Τελευταία νέα
Ακρίτα κατά Μαρινάκη: «Περιμένω να ανασκευάσει το συκοφαντικό του ψεύδος, διαφορετικά θα κινηθώ νομικά» Live η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στη Συνεδρίαση των Τομεαρχών της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης Κουτσούμπας: «5 Σεπτέμβρη όλοι και όλες στο πανελλαδικό-παλλαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ» Ας πληρώνουμε σαν κορόιδα (σ)την Ελλάδα Συνεργάτες Μαρινάκη σε Ακρίτα: Δεν θυμάται τις δεκάδες τοξικές αναρτήσεις της; Γεραπετρίτης: Η Τουρκία αντιδρά, γιατί η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει αναλάβει πρωτοβουλίες Επίσκεψη Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην ατζέντα Τραγωδία στον Πύργο: Ηλικιωμένος έβαλε τέλος στη ζωή του μέσα σε πηγάδι Μαρινάκης: Μείζον πολιτικό θέμα η υπερψήφιση Ακρίτα από το ΠΑΣΟΚ – Συμμαχεί με εκείνους που ήθελαν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης Μαρινάκης: «Μείζον πολιτικό ζήτημα» η υπερψήφιση Ακρίτα από το ΠΑΣΟΚ Φοιτητική στέγη: Η «Οδύσσεια» μιας 22χρονης φοιτήτριας στην Αθήνα – Αυξήσεις έως 75%, ενοίκια έως και 800 ευρώ Αθήνα: Ρηματική διακοίνωση στην Άγκυρα για τα Θαλάσσια Πάρκα-Επεισόδιο αναχαίτισης τουρκικού drone κοντά στην Αλεξανδρούπολη
Efsyn.gr

Τουρκία – CHP: Επεισόδια και καταστολή σε συγκέντρωση του Οζγκιούρ Οζέλ στη Σμύρνη [εικόνες – βίντεο]

Σε νέο γύρο πολιτικής κινητοποίησης περνά το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της Τουρκίας μετά τις εξελίξεις γύρω από την ηγεσία του, με τον Οζγκιούρ Οζέλ να καλεί τους υποστηρικτές του σε συγκέντρωση σήμερα στη Σμύρνη στις 12:00 η ώρα, ωστόσο οι αρχές της κυβέρνησης Ερντογάν προσπαθούν να περιορίσουν τον πρόεδρο του CHP με την αστυνομία να επεμβαίνει κατά του συγκεντρωμένου πλήθους.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος απομακρύνθηκε από την ηγεσία του CHP στο πλαίσιο της απόφασης περί ακύρωσης του 38ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος, που τον εξέλεξε το 2023 αρχηγό του, απηύθυνε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσμα για συμμετοχή σε συγκέντρωση σήμερα στη Σμύρνη.
«Όμορφη Σμύρνη, πατρίδα εκείνων που άναψαν τη φωτιά της Δημοκρατίας, που δεν παραδόθηκαν, που δεν υπέκυψαν… Και πάλι χέρι-χέρι, και πάλι στις πλατείες. Υπερασπιζόμαστε το κόμμα μας, τη βούλησή μας, στην πλατεία του λαού και αύριο συναντιόμαστε στην Πλατεία Δημοκρατίας», έγραψε στην ανάρτησή του ο Οζγκιούρ Οζέλ.
Police use water cannon to disperse supporters of Turkey’s main opposition Republican People’s Party (CHP) in Izmir, Turkey, Tuesday, May 26, 2026, during a rally in support of party’s deposed leader Ozgur Ozel. (AP Photo/Erdem Sahin)
Φράγματα στην πλατεία
Πριν από τη συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοκρατίας της Σμύρνης, ο χώρος αποκλείστηκε με μεταλλικά οδοφράγματα, καθώς η νομαρχία Σμύρνης δεν έδωσε άδεια για τη συγκέντρωση στο συγκεκριμένο σημείο και υπέδειξε ως εναλλακτικό χώρο την Πλατεία Γκιουνντογντού.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από στελέχη του CHP, τα οποία κατηγόρησαν τις αρχές ότι επιχειρούν να εμποδίσουν την επαφή του κόμματος με τους πολίτες.
Ο βουλευτής του CHP από τη Σανλιούρφα Μαχμούτ Τανάλ δήλωσε μέσω ανάρτησής του στο Χ: «Μπορείτε να στήσετε φράγματα στις πλατείες, δεν μπορείτε να στήσετε φράγματα στη συνείδηση του λαού».
Deposed leader of Turkey’s main opposition Republican People’s Party (CHP) Ozgur Ozel arrives for a rally in Izmir, Turkey, Tuesday, May 26, 2026. (AP Photo/Erdem Sahin)
Δήλωση Οζέλ από το αεροδρόμιο της Σμύρνης
Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Σμύρνης, ο Οζγκιούρ Οζέλ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη συγκέντρωση και τη στάση των αρχών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του χώρου της κινητοποίησης ανάλογα με την παρουσία του κόσμου.
«Όπου βρίσκονται οι κάτοικοι της Σμύρνης, εκεί θα χαιρετηθούμε, εκεί θα ανταλλάξουμε ευχές. Όπου περιμένει ο λαός, εκεί θα πάμε», είπε.
Police use water cannon to disperse supporters of Turkey’s main opposition Republican People’s Party (CHP) in Izmir, Turkey, Tuesday, May 26, 2026, during a rally in support of party’s deposed leader Ozgur Ozel. (AP Photo/Erdem Sahin)
Αστυνομική επέμβαση κατά του συγκεντρωμένου πλήθους
Η αστυνομία επενέβη ωστόσο περίπου στις 12:10 τοπική ώρα κατά του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία Δημοκρατίας, κάνοντας χρήση εκτοξευτήρων νερού και σπρέι πιπεριού, γεγονός που προκάλεσε ένταση.
A man confronts police during a rally in support of of Turkey’s main opposition Republican People’s Party (CHP) deposed leader Ozgur Ozel in Izmir, Turkey, Tuesday, May 26, 2026. (AP Photo/Erdem Sahin)
«Το CHP λειτουργεί προσωρινά από τη Βουλή», δήλωσε ο Οζέλ
Μετά τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας στην ‘Αγκυρα και την εκκένωση των κεντρικών γραφείων του CHP από την αστυνομία, ο Οζγκιούρ Οζέλ δήλωσε ότι το κόμμα συνεχίζει τη λειτουργία του από τα γραφεία της κοινοβουλευτικής ομάδας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, τα οποία χαρακτήρισε νέο κέντρο λειτουργίας του κόμματος.
Deposed leader of Turkey’s main opposition Republican People’s Party (CHP) Ozgur Ozel addresses supporters during a rally in Izmir, Turkey, Tuesday, May 26, 2026. (AP Photo/Erdem Sahin)

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...