Τις βασικές προτάσεις του για την παιδεία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω νέου βίντεο στα social media, δίνοντας έμφαση στη στήριξη των εκπαιδευτικών, την αναμόρφωση του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Ο πρώην πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών μέσω των κοινωνικών δικτύων, ανέδειξε την παιδεία ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του πολιτικού του προγράμματος, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των εκπαιδευτικών, υποστηρίζοντας ότι σήμερα οι αποδοχές τους δεν ανταποκρίνονται, όπως είπε, στις απαιτήσεις του λειτουργήματός τους.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο συνολικός σχεδιασμός της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δεν περιορίζεται σε αυτό το μέτρο.
Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στόχος της πολιτικής του προσέγγισης είναι η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και η διασφάλιση της πρόσβασης στη γνώση ως καθολικού δικαιώματος.
