Τελευταία νέα
«Γαλάζιοι» βουλευτές σε ανοιχτή γραμμή κριτικής: Ρωγμές στην ΚΟ της ΝΔ για το “επιτελικό κράτος” Αλέξης Τσίπρας: Ανατροπές στους φόρους – Μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις για µεσαία τάξη και εργαζόµενους Μ.Χαρακόπουλος: Χρέος μας να μην απογοητεύουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν Δημοσκόπηση Marc: “Κοστίζει” η ακρίβεια στην κυβέρνηση – Σταθερά δεύτερο το ΠΑΣΟΚ Κόντρα Μαρινάκη – ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο τις ανεξάρτητες αρχές Αθηνά Λινού: Ανοικτό «παράθυρο» για ένταξη στο νέο κόμμα Τσίπρα – Τι δείχνει η δήλωσή της για τις πολιτικές εξελίξεις Θετική η Λινού σε ενδεχόμενη συμπόρευση με τον Τσίπρα Δημοσκόπηση Marc: Στο 32,2% η ΝΔ, δεύτερο με 13,5% το ΠΑΣΟΚ- Έντονη ανησυχία για την ακρίβεια Μήνυμα Γεωργιάδη για τις εκλογές με το βλέμμα στον παρελθόν: “Τον Μητσοτάκη και τα μάτια μας” Βουλή: Τη Δευτέρα αρχίζει η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα κρυπτοστοιχεία και τις εναλλακτικές μορφές πληρωμής και επενδύσεων Μήνυμα Γεωργιάδη στον δρόμο προς τις εκλογές με «βουτιά» στο παρελθόν: «Τον Μητσοτάκη και τα μάτια μας» Κ.Βελόπουλος: Έχουμε μια εθνικά επικίνδυνη κυβέρνηση
Kosmoslarissa.gr

Το πείραμα του Ερατοσθένη στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου

Πραγματοποιήθηκε στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κι εκπαιδευτικά σημαντική δράση, «το πείραμα του Ερατοσθένη», για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης. Στη δραστηριότητα συμμετείχε ομάδα μαθητών και μαθητριών του σχολείου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στην πράξη, μια από τις πιο εντυπωσιακές επιστημονικές μεθόδους της αρχαιότητας.

Με τη χρήση απλών οργάνων μέτρησης, οι μαθητές παρατήρησαν τη σκιά ενός κάθετου αντικειμένου, τη στιγμή της μεσημβρίας και κατέγραψαν τις απαραίτητες μετρήσεις. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, υπολόγισαν τη γωνία που σχηματίζει η σκιά με το έδαφος και, ακολουθώντας τη μέθοδο του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού Ερατοσθένη, κατανόησαν πώς είναι δυνατόν να εκτιμηθεί η περιφέρεια της Γης, με βάση γεωμετρικούς συλλογισμούς.

Η δράση είχε ως στόχο να φέρει τους μαθητές σε επαφή με τη βιωματική μάθηση, να αναδείξει τη σύνδεση των Μαθηματικών και της Φυσικής, με την καθημερινή παρατήρηση και να τους εμπνεύσει να προσεγγίσουν την επιστήμη με δημιουργικό και ερευνητικό τρόπο.

Η συμμετοχή των μαθητών ήταν ιδιαίτερα ενεργή, αποδεικνύοντας ότι η επιστήμη γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όταν συνδυάζεται με πειραματισμό, συνεργασία και ανακαλυπτική μάθηση. Το πείραμα του Ερατοσθένη αποτελεί ένα διαχρονικό παράδειγμα της δύναμης της ανθρώπινης σκέψης και της παρατήρησης, που συνεχίζει να εμπνέει τη νέα γενιά μαθητών.

Την οργάνωση και καθοδήγηση της δραστηριότητας είχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου: Παζάρα Ρωξάνη, Γκιρλή Δήμητρα, Δήμζα Δέσποινα και Θάνος Χρήστος (Μαθηματικοί), Γανός Δημήτρης (Φυσικός) και Ζυγούρης Κωνσταντίνος (υποδιευθυντής). Το ΕΠΑΛ Τυρνάβου συνεχίζει να ενισχύει δράσεις που προάγουν την επιστημονική σκέψη, τη συνεργασία και τη δημιουργική συμμετοχή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία.
Το άρθρο Το πείραμα του Ερατοσθένη στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου εμφανίστηκε πρώτα στο kosmoslarissa.gr.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...