Τελευταία νέα
Καρανίκας κατά Τσίπρα: «Μόρφωμα» και «κόμμα ΙΧ» η ΕΛΑΣ – «Τα μέλη είναι υπήκοοι» ΕΛ.Α.Σ.: «Κατάργησαν το ΣΕΥΥΠ και τώρα το επαναφέρουν – Επτά χρόνια μετά η κυβέρνηση αναγνωρίζει το ελεγκτικό κενό στην Υγεία» Π. Μαρινάκης: Δεν υπάρχει κυβερνητική πρόταση για κατάργηση ή περιορισμό του επιδόματος ανεργίας Χάος στα τρένα της Ολλανδίας: Δολιοφθορά στις σιδηροδρομικές γραμμές – Τοποθέτησαν σωλήνες Δίκη για τα Τέμπη: «Θέλω να μάθω πώς πέθανε το παιδί μου» – Κατέθεσε η οικογένεια της Φραντσέσκας Αλέξης Τσίπρας: Να αποτρέψουμε το αντεργατικό σχέδιο Μητσοτάκη για περικοπή του επιδόματος ανεργίας Δικαίωση κατόπιν εορτής Α. Τσίπρας: Να αποτρέψουμε το αντεργατικό σχέδιο Μητσοτάκη για περικοπή του επιδόματος ανεργίας Υεμένη: «Επικό φιάσκο» και χαριστική βολή Ολυμπιακός: Αναζητώντας το γιατρικό Ναύπλιο: Τροχαίο με εγκλωβισμένους και τραυματίες – «Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» [εικόνες – βίντεο] Γιώργος Μαζωνάκης: Η φωτογραφία με τα μάτια κλειστά και τα κρίσιμα λεπτά πριν το alarm του μηχανήματος
Thepressproject.gr

Τσίπρας για επίδομα ανεργίας: «Σχέδιο Μητσοτάκη, όχι άποψη Μαρινάκη»

«Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε κυβερνητικούς εκπροσώπους να λέγανε την προσωπική τους άποψη. Άλλωστε, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε μετά από τόση σκόνη, δεν θα ήταν στη θέση του», είπε ο επικεφαλής της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης τονίζοντας ότι η άποψη για «εξορθολογισμό» του επιδόματος ανεργίας δεν είναι του Παύλου Μαρινάκη, αλλά κυβερνητικό σχέδιο.Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. συμμετείχε σε συνάντηση με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), στο κεντρικό κτίριο του Οργανισμού στον Άλιμο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο τομεάρχης Εργασίας Διονύσης Τεμπονέρας και η αναπληρώτρια τομεάρχισσα Εργασίας Νεκταρία-Ελευθερία Αγγελάκη.
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για επαναξιολόγηση του επιδόματος ανεργίας από μηδενική βάση και περιορισμό της χορήγησής του στους δύο μήνες αποτελούν προσωπικές απόψεις, ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε:
«Δεν πρόκειται για άποψη Μαρινάκη, προσωπική άποψη. Καταρχάς, πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε κυβερνητικούς εκπροσώπους να λέγανε την προσωπική τους άποψη. Άλλωστε, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε μετά από τόση σκόνη, δεν θα ήταν στη θέση του ο κύριος Μαρινάκης».
Συνεχίζοντας να ερμηνεύει την κυβερνητική στάση, σημείωσε: «Το ότι ο πρωθυπουργός δεν παρεμβαίνει σημαίνει ότι εδώ πρόκειται για σχέδιο Μητσοτάκη και όχι για άποψη Μαρινάκη. Το επιβεβαίωσαν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και ο γραμματέας του κόμματος, αλλά και ο κύριος Βορίδης, που έκαναν δηλώσεις στο ίδιο μήκος κύματος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ουσία της συζήτησης βρίσκεται στην αντίληψη ότι το επίδομα «συντηρεί κάποιους ανθρώπους που επιλέγουν να είναι άνεργοι».
Αποδομώντας το επιχείρημα αυτό, υπογράμμισε: «Το επίδομα ανεργίας δεν είναι κρατική γενναιοδωρία. Είναι ανταποδοτική ασφαλιστική παροχή, παρακρατείται από τον μισθό του εργαζόμενου ακριβώς για να μη βρίσκεται στη δύσκολη θέση να ζητάει χάρη όταν βρεθεί εκτός εργασίας».
Παράλληλα, απάντησε στις αναφορές περί «εξορθολογισμού», υποστηρίζοντας ότι αυτός θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλους τομείς της κρατικής λειτουργίας και όχι στις κοινωνικές παροχές.
«Αν χρειάζεται εξορθολογισμός, είναι στις απευθείας αναθέσεις, στους κλειστούς διαγωνισμούς, στη σπατάλη, στις μίζες, στη διαφθορά. Εκεί χρειάζεται επειγόντως εξορθολογισμός και όχι στις πενιχρές κοινωνικές παροχές προστασίας», ανέφερε.
Αναφέρθηκε ακόμα στους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό, τον επισιτισμό, τις αγροτικές εργασίες και την οικοδομή, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που «από την περίοδο της κρίσης μέχρι σήμερα έχουν πληρώσει το μάρμαρο».
Ο Aλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στη φορολογική επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας και υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρότερο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.
«Θέλουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης και προστασίας και όχι μια απάνθρωπη λογική όπου ο καθένας θα παλεύει να επιβιώσει μόνος του», ανέφερε.
Κάλεσε, τέλος, να μην υλοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, χαρακτηρίζοντάς τες «αντεργατικές και απάνθρωπες».
«Οφείλουμε, ως κοινωνία, να υψώσουμε μία ασπίδα προστασίας στις στοιχειώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων, διότι θα οδηγηθούμε σε μία λογική κανιβαλισμού και αυτό πρέπει να αποτραπεί», κατέληξε.
 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...