Την αποκατάσταση της τεχνικής βλάβης που επηρέασε το σύστημα μεταφοράς δεδομένων στη θέση «Μερέντα», το οποίο υποστηρίζει τη λειτουργία επιτήρησης και ελέγχου πτήσεων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μετά από προσωρινά προβλήματα που προκάλεσαν καθυστερήσεις σε αφίξεις και αναχωρήσεις.
Σύμφωνα με την ΥΠΑ, στις 19 Φεβρουαρίου 2026 παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στην τροφοδοσία του συστήματος μεταφοράς δεδομένων, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του συστήματος επιτήρησης και τη μείωση της χωρητικότητας εξυπηρέτησης αεροσκαφών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Εξειδικευμένο προσωπικό προχώρησε άμεσα σε διαγνωστικές και διορθωτικές ενέργειες και η βλάβη αποκαταστάθηκε, με την παροχή υπηρεσιών Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας να συνεχίζεται κανονικά.
Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, είχε καταγραφεί δυσλειτουργία στο σύστημα επιτήρησης ραντάρ της ΥΠΑ στην περιοχή Μερέντα, στην Ανατολική Αττική, κοντά στο Μαρκόπουλο, γεγονός που οδήγησε σε περιορισμό του αριθμού πτήσεων που μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ανά ώρα.
Ειδικότερα, οι αφίξεις εκτιμάται ότι περιορίστηκαν προσωρινά από περίπου 22 σε 17 ανά ώρα, ενώ στις αναχωρήσεις σημειώθηκε μείωση από περίπου 25 σε 20, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν χρονικές μετατοπίσεις και καθυστερήσεις στα δρομολόγια.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούσαν την εξέλιξη του ζητήματος προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια της βλάβης και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του εξοπλισμού. Από την πλευρά τους, οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας ανέφεραν ότι το πρόβλημα συνδέθηκε με απώλεια επικοινωνίας με τον σταθμό στη Μερέντα, σημειώνοντας ότι η Προσέγγιση Αθηνών λειτούργησε με περιορισμένες δυνατότητες, καθώς ήταν διαθέσιμο μόνο ένα από τα ραντάρ που υποστηρίζουν τη λειτουργία.
Παρά την προσωρινή μείωση χωρητικότητας, η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας συνεχίστηκε με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας των πτήσεων, ενώ μετά την αποκατάσταση της βλάβης η λειτουργία στο αεροδρόμιο επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς.
The post ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο σύστημα δεδομένων | Συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία του «Ελευθέριος Βενιζέλος» appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.
Διαβάστε περισσότερα
