Τελευταία νέα
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης συναντήθηκε με τον πρέσβη της Αιγύπτου στην ΕΕ για τη Μονή Σινά Έκρηξη από τον πατέρα της Κυριακής Γρίβα για τους αστυνομικούς: «Μέσα από τα χέρια τους χάθηκε μια αθώα ψυχή» [βίντεο] Η Μίνα Καραμήτρου αποκάλυψε γιατί αποχώρησε από το OPEN [βίντεο] Γερμανία: «Ο φασισμός δεν είναι εναλλακτική» – Χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της ακροδεξιάς [βίντεο] Συντριπτική σύγκριση που αποδεικνύει γιατί το 2019 οι Ελληνες ζούσαν καλύτερα από σήμερα «Μια πολύ… νόστιμη πρόγευση από τη Στέγη  Αποκαλυπτική έκθεση: Λαθραία σχεδόν ένα στα 10 τσιγάρα εντός Ε.Ε. – Περίπου 13 δισ. ευρώ οι απώλειες εσόδων Αντίποινα από το Ισραήλ: Κλείνει το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ μετά τις δηλώσεις για «εθνοκάθαρση» στη Δυτική Όχθη Το «ιταλικό AfD» θέλει να γίνει η… βελόνα της ζυγαριάς Βρετανία: Διακόπηκαν οι απογειώσεις από Χίθροου και Γκάτγουικ – Βλάβη στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας Παππάς για απουσία Πολάκη από τη ΔΕΘ: «Μην αναζητάτε φουρτούνες εκεί όπου υπάρχει μπουνάτσα» – «Το σκαρί του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε πολύ γερό» Σκληραίνει ο Μητσοτάκης απέναντι στην Τουρκία: «Δεν φοβόμαστε» – Το ακούει η Άγκυρα;
Efsyn.gr

Συστημικά φασιστικά μορφώματα

Στην Ελλάδα, η ναζιστική Χρυσή Αυγή προέκυψε αρχικά ως κόμμα με ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στις εκλογές του 2012 επειδή, στη συγκυρία της κρίσης και των μνημονίων, είχε μια αντισυστημική ρητορική.
Το γερμανικό ναζιστικό κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), παρ’ ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο στις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις των περιοχών της Ανατολικής Γερμανίας του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού», κάθε άλλο παρά αντισυστημικό είναι στη ρητορική του. Οπως διαβάζουμε και στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»: «Ο ηγέτης του κόμματος έκανε μια εκστρατεία lifestyle […] στοχεύοντας και το απολιτίκ ακροατήριο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Οι δε θέσεις του σε ζητήματα οικονομίας ευθυγραμμίζονται πλήρως με τον νεοφιλελευθερισμό της mainstream πολιτικής.
Μια συστημική ναζιστική πολιτική δύναμη, λοιπόν, χτυπάει την πόρτα της πολιτικής εξουσίας στη Γερμανία. Ηδη από το 2022, με την εκλογική νίκη της Μελόνι, η συστημική ενσωμάτωση του φασισμού είχε επισυμβεί στην Ιταλία. Είναι «απλό»: στην παρούσα φάση του καπιταλισμού, τα φασιστικά ιδεολογήματα δεν φαντάζουν πλέον ως αντισυστημικά, διότι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και οι πολιτικές δυνάμεις που το εκπροσωπούν έχουν κατά μέγα μέρος φασιστικοποιηθεί. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ότι οι κυβερνήσεις ενστερνίζονται τη σκληρή στάση της Ακροδεξιάς στο μεταναστευτικό. Με τη σχεδόν πλήρη αφάνιση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις ανεμπόδιστα πλέον επιβάλλουν στις λαϊκές μάζες έναν τρόπο ζωής και μια ιδεολογία που αναιρούν πλήρως τις αξίες του Διαφωτισμού. Τα φαντάσματα του Μουσολίνι και του Χίτλερ αναβιώνουν διότι είναι καλοδεχούμενα από το ίδιο το σύστημα.
● Ομότιμος καθηγητής της Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...