Τελευταία νέα
Παραιτήθηκε από εκπρόσωπος του κόμματος Καρυστιανού ο Θανάσης Αυγερινός Ηγουμενίτσα: Κατασχέθηκαν πάνω από 92 κιλά κάνναβης σε φορτηγό από την Ιταλία [εικόνες – βίντεο] Πυρκαγιά στο Ρέθυμνο: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις – Μήνυμα 112 για εκκένωση τριών περιοχών Νέα κλήρωση, νέα πρόσωπα και πάμε πάλι…Τέμπη: Νέα αλλαγή στη σύνθεση των Δικαστικών Συμβουλίων για Καραμανλή και Τριαντόπουλο Τσουκαλάς: «Η ΝΔ φοβάται ότι δεν κερδίζει και δημιουργεί ψεύτικα δίπολα» Τραγωδία στη Λαμία: 74χρονη πνίγηκε τρώγοντας σουβλάκι Στους 18 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιαπωνία – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των θαμώνων του εμπορικού Το ΠΑΣΟΚ ζητά την απόσυρση βιβλίου που αναπαράγει έμφυλα στερεότυπα Ένταση στη Λήμνο κατά την επίσκεψη Γεωργιάδη: «Δεν θέλουμε παράσιτα, δρόμο» – Η απάντηση του υπουργού Υγείας Το ΠΑΣΟΚ ζητά να αποσυρθεί νέο βιβλίο της Γ΄ Γυμνασίου: «Η γυναίκα συνδέεται με το νοικοκυριό» Νεκρός σε ηλικία 50 ετών ο DJ Kavinsky – Βρέθηκε στο διαμέρισμά του στο Παρίσι Σοκ στο Χόλιγουντ: Τέσσερις γυναίκες κατηγορούν Τζάρεντ Λέτο για σεξουαλική κακοποίηση
Efsyn.gr

Το ΠΑΣΟΚ ζητά να αποσυρθεί νέο βιβλίο της Γ΄ Γυμνασίου: «Η γυναίκα συνδέεται με το νοικοκυριό»

Την απόσυρση του νέου βιβλίου Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Γ΄ Γυμνασίου ζητούν ο βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης, και ο γραμματέας του Τομέα Παιδείας, Σωκράτης Κάτσικας, μέσα από κοινή ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενό του αναπαράγει έμφυλα στερεότυπα και σεξιστικές αντιλήψεις που είναι «ασύμβατες με τον παιδαγωγικό και δημοκρατικό ρόλο του δημόσιου σχολείου».
Όπως επισημαίνουν, το ζήτημα είχε ήδη αναδειχθεί με πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφέρουν πως «η προσεκτική μελέτη του ίδιου του εγχειριδίου επιβεβαιώνει ότι «το πρόβλημα δεν αφορά μία ατυχή φράση ή μία μεμονωμένη ενότητα», αλλά «ένα ευρύτερο πρόβλημα επιστημονικής και παιδαγωγικής συγκρότησης».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο κεφάλαιο που αφορά τη βία κατά των γυναικών, «οι γυναίκες εντάσσονται στους “αδύναμους”, ενώ στα έφηβα κορίτσια δίνονται οδηγίες να θυμούνται ότι οι άνδρες διαθέτουν μεγαλύτερο όγκο και δύναμη και να αποφεύγουν τις “κακοτοπιές”. Η πρόληψη της έμφυλης βίας μετατοπίζεται έτσι επικίνδυνα προς τη συμπεριφορά του πιθανού θύματος, αντί να οικοδομείται πάνω στην ισότητα, τη συναίνεση, τον σεβασμό, την ευθύνη του δράστη και την εκπαίδευση όλων των παιδιών απέναντι στη βία».
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το βιβλίο αναπαράγει παραδοσιακούς έμφυλους ρόλους, συνδέοντας τον άνδρα με τις βαριές και τεχνικές εργασίες και τη γυναίκα με τη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών, ενώ προτρέπει τα παιδιά να προσανατολίζονται «ανάλογα με τους ρόλους του φύλου τους», με το αγόρι «να μαστορεύει» και το κορίτσι «να μαγειρεύει».
Οι κ.κ. Παραστατίδης και Κάτσικας θέτουν, παράλληλα, ερωτήματα για τη διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης του σχολικού βιβλίου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ζητώντας να διευκρινιστεί με ποια επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια εγκρίθηκε και αν εξετάστηκε η συμβατότητά του με τις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις, καθώς και με τις αρχές της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όπως τονίζουν, «η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή είναι το μάθημα μέσα από το οποίο το σχολείο οφείλει να καλλιεργεί τη δημοκρατική συνείδηση, την ισότητα και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα», στόχους που –όπως υποστηρίζουν– δεν υπηρετεί το συγκεκριμένο εγχειρίδιο.
Για τον λόγο αυτό ζητούν την «απόσυρσή του συγκεκριμένου βιβλίου από το Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων και την έναρξη νέας, ουσιαστικής διαδικασίας επιστημονικής και παιδαγωγικής αξιολόγησης».
«Το σχολείο οφείλει να ανοίγει ορίζοντες στα παιδιά, όχι να αναπαράγει στερεότυπα που η ίδια η κοινωνία αγωνίζεται να ξεπεράσει», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...