Τελευταία νέα
Μουντιάλ 2026: Πρώτη φορά στους «16» η Αίγυπτος – Υπέταξε στα πέναλτι την Αυστραλία [βίντεο] Γαλλία: Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 29% την εβδομάδα του μέγαλου καύσωνα Αφροδίτη Νέστορα: «Η τυφλή πολιτική βία να μην κερδίσει» – Η πρώτη ανάρτηση μετά τον θάνατο της μητέρας της Μέση Ανατολή: Επιστρέφει στη Γαλλία το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle Μουντιάλ 2026: Στα ύψη οι τιμές των εισιτηρίων στο Μεξικό-Αγγλία, έντονες αντιδράσεις κατά της FIFA Καύσωνας στις ΗΠΑ: Ακυρώνονται εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου “Φιάσκο” Ντόκου: Ομαδικά πυρά κατά Μαξίμου από την αντιπολίτευση Μεξικό: Βρέθηκε νεκρή δημοσιογράφος που είχε απαχθεί στα μέσα Ιουνίου Ανατράπηκε λέμβος στην Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης Καρέ – καρέ η τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο σπίτι του Σάββα Αναστασιάδη ΚΚΕ: Την πολιτική που οδήγησε στη λειψυδρία στην Αίγινα σερβίρει ως «λύση» η Κομισιόν Νέα Αριστερά «σφυροκοπά» Μητσοτάκη για την υπόθεση Ντόκου: «Η πραγματική φάρσα είναι η κυβέρνησή του»
Efsyn.gr

Φασιστικό παραλήρημα Χέγκσεθ: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με «εισβολή» επικίνδυνων ιδεολογιών – Η αναφορά στην Ελλάδα

Τη σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική της κυβέρνησης Τραμπ ξεδίπλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ από τη Νορμανδία, και μάλιστα σε τελετή μνήμης αφιερωμένη σε όσους πολέμησαν τον ναζισμό. Δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τον όρο «εισβολή» για να «χαϊδέψει» το ακροδεξιό ακροατήριο εντός της Ευρώπης.
Ειδικότερα, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία εισβολή από ιδεολογίες που φτάνουν μέσω θαλάσσης, συνδέοντας την (παράνομη) μετανάστευση με την κληρονομιά της απόβασης που έγινε την ημέρα της D-Day στη Νορμανδία, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του.
Τα σχόλια του Χέγκσεθ αντανακλούν την κριτική που γίνεται συχνά από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την Ευρώπη, μία περιοχή για την οποία, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι στερείται αποτελεσματικής άμυνας, είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση, ασκώντας περιττή γραφειοκρατία και «λογοκρισία» κατά της ακροδεξιάς, ενώ οι εθνικιστές φωνές παραμένουν εκτός της εξουσίας.
Η αναφορά στην Ελλάδα
«Δυστυχώς, σήμερα, διαφορετικές ευρωπαϊκές παραλίες δέχονται “έφοδο” από διαφορετικές, επικίνδυνες ιδεολογίες. Στις παραλίες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας φτάνουν βάρκες και άνδρες», δήλωσε ο Χέγκσεθ σε ομιλία του στο Αμερικανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Νορμανδίας, στο Κολβίλ-σιρ-Μερ.
«Πότε θα κάνουν κάτι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γι’ αυτή την εισβολή ή μήπως είναι πλέον πολύ αργά; Εγώ προσεύχομαι να μην είναι, και πιστεύω ότι δεν είναι», πρόσθεσε.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο Τραμπ – καθώς και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ακόμη και την Παρασκευή – έχουν επανειλημμένα επικρίνει τις ευρωπαϊκές χώρες για την αποτυχία τους να ελέγξουν τη μετανάστευση.
Έγγραφο της Εθνικής Στρατηγικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, προειδοποιούσε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο «πολιτισμικής εξαφάνισης» και ότι πρέπει να αλλάξει πορεία εάν θέλει να παραμείνει αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το συγκεκριμένο έγγραφο – όπως και άλλες δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ – έχει ανατρέψει μεταπολεμικές παραδοχές σχετικά με τη στενή σχέση της Ευρώπης με τον ισχυρότερο σύμμαχό της και έχει εντείνει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την αίσθηση της ανάγκης για απεξάρτηση από τις ΗΠΑ σε τομείς όπως η τεχνολογία και η άμυνα.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...