Τελευταία νέα
Πελετίδης: Είναι ντροπή για μία κοινωνία να έχει τα φασιστοειδή να κάνουν κουμάντο Η Νατάσσα Μποφίλιου καλεί στη συναυλία για το Πολυτεχνείο – «Τραγουδάμε γιατί χρειαζόμαστε την έμπνευση» [βίντεο] Ανύπαρκτες κρατικές δομές: Έκλεισαν 15χρονη σε κελί στη ΓΑΔΑ γιατί δεν βρίσκουν ίδρυμα να τη φιλοξενήσει Επιβάτες εγκλωβίστηκαν για 15 λεπτά μέσα σε συρμό του τραμ – Οι πόρτες δεν άνοιγαν λόγω προβλήματος στα φρένα Πελετίδης για τη φασιστική επίθεση στην Πάτρα: «Καθαρά τρομοκρατική ενέργεια – Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε…» Δούρου: Σημαντική νίκη για τους πολίτες η απόσυρση του άρθρου 23 Δούρου: “Πώς θα αποτρέψει η κυβέρνηση την επανάληψη της περίπτωσης της Κάσου;” Μεγαλώνει η οργή για τα data centers στην Ευρώπη: Ακτιβιστές μπήκαν σε εργοτάξιο της Microsoft [εικόνες – βίντεο] ΗΠΑ: Πλήρης ημερών απεβίωσε ο Τζέι Ροκφέλερ, πολιτικός και απόγονος της γνωστής δυναστείας Τι συζήτησαν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Εξωτ. Πολιτική Καταγγελίες για ακατάλληλα γεύματα σε σχολεία των δήμων Αιγάλεω και Περάματος – Σε εξέλιξη έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΑ Ο ΣΕΤΕ αντιδρά στην εξαγγελία Μητσοτάκη για αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων – «Δεν δικαιολογείται νέα επιβάρυνση»
Libre.gr

Τι αναφέρει η τουρκική αντι-NAVTEX για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου

Νέα εστία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία, εκδίδοντας αντι-NAVTEX για τις έρευνες που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου. Η Άγκυρα αμφισβητεί τις ελληνικές αρμοδιότητες στην περιοχή, προβάλλει αξιώσεις περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας και απαιτεί προηγούμενη άδεια για τις εργασίες του γαλλικού ερευνητικού πλοίου «Abeille Marengo».

Η Τουρκία αντέδρασε το απόγευμα της Παρασκευής (06/11) στην ελληνική NAVTEX για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο, επαναφέροντας τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την αντι-NAVTEX υποστηρίζει ότι μέρος της περιοχής των ερευνών εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, ζητώντας οι δραστηριότητες να συντονιστούν με τις αρμόδιες αρχές της.

Η κίνηση αυτή από την Άγκυρα έρχεται λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας από την Αθήνα και την έκδοση της ελληνικής NAVTEX 1411/26, με την οποία δόθηκε το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση των εργασιών του έργου Great Sea Interconnector (GSI).

Η Άγκυρα απαιτεί άδεια και επικαλείται τον ΟΗΕ

Στην αντι-NAVTEX, η Τουρκία υποστηρίζει ότι τμήμα της θαλάσσιας περιοχής που περιλαμβάνεται στην ελληνική αναγγελία βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στις 18 Μαρτίου 2020.

Παράλληλα, διαμηνύει ότι δεν έχει χορηγήσει άδεια για τις συγκεκριμένες ερευνητικές δραστηριότητες, αξιώνοντας τον συντονισμό τους με τις τουρκικές αρχές.

Πρόκειται για επαναφορά της πάγιας τουρκικής θέσης, μέσω της οποίας η Άγκυρα επιχειρεί να εμφανιστεί ως αρμόδια για την αδειοδότηση εργασιών σε θαλάσσιες περιοχές όπου προβάλλει μονομερείς διεκδικήσεις.

Η επίκληση των τουρκικών συντεταγμένων που έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ δεν συνεπάγεται, ωστόσο, διεθνή αναγνώριση των σχετικών αξιώσεων.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, απορρίπτει την απαίτηση προηγούμενης τουρκικής άδειας, επιμένοντας ότι οι εργασίες πραγματοποιούνται βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών και του διεθνούς δικαίου.

Η ελληνική NAVTEX και η απάντηση της Αθήνας

Η ελληνική NAVTEX εκδόθηκε την Παρασκευή (06.11.2026) από τον σταθμό Ηρακλείου, μετά την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις έρευνες και την πόντιση του υποθαλάσσιου καλωδίου

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, «ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αδειοδότησης από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές για την εκτέλεση εργασιών έρευνας και πόντισης καλωδίου στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (GSI)».

Η διαδικασία ξεκίνησε έπειτα από αίτημα της γαλλικής εταιρείας NEXANS, η οποία ενεργεί για λογαριασμό της εταιρείας GSI, κυρίας του έργου.

