσιμο
Κράτος
Διυλιστήρια
Συνολική μείωση

Πετρέλαιο θέρμανσης
20 λεπτά
20 λεπτά
40 λεπτά/λίτρο

Diesel κίνησης
15 λεπτά
5 λεπτά
20 λεπτά/λίτρο

Αμόλυβδη 95
10 λεπτά

10 λεπτά/λίτρο

 
Το κράτος και τα διυλιστήρια απορροφούν από κοινού 40 λεπτά από κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης και 20 λεπτά από κάθε λίτρο diesel κίνησης.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Από το 1,95 ευρώ στο 1,55 ευρώ
Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει να διατίθεται με μέση τιμή περίπου 1,95 ευρώ το λίτρο, με πιθανό εύρος από 1,90 έως 2 ευρώ, ανάλογα με την εξέλιξη των διεθνών τιμών.
Με τη συνδυασμένη παρέμβαση του κράτους και των διυλιστηρίων: Η τιμή μειώνεται κατά 40 λεπτά το λίτρο.
Η εκτιμώμενη τιμή στην αντλία υποχωρεί στα 1,55 ευρώ το λίτρο (από 1,50 έως 1,60 ανάλογα με την εξέλιξη των διεθνών τιμών).
Για τα νοικοκυριά που δικαιούνται και το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, το πραγματικό κόστος, με βάση τα παραπάνω, αντιστοιχεί σε περίπου 1,35 ευρώ το λίτρο.
Δηλαδή, για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, η συνδυαζόμενη κρατική στήριξη και η έκπτωση των διυλιστηρίων περιορίζουν σημαντικά το πραγματικό κόστος, σε σχέση και με το 1,75 ευρώ/λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο. Για αυτούς τους δικαιούχους, η συνολική ελάφρυνση καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης.
Έκτακτη αύξηση 30% στο επίδομα θέρμανσης για ολόκληρο τον χειμώνα
Πέρα από τη μείωση της τιμής στην αντλία, η κυβέρνηση προχωρά σε οριζόντια αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2026-2027.
Η αύξηση αφορά όλες τις επιδοτούμενες μορφές ενέργειας: πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, καυσόξυλα, πέλετ και τα υπόλοιπα επιλέξιμα καύσιμα.

Το ανώτατο επίδομα αυξάνεται από 1.200 σε 1.560 ευρώ.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα.
Το προηγούμενο έτος ενισχύθηκαν 1,17 εκατομμύρια νοικοκυριά για όλες τις μορφές θέρμανσης.
Περίπου 750.000 νοικοκυριά, δηλαδή σχεδόν το 60% όσων χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, εκτιμάται ότι πληρούν τα κριτήρια για το σχετικό επίδομα.

Η ενίσχυση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, καθώς προστίθεται στην οριζόντια μείωση της τιμής στην αντλία.
Πρακτικά, ένα νοικοκυριό που θα δικαιούνταν επίδομα 500 ευρώ θα λάβει 650 ευρώ. Ένα νοικοκυριό με επίδομα πέρυσι 800 ευρώ, φέτος θα λάβει 1.040 ευρώ.
Η πλατφόρμα αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει έως τις 10 Νοεμβρίου, ενώ η προκαταβολή, η οποία επίσης αυξάνεται κατά 30%, προβλέπεται να καταβληθεί έως τις 23 Δεκεμβρίου 2026.
Το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος της αύξησης του επιδόματος υπολογίζεται σε 52 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό προϋπολογισμό του να αυξάνεται από 173 σε 225 εκατ. ευρώ, βάσει των περσινών δεδομένων.
Διπλή προστασία των νοικοκυριών
Η νέα παρέμβαση περιλαμβάνει:

46 εκατ. ευρώ για άμεσες επιδοτήσεις στα καύσιμα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
52 εκατ. ευρώ πρόσθετους πόρους για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 30% σε ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...