Τελευταία νέα
Παύλος Μαρινάκης για Γιώργο Μυλωνάκη: «Είναι δυνατός, σύντομα θα είναι κοντά μας» «Η κατάστασή του είναι σταθερή» – Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον Γιώργο Μυλωνάκη Άδωνις Γεωργιάδης: Ο Γιώργος Μυλωνάκης είναι γερός οργανισμός θα τα καταφέρει – Εκλογές μετά τη ΔΕΘ δεν θεωρούνται πρόωρες Το Luben ξεφτιλίζει τον Λαζαρίδη (βίντεο) Ανδρουλάκης: Ζητά εκλογές για να «προλάβει» Μητσοτάκη και Τσίπρα Μαρινάκης: Ο Μυλωνάκης είναι δυνατός, θα κερδίσει τις μάχες- Σύντομα κοντά μας Μαρινάκης για Μυλωνάκη: Ο χρόνος πάγωσε λίγο πριν τις 9 το πρωί – Eίναι δυνατός, ήδη βγήκε νικητής στην πρώτη μάχη Διαμαντοπούλου: Την εποχή των μνημονίων άσπρισαν τα μαλλιά μου σε μια νύχτα από το άγχος ΣΥΡΙΖΑ: Οι υποκλοπές και το Κράτος Δικαίου δεν πάνε μαζί Γ.Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα συνεισφέρει στην ανθρωπιστική βοήθεια για το Σουδάν Ευάγγελος Αποστολάκης τέλος για τον Αλέξη Τσίπρα Γ.Μυλωνάκης: Δεύτερη επίσκεψη Μητσοτάκη στον «Ευαγγελισμό»
Thepressproject.gr

ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα δεν εμπλέκεται με οιονδήποτε τρόπο στην επιχείρηση κατά του Ιράν»

H εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λάνα Ζωχιού μιλώντας σε ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία συμμετοχή της Ελλάδας σε «επιχειρήσεις κατά του Ιράν», χωρίς ωστόσο να καταδικάσει τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά της Τεχεράνης. Σχετικά με την Κύπρο ανέφερε ότι «δεν θεωρούμε ότι συντρέχει μείζον θέμα ασφαλείας, εκφράζουμε όμως την αλληλεγγύη μας κάθε στιγμή και με όποιο τρόπο χρειαστεί» συμπλήρωσε.«Όλα τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί είναι προληπτικά και βάσει πρωτοκόλλου. Η Ελλάδα δεν συμμετέχει και δεν εμπλέκεται με οιονδήποτε τρόπο στην επιχείρηση κατά του Ιράν», τόνισε. «Η συμμετοχή στην Κύπρο έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και δε συνιστά κατά οιοδήποτε τρόπο συμμετοχή μας στον πόλεμο», είπε και ισχυρίστηκε πως η Eλλάδα είναι υπέρ του καθολικού σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή και προσέθεσε: «Εκφράζουμε την ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή. Καλούμε όλα τα μέρη σε άμεση αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια περιφερειακή ανάφλεξη, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
«Καλούμε σε πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε και δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη διπλωματία και πως «βιώσιμες λύσεις στις προκλήσεις ασφαλείας της περιοχής μπορεί να επιτευχθούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων, μέσω της διπλωματικής οδού».
Χωρίς καμία αναφορά στις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν με εκατοντάδες νεκρούς, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέφερε τη συζήτηση στο «πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένα εκφράσει την έντονη ανησυχία της για το θέμα. «Η πλήρης συμμόρφωση με τη Συνθήκη Μη Διασποράς Πυρηνικών όπλων και συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας είναι απαραίτητες. Είναι, επίσης, ευρέως αποδεκτό ότι η πλήρης εποπτεία των πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων του, αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα στην περιοχή» συμπλήρωσε.
Αύριο σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία Γεραπετρίτη
Έπειτα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη θαλάσσια ασφάλεια στον Κόλπο, τα Στενά του Ορμούζ και την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ επανέλαβε την ανησυχία της χώρας για τις αναφορές περί κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ.
«Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, την ασφάλεια των ναυτικών, να απειλήσει το παγκόσμιο εμπόριο και την εφοδιαστική αλυσίδα, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας» σχολίασε.
«Η προστασία των αμάχων και ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου παραμένουν απόλυτες προτεραιότητες. Η τήρηση από όλα τα κράτη-μέλη του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμη στην παρούσα συγκυρία» δήλωσε γενικόλογα χωρίς να καταδικάσει καμία από τις επιθέσεις.
Ενημέρωσε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ερωτηθείσα για τη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, απάντησε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν ετέθη θέμα επιχειρησιακού χρονοδιαγράμματος στο Ιράν.
Αύριο Τετάρτη, 4 Μαρτίου και ώρα 1 μ.μ., θα συγκληθεί, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ταυτόχρονα, πληροφόρησε πως τα αιτήματα επαναπατρισμού Ελλήνων στη Μέση Ανατολή είναι αυτή τη στιγμή μερικές χιλιάδες, ενώ τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει κανένα αίτημα επαναπατρισμού από το Ιράν, όπου οι Έλληνες είναι κάτω από 100.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...