Μετά τη θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, ο υπουργός Εξωτερικών εξέδωσε την απόφαση αδειοδότησης και ακολούθησε η έκδοση της NAVTEX.

Η ελληνική αναγγελία καλύπτει το χρονικό διάστημα από τις 6 Νοεμβρίου 2026 έως τις 6 Μαρτίου 2027, με τις εργασίες να προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στο Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Κρητικό Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο επίκεντρο το γαλλικό Abeille Marengo

Το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Abeille Marengo, το οποίο βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχει αναλάβει τις προβλεπόμενες εργασίες κατά μήκος της διαδρομής του υποθαλάσσιου καλωδίου.

Σύμφωνα με την ελληνική NAVTEX, τα υπόλοιπα πλοία καλούνται να διατηρούν απόσταση ασφαλείας δύο ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό.

Παράλληλα, προβλέπεται ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών, καθώς και καθημερινή ενημέρωση για την πορεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γαλλικό πλοίο αναμένεται να επιχειρεί υπό τη διακριτική παρουσία πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος και μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ελληνική NAVTEX:

ZCZC HA15061413 UTC NOV 26IRAKLEIO RADIO NAVWARN 1411/26EAST CRETAN SEASOUTHEAST CRETAN SEAEAST MEDITERRANEAN SEARESEARCH OPERATION FORUNDERWATER CABLE INSTALLATIONWILL BE CONDUCTED BY ‘ABEILLE MARENGO’FROM 06 NOV 26 UNTIL 06 MAR 27IN THE LINE BETWEEN THE POINTS:35 24.98N – 024 56.13E35 28.18N – 024 56.56E35 29.86N – 024 59.46E35 30.28N – 025 14.95E35 25.04N – 025 57.13E35 26.62N – 026 10.82E35 23.13N – 026 17.24E35 21.44N – 026 31.46E35 18.51N – 026 47.22E35 18.15N – 026 54.30E35 19.95N – 027 11.84E35 19.34N – 027 24.74E35 12.93N – 027 34.55E35 00.96N – 027 41.45E34 46.87N – 028 09.64E34 41.74N – 028 40.27E34 26.01N – 029 24.87E34 22.57N – 029 32.16E34 16.97N – 029 51.75E34 11.28N – 029 57.82E34 09.68N – 030 04.31EWIDE BERTH REQUESTED 2NMCANCEL THIS MSG ON 062200 UTC MAR 27NNNN

Η έκδοση της τουρκικής αντι-NAVTEX μεταφέρει πλέον το ενδιαφέρον στις κινήσεις της Άγκυρας επί του πεδίου και στο κατά πόσο θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει τις εργασίες.

Ο κίνδυνος επανάληψης της έντασης του 2024

Η νέα τουρκική παρέμβαση επαναφέρει τις ανησυχίες για επανάληψη των γεγονότων του 2024, όταν η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή είχε οδηγήσει στη διακοπή ερευνητικών εργασιών.

Αυτή τη φορά, η Άγκυρα επέλεξε αρχικά τη διπλωματική και ναυτιλιακή οδό, εκδίδοντας αντι-NAVTEX λίγες ώρες μετά την ελληνική αναγγελία.

Το ερώτημα είναι εάν θα περιοριστεί στην αμφισβήτηση των ελληνικών αρμοδιοτήτων ή εάν θα επιχειρήσει να μεταφέρει την αντιπαράθεση στη θάλασσα, με παρουσία πολεμικών πλοίων ή οχλήσεις προς το γαλλικό ερευνητικό.

Για την Αθήνα, το διακύβευμα δεν περιορίζεται στην πρόοδο ενός ενεργειακού έργου, αλλά συνδέεται και με την άσκηση των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι στις τουρκικές αξιώσεις.

NAVTEX και από την Κύπρο – Η ευρωπαϊκή διάσταση

Στο μεταξύ, NAVTEX εξέδωσε και η Κυπριακή Δημοκρατία για τις έρευνες του «Abeille Marengo» εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η κυπριακή αναγγελία προβλέπει γεωλογικές έρευνες από τις 19 Νοεμβρίου 2026 έως τις 19 Μαρτίου 2027, σε συνέχεια της διαδρομής που περιγράφεται στην ελληνική NAVTEX.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ.

Η συμμετοχή της γαλλικής NEXANS προσδίδει επιπλέον διπλωματική διάσταση στην υπόθεση, καθώς ενδεχόμενη τουρκική παρεμπόδιση των εργασιών θα επηρέαζε άμεσα την υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού έργου από γαλλική εταιρεία.

Υπό αυτό το πρίσμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που θα τηρήσουν το Παρίσι και οι Βρυξέλλες, εφόσον η τουρκική αντίδραση αποκτήσει επιχειρησιακά χαρακτηριστικά.

Εκδόθηκε NAVTEX για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου- Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...