Τελευταία νέα
Η ανάρτηση Πολάκη για Γεωργιάδη για τα έξυπνα γυαλιά: «Φόρα τα όταν βλέπεις τον Φρουζή» Οργισμένη διάψευση δημοσιεύματος από Γεραπετρίτη, Διαμαντοπούλου, Χριστοδουλάκη για μυστικό δείπνο παραγραφής Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που είχε υποστηρίξει Μητσοτάκη επιτέθηκε στον Χάρη Δούκα γιατί πήγε στην εκδήλωση του Τσίπρα για την ΤΑ Μάζευε κι ας είναι ρώγες Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Φταίνε οι ακραίες συνθήκες Τα χρέη και τα κλέη του ΠΑΣΟΚ Η μεγάλη επιστροφή του Κράτους Μητσοτάκης: Στις ακραίες καιρικές συνθήκες αποδίδει την εξέλιξη των μεγάλων πυρκαγιών «Κλείνει στη ντουλάπα» τον γάμο των ομόφυλων η κυβέρνηση μετά τα χτυπήματα Σαμαρά Γεραπετρίτης, Διαμαντοπούλου και Χριστοδουλάκης διαψεύδουν δημοσίευμα περί δείπνου για «συγκυβέρνηση παραγραφής» – «Εξόφθαλμα ψεύδη και συκοφαντίες» Το νερό ως ζητούμενο Μαρόκο – μεταναστευτικό δοκιμάζουν Σένγκεν και Ευρωπαϊκή Ένωση
Thefaq.gr

Τρικυμία στην “Ελπίδα για τη Δημοκρατία”: Βουτιά στις δημοσκοπήσεις και συνεχείς παραιτήσεις

Ο πολιτικός σεισμός του Ιανουαρίου 2026, όταν η δυνητική ψήφος για το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού άγγιζε το 33%, αποδείχθηκε σύντομος. Μόλις τον Φεβρουάριο, η Metron Analysis αποτύπωνε την πρώτη πτώση, με το 51% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως είναι απίθανο να το ψηφίσει.

Πότε ξεκίνησε η κατηφόρα
Άνοιξη – Καλοκαίρι 2026: Η εικόνα αποδυναμώνεται περαιτέρω. Παρότι η δυνητική ψήφος εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερη από την πρόθεση ψήφου, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτώση τόσο στην εκλογική επιρροή όσο και στη δημοτικότητα της Μαρίας Καρυστιανού, ενώ στην εκτίμηση ψήφου το κόμμα κινείται πλέον σε μονοψήφια ποσοστά.
Αποτέλεσμα η αρχική δυναμική που κατέγραψε η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού σήμερα φαίνεται να δοκιμάζεται, καθώς το πολιτικό εγχείρημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια περίοδο έντονων εσωτερικών αναταράξεων. Βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με διαδοχικές αποχωρήσεις στελεχών, εσωκομματικές τριβές και εμφανή υποχώρηση της δημοσκοπικής του απήχησης.
Οι συμβουλάτορες και ο Θανάσης
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη αφορά την παραίτηση του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού από τη θέση του επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας. Με δημόσια ανάρτησή του, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι εδώ και αρκετές ημέρες δεν έχει καμία ευθύνη για την επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος ούτε εκπροσωπεί πλέον την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» στα μέσα ενημέρωσης.
Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού, υποστηρίζοντας ότι, χωρίς τη γνώση του, λειτουργούσε από τις 12 Ιουλίου ένα «παράλληλο Γραφείο Τύπου», ενώ έκανε λόγο για «φυτευτούς συμβουλάτορες» και πρόσωπα που επηρεάζουν τις αποφάσεις στο παρασκήνιο, δημιουργώντας προβλήματα στη συλλογική λειτουργία του κινήματος.
Ηχηρές αποχωρήσεις
Η αποχώρηση Αυγερινού δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Το τελευταίο διάστημα έχουν προηγηθεί και άλλες ηχηρές παραιτήσεις στελεχών που είχαν ταυτιστεί με την ίδρυση και την πρώτη περίοδο του κόμματος. Ανάμεσά τους ο πραγματογνώμονας Βασίλης Κοκοτσάκης, ο πτέραρχος εν αποστρατεία Θανάσης Παπανικολάου και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου. Οι αποχωρήσεις αυτές έχουν εντείνει τον προβληματισμό για τη συνοχή και την εσωτερική λειτουργία του νέου πολιτικού σχηματισμού, καθώς προέρχονται από πρόσωπα που είχαν στηρίξει εξαρχής το εγχείρημα της Μαρίας Καρυστιανού.
Το βανάκι και το μήνυμα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε και η δημόσια παρέμβαση του Βασίλη Κοκοτσάκη μετά την παραίτηση Αυγερινού. Σε ανάρτησή του εξέφρασε τη στήριξή του στον πρώην υπεύθυνο Επικοινωνίας, υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να διαχειριστεί διαδοχικές επικοινωνιακές κρίσεις, ενώ επανέλαβε τις αναφορές περί «παράλληλων γραφείων», «σκιωδών συμβούλων» και λανθασμένων χειρισμών που, κατά την άποψή του, οδήγησαν το κόμμα σε εσωστρέφεια.
Ο ίδιος σχολίασε και τη φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει ο Θανάσης Αυγερινός με ένα βανάκι, αναφέροντας ότι συμβολίζει την επιστροφή στις αρχικές αξίες του κινήματος, μακριά από εσωτερικές αντιπαραθέσεις, ίντριγκες και γραφειοκρατικές λογικές. Σύμφωνα με τον κ. Κοκοτσάκη, η συγκεκριμένη εικόνα αποτελεί ένα συμβολικό μήνυμα αποχώρησης και προσωπικής επιλογής για ηρεμία και απομάκρυνση από τις εσωκομματικές συγκρούσεις.
Νέος κύκλος στελεχών
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του κόμματος φαίνεται να διαμορφώνεται ένας νέος κύκλος στελεχών που βρίσκεται πιο κοντά στην πρόεδρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα ενισχυμένος εμφανίζεται ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ο οποίος έχει δημόσια παρουσία ως ενεργειακός επιθεωρητής και έχει αναλάβει την εκπόνηση του ενεργειακού προγράμματος, καθώς και τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Ο Χριστοδουλίδης είχε στο παρελθόν πολιτική διαδρομή στην Ελληνική Λύση, από την οποία αποχώρησε πριν ενταχθεί στο νέο εγχείρημα.
Ο αγροτικοσυνδικαλιστής
Παράλληλα, αυξημένο ρόλο φέρονται να αποκτούν στελέχη που προέρχονται από τον αγροτικό συνδικαλισμό. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Γιώργος Δρόσος και ο Κώστας Μητροδήμος, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν ενεργό συμμετοχή στην οργανωτική ανάπτυξη του κόμματος στην περιφέρεια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητροδήμος είχε αναλάβει την κινητοποίηση υποστηρικτών ενόψει της πρόσφατης επίσκεψης της Μαρίας Καρυστιανού στη Λάρισα, αποστέλλοντας ενημερωτικά μηνύματα σε επαφές του.
Η κυριαρχία της Γρατσία
Η Γρατσία (μαζί με το Ν. Γαλανό) συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που έχουν αποκτήσει αυξημένη επιρροή στο εσωτερικό της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία», αποτελώντας μέλος του στενού κύκλου συνεργατών της Μαρίας Καρυστιανού. Μετά τις αποχωρήσεις η δικηγόρος από τη Νάξο είναι κυρίαρχη στο εσωτερικό της Ελπίδας. Μιας Ελπίδας που πλέον ζητείται…
 
Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...