Τελευταία νέα
Λιβάνιος για Κασιδιάρη: «Ο Άρειος Πάγος θα κρίνει αν δικαιούται να συμμετάσχει στις εκλογές» Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος θα έχει συνομιλίες με τους επικεφαλής μεγάλων εταιρειών A.I. Νέα απολογία Μαρινάκη για το επίδομα ανεργίας: «Η θέση μου παρουσιάστηκε μισή» Χάρης Θεοχάρης: Παραβιάστηκε ο λογαριασμός του στο Χ – «Οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν προέρχεται από εμένα» Αδ. Γεωργιάδης: Συγγνώμη από την οικογένεια Μαζωνάκη που το σύστημα δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει Θάνατος Μαζωνάκη: Φωτογραφίες ντοκουμέντο από τον χώρο όπου έγινε η πλασμαφαίρεση – Τι διαπίστωσε ο ΙΣΑ [βίντεο] Μαρινάκης: “Προβλήθηκε η μισή αλήθεια για το επίδομα ανεργίας- Μίλησα για επιδότηση εργασίας” Εκδήλωση Φαραντούρη για τη δολοφονία Φύσσα: Θεατρικός μονόλογος με τη Δώρα Χρυσικού Κηδεία Μαζωνάκη: Τραγουδιστές, ηθοποιοί και πολιτικοί στη Νίκαια για να αποχαιρετίσουν τον καλλιτέχνη [εικόνες – βίντεο] Θεώνη Κουφονικολάκου: «Για τέταρτη μέρα δεν απαντά ο πρωθυπουργός για το επίδομα ανεργίας» – Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από την ΕΛ.Α.Σ. Άδωνις Γεωργιάδης: «Συγγνώμη στην οικογένεια Μαζωνάκη που το σύστημα δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει από κάτι άσχημο» Το βίντεο Γεωργιάδη με την Γκιλφόιλ από τη Χίο: «Ελλάδα και ΗΠΑ ήταν και θα είναι πάντα αγαπημένοι σύμμαχοι»
Thefaq.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Η απουσία του Πολάκη από τη ΔΕΘ φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μάχη για την ηγεσία – Δούρου και Παππάς επιμένουν στη συλλογική ηγεσία

Η απουσία του Παύλου Πολάκη από την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη φετινή ΔΕΘ μόνο ως μια τυπική επιλογή μπορεί να εκληφθεί, καθώς στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την επόμενη ημέρα του κόμματος και τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγηθεί στις επόμενες εκλογές.

Στη Θεσσαλονίκη τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρένα Δούρου, η οποία είχε επαφές με τους παραγωγικούς φορείς, και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Παππάς, που ανέλαβε τη συνέντευξη Τύπου. Αντίθετα, ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού και συμμετέχει στην άτυπη «τρόικα» της ηγεσίας, επέλεξε να μην ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη.
Η συγκεκριμένη απόφαση αποδίδεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε διαφωνίες του με τις επιλογές των άλλων δύο πλευρών της «τρόικας». Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό ποιο ακριβώς είναι το σημείο της διαφωνίας ούτε αν πρόκειται για μια συγκυριακή διαφοροποίηση ή για βαθύτερη πολιτική σύγκρουση σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο εσωτερικό του κόμματος φαίνεται πάντως να διαμορφώνεται ένας διαφορετικός σχεδιασμός για την ηγεσία. Η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς φέρεται να συγκλίνουν στην άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί προς τις εκλογές με συλλογικό μοντέλο ηγεσίας, διατηρώντας τη σημερινή ισορροπία μεταξύ των τριών βασικών προσώπων που συμμετέχουν στον πολιτικό σχεδιασμό.
Ο Παύλος Πολάκης, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται να έχει διαφορετική άποψη. Με δεδομένο ότι οι εκλογές τοποθετούνται χρονικά από τον Μάρτιο και μετά, εκτιμά ότι υπάρχει χρόνος ώστε το κόμμα να προχωρήσει σε εκλογή αρχηγού από τη βάση, με συμμετοχή των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος έχει αφήσει ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία, εφόσον τεθεί τέτοιο ζήτημα.
Το κρίσιμο πλέον είναι πότε θα επιλέξει να ανοίξει δημοσίως αυτή τη συζήτηση. Οι πληροφορίες θέλουν τον Παύλο Πολάκη να μην βιάζεται και να περιμένει την εικόνα που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα στις δημοσκοπήσεις. Εάν η εκλογική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, δεν αποκλείεται να επαναφέρει πιο έντονα το ζήτημα της ηγεσίας.
Μια τέτοια εξέλιξη, βέβαια, θα έφερνε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εσωκομματικής συνοχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει ήδη από μια παρατεταμένη περίοδο εσωτερικών αναταράξεων και μια νέα διαδικασία ηγετικής αμφισβήτησης θα μπορούσε να προκαλέσει εκ νέου ένταση και να ανατρέψει τις σημερινές ισορροπίες.
Παράλληλα, στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν και στελέχη που αντιμετωπίζουν διαφορετικά την παρουσία Πολάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιοι θεωρούν ότι η απομάκρυνσή του από την πρώτη γραμμή θα μπορούσε να διευκολύνει πιθανές συγκλίσεις με τη Νέα Αριστερά και άλλα πρόσωπα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
Έτσι, η απουσία του από τη ΔΕΘ αποκτά μεγαλύτερη πολιτική σημασία, καθώς έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αποφασίσει όχι μόνο πώς θα κινηθεί εκλογικά, αλλά και ποιο μοντέλο ηγεσίας θα ακολουθήσει. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δείξει αν οι σημερινές διαφοροποιήσεις θα παραμείνουν εσωτερικές ή αν θα εξελιχθούν σε μια νέα ανοιχτή μάχη για την ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...