Τη πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια εξήγησε ο Κώστας Τσουκαλάς σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 9,89.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πώς η πρόταση βασίζεται στην επαναφορά της προστασίας της α’ κατοικίας στα πρότυπα του νόμου 3869, με σκοπό η δικαστική κρίση να ελέγχει αν κάποιος πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις προστασίας της κατοικίας του. Επίσης, θα πρέπει να έχει δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά του δανείου σε τιμή ελαφρώς μεγαλύτερη από εκείνη που θα το αγόραζε το fund.
Η πρόταση περιλαμβάνει την ύπαρξη εξωδικαστικού μηχανισμού με υποχρεωτική συμμετοχή των πιστωτών. Παράλληλα, η εμπορική αξία των ακινήτων θα προσδιορίζεται από ανεξάρτητη αρχή και όχι από το ίδιο το fund, καθώς έχουμε παρατηρήσει ότι οι αξίες καθορίζονται υπερτιμημένα, με σκοπό να αποτραπεί το κούρεμα. Σχετικά με την ισχύουσα κατάσταση του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι από τα funds γίνονται υπερτιμιλογήσεις.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την στάση που κρατά απέναντι στα funds και υπενθύμισε ότι «τα funds είναι εταιρείες που ήρθαν στη χώρα μας και, σύμφωνα με το Ηρακλής 2, δεν φορολογούνται καν. Στην πραγματικότητα, η κερκόπορτα άνοιξε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία την έκανε λεωφόρο. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει δείξει διάθεση να συγκρουστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, άφησε αιχμές για δύο μέτρα και δύο σταθμά, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι «εξυπηρετεί συμφέροντα και όχι το γενικό συμφέρον των πολιτών. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να θεωρεί ως γενικό συμφέρον το ταμείο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της χώρας, και όχι την ευστάθεια του ισολογισμού ενός αλλοδαπού fund».
Ο κ. Τσουκαλάς σχολίασε την «μπλεγμένη» πρόταση της ΕΛ.Α.Σ. σχετικά με τη δημιουργία οργανισμού που θα εξαγοράσει από τα funds τα δάνεια των ευάλωτων πολιτών, διατυπώνοντας την απορία: «Ο οργανισμός που θα αγοράσει τα δάνεια, με τι σκοπό θα προβεί σε αυτή την πράξη; Για να δώσει δικαίωμα προαίρεσης στους δανειολήπτες; Ποια θα είναι τα κριτήρια ευαλωτότητας;».
The post Τσουκαλάς για κόκκινα δάνεια: Επανέλευση προστασίας α’ κατοικίας σύμφωνα με τον νόμο 3869 appeared first on The Indicator.
Διαβάστε περισσότερα
Indicator.gr
