Τελευταία νέα
Ερντογάν: «Περιμένω να τηρηθεί η υπόσχεση Τραμπ για τα F-35» – Τι είπε για τη «Συμφωνία της Μέκκας» Ιράν: Απειλεί με «πλήρη επίθεση» μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις – Στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ Πολύτιμα πετράδια ιστορικής μνήμης Φωτιά στη Σαλαμίνα: Ξεκινούν οι αυτοψίες – Πόσα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, «ευτυχώς που φυσούσε βοριάς» Καιρός: Εως 37 βαθμούς η θερμοκρασία – Πού αναμένονται τοπικές βροχές Σίφνος: Μυστήριο με την πτώση του ελικοπτέρου – Τι εξετάζουν οι αρχές, τα κρίσιμα λεπτά πριν από την τραγωδία Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 18 Αυγούστου Δισεκατομμύρια για τη στέγη, αλλά χωρίς ορατή λύση στο στεγαστικό Μέχρι το Μαξίμου έφτασαν οι φήμες για αλλαγή ηγεσίας Κύπελλο Ελλάδας: Ποιες ομάδες που πέρασαν στη League Phase [βίντεο] Γάζα: Παλαιστίνιοι κατακρίνουν τη στάση των ΗΠΑ – «Δίνουν το ελεύθερο στον Νετανιάχου να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς» Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Καρπενήσι
Thefaq.gr

Υποκλοπές: Σύσσωμη πίεση της αντιπολίτευσης για Εξεταστική – Σε ασφυξία το Μαξίμου

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξημένες πολιτικές πιέσεις λόγω της επαναφοράς της υπόθεσης των υποκλοπών, καθώς η αντιπολίτευση εμφανίζεται σχεδόν σύσσωμη υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, γεγονός που δημιουργεί κλίμα έντονης θεσμικής και πολιτικής αντιπαράθεσης και φέρνει το Μέγαρο Μαξίμου σε δύσκολη θέση εν μέσω ήδη επιβαρυμένου δημοσκοπικού περιβάλλοντος.

 
Σε μια από τις πιο δύσκολες πολιτικές συγκυρίες της θητείας του βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η υπόθεση των υποκλοπών επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο και τον φέρνει αντιμέτωπο με το σύνολο σχεδόν του πολιτικού συστήματος.
Η απαίτηση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής συγκεντρώνει τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρούν ότι η υπόθεση αγγίζει ευθέως τον ίδιο, υπό την ιδιότητά του ως πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ.
Ναι από αντιπολίτευση για Εξεταστική – Μαζεύονται 120 βουλευτές…
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ζήτησε «απεξάρτηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση» και χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη διάταξη Τζαβέλλα.
Ο γ,γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε ότι το κόμμα θα στηρίξει την πρόταση για εξεταστική «με το δικό του σκεπτικό», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να καθίσουν στο σκαμνί οι μεγάλοι ένοχοι».
Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η σκοτεινή αυτή υπόθεση φέρει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας».
Ο πρόεδρος της Νίκης, Δ. Νατσιός χαρακτήρισε τις υποκλοπές «την πιο δυσώδη υπόθεση που τρέμει την καρέκλα του κ. Μητσοτάκη».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε «ναι» στην εξεταστική, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλία συντονισμού της αντιπολίτευσης, ζητώντας να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο διοικητής της ΕΥΠ.
Η ίδια ζητά «να λογοδοτήσουν όλοι οι υπαίτιοι και πρωτίστως ο διευθύνων αυτή την εγκληματική ενέργεια κ. Μητσοτάκης».
Το συμπέρασμα είναι ότι συγκεντρώνονται 114 βουλευτές για την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής και χρειάζονται άλλοι 6 από την δεξαμενή των ανεξάρτητων. Λογικά θα συμπληρωθούν οι 120 βουλευτές.
Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται πλέον σε ασφυκτική πίεση. Εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να μπλοκάρει τη διαδικασία, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας ή το γεγονός ότι η υπόθεση έχει κλείσει από τον Άρειος Πάγος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κατηγορηθεί για συγκάλυψη.
Αντιθέτως, μπορεί να εξελιχθεί σε πεδίο διαρκούς πολιτικής φθοράς για την κυβέρνηση, με συνεχείς αποκαλύψεις, καταθέσεις μαρτύρων και έντονη δημοσιότητα.
Σε μια περίοδο που η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει πτωτική τάση στις δημοσκοπήσεις και η κοινωνία δείχνει να μην πείθεται από τις περιορισμένες παροχές, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω το κλίμα.
Ενεργοποίηση Σαμαρά λένε οι τελευταίες πληροφορίες, φόβοι για νέα πτώση ΝΔ
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη και κάτω από το 25%, εάν η υπόθεση παραμείνει στην επικαιρότητα.
Παράλληλα, ένας νέος αστάθμητος παράγοντας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενδέχεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, επηρεάζοντας τις εσωκομματικές ισορροπίες και ενδεχομένως επιβαρύνοντας περαιτέρω τη θέση της κυβέρνησης. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι πλέον σκέφτεται σοβαρά την ενεργοποίηση κόμματος στα δεξιά που θα πάρει αρκετούς ψηφοφόρους από τη ΝΔ ρίχνοντάς της ακόμα χαμηλότερα στο 20-22%.
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα προμηνύεται κρίσιμο.
Η επιλογή της κυβέρνησης –είτε προς τη σύγκρουση είτε προς τη διαχείριση μέσω θεσμών– θα καθορίσει όχι μόνο την έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά και τη συνολική πολιτική της αντοχή.
Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...