Τελευταία νέα
΄΄Σαρώνει΄΄ η Le Pen στη Γαλλία – Καταρρέει ο Macron-Δεύτερος ο Jean-Luc Mélenchon Μητσοτάκης από Κεραμεικό: «Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ» Παύλος Ασλανίδης στη δίκη των Τεμπών: «Αυτοί πήρανε τα κέρδη και εμείς κλειστά φέρετρα» Στα «σχοινιά» ο Μερτς από την άνοδο της Ακροδεξιάς: Ετοιμάζει μέτρα για την ακρίβεια – Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κόμμα του Αποφυλάκιση Κασιδιάρη: Αντιδράσεις των κομμάτων για την πρόθεση του να κατέβει στις εκλογές – «Πρόκληση απέναντι στα θύματα της Χρυσής Αυγής» Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Πόσο επιστημονικό είναι ένα «επιστημονικό συνέδριο»; Μητσοτάκης από Κεραμεικό: Εδώ υλοποιείται η εθνική στρατηγική για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου Οικονομία: Οι αριθμοί λένε τη σκληρή αλήθεια Κραυγή αγωνίας από τους ασθενείς Μεσογειακής Αναιμίας: Μετ’ εμποδίων οι μεταγγίσεις τους Επιμένει στην σκληρή της στάση η Ιταλία απέναντι στην Ισπανία: Νέα παράταση στην αναστολή της Σένγκεν Ο πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων που δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχει αμνησία, λένε οι δικηγόροι του Σύλληψη ανηλίκου στο λιμάνι της Ρόδου – Μετέφερε 240 κροτίδες μέσα στο σακίδιό του
Efsyn.gr

«Φαρμακερές» οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα: Αναστέλλονται οι φορτώσεις πετρελαίου στο λιμάνι Γιανμπού

Ανεστάλησαν οι φορτώσεις πετρελαίου στο λιμάνι Γιανμπού της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα, λίγες ημέρες αφότου ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο έκλεισε τον αγωγό Ανατολής-Δύσης λόγω επίθεσης των Χούθι της Υεμένης, τόνισαν σήμερα πηγές του ναυτιλιακού κλάδου.
Η Saudi Aramco, η οποία έχει αυξήσει τη χρήση του τερματικού σταθμού στο Γιανμπού μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Πριν από ημέρες, οι σιίττες αντάρτες της Υεμένης πήραν τον έλεγχο της δυτικής ακτής της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ, απειλώντας με αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία των πετρελαιοφόρων της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, προς τις ασιατικές αγορές.
Οι επιθέσεις των Χούθι ανάγκασαν το Ριάντ να κλείσει προσωρινά τον αγωγό Ανατολής-Δύσης, που τροφοδοτεί το λιμάνι Γιανμπού.
«Θα επαναλειτουργήσει σε λίγες μέρες»
Το πετρέλαιο θα ξαναρχίσει να ρέει στον αγωγό Ανατολής-Δύσης της Σαουδικής Αραβίας εντός των επόμενων ημερών, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Διευκρινίζοντας ότι πρόκειται μόνο για μια «εκτίμηση», ο Κρις Ράιτ είπε ότι θεωρεί ότι το κλείσιμο του αγωγού θα κρατήσει «μερικές ημέρες». Σημείωσε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία λαμβάνει μέτρα για να διοχετεύσει περισσότερο πετρέλαιο μέσω των Στενών του Ορμούζ, με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού.
Ο αγωγός Ανατολής-Δύσης μήκους 1.200 χιλιομέτρων, ο οποίος διατρέχει την Αραβική Χερσόνησο, λειτουργεί ως η κύρια οδός εξαγωγής πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή κατά τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ τα στενά μεταξύ Ιράν και Ομάν έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό λόγω του πολέμου στο Ιράν. Ο αγωγός μετέφερε 4 έως 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 4% έως 5% της παγκόσμιας προσφοράς.
Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία εργάζεται για την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών με τη Σαουδική Αραβία, την ώρα που το βασίλειο αντιμετωπίζει επιθέσεις κυρίως από τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι της Υεμένης.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή (Centcom) «διαθέτει μια μονάδα επί τόπου για να βελτιώσει την ανταλλαγή πληροφοριών και να σχεδιάσει τη στήριξη των σαουδαραβικών δυνάμεων», διευκρίνισε ο εν λόγω αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